Gördeszkán guruló jugoszláv nosztalgia | LYC

Gördeszkán guruló jugoszláv nosztalgia | LYC

Ki mondta, hogy a divat csakis a nőké? A kifutók őrületén túl lakozik a divat másik arca, ahol az extravagancia helyett inkább a praktikum és a hitelesség érvényesül. A streetwear hanyag eleganciájára jellemző, hogy a nagy divatházak szabályszerűségei ellenére inkább egy-egy alulról szerveződő csoporthoz tartozik, ami ebben az esetben egy igazán vagány skate-crew íme a LYC vagyis a Ljubljana Yugoslavia Clothing, ahol a Zastaván és a gördeszkán túl bepillantást nyerhetünk a vizuálisan igényes férfi lelkek közé is.

A LYC egy picivel több mint egy szlovén újhullámos márka – már a földrajzi behatárolása is kérdéses, mert ugyan a helymeghatározás szerint Szlovéniához köthető a tervezése és az eladása is, a szellemisége az egész Balkán térséget idézi. A kulturális összefonódásnak köszönhetően olyan posztironikus jugoszláv jelképek köszönnek vissza a tervezéseken mint a dzsezva, a kioszkok, a már emlegetett Zastava vagy a Yugo, vagy éppen a szlovén szobrász, France Rotar alkotása.

A jugoszláv nosztalgia megidézése nem csak a szimbólumokban és a hímzésekben rejlik, a retro hangulat átitatja az összes kollekció szabásmintáját – és habár a múltidézés (leginkább a 60-as évektől kezdve a kétezres évekig bezárólag) az aranykorát éli, érezhető, hogy a srácok összképileg őrzik és magukra formálják „kulturális hagyatékaikat”.

Nemcsak az eredmény tekintetében, de a munkafolyamatokban is hűek a lokalitáshoz: a termékek nagy részét egy egyszobás lakásban készítik Ljubljana központjában, a további feldolgozások is ehhez a térséghez köthetők. Már a márka jellegéből is fontos számukra, hogy a legjobb minőséget biztosítsák, így a szezonális kollekciókra összpontosítanak.

Az LYC-t három dolog teszi azzá, ami: a streetwear fashion, a jugoszláv esztétika és a skateboard culture – utóbbiba komolyabb betekintést is nyerhetünk, hiszen az Instagram oldalukon a sajátos vizuális világuk mellett a deszkás kalandok tanúi is lehetünk.

LYC | Web | Instagram

továbbiak
Megnyílt a Pénzmúzeum Panoráma Terasza: mostantól egy újabb nézőpontból tekinthetsz a városra
design

Megnyílt a Pénzmúzeum Panoráma Terasza: mostantól egy újabb nézőpontból tekinthetsz a városra

Június 16-án nyílt meg a Pénzmúzeum tetőterasza a nagyközönség számára is, amire már az első hónapban több mint tízezer látogató volt kíváncsi. A Pénzmúzeum legújabb attrakciója, a Panoráma Terasz ezen a nyáron nyitotta meg kapuit, ami hatalmas előrelépés az épület történetében, ugyanis az elmúlt száz évben a Postapalota épületének ezen
Egy utazás befelé – Kim Mupungilaï bútorkollekciója
design

Egy utazás befelé – Kim Mupungilaï bútorkollekciója

A belga tervező New Yorkban mutatta be kollekcióját, amelyben az identitás és kulturális kisajátítás témakörét vizsgálja. Kim Mupungilaï belga-kongói tervező identitásának kettősségét vizsgálja első teljes bútorkollekciójában, azáltal, hogy tárgyaiban egyszerre keverednek afrikai formák és anyagok, illetve az európai hagyomány jellegzetességei. „Mostanában kezdtem el a saját kulturális tájamról, hátteremről és neveltetésemről
Egy megosztható privát világ képekben | Łukasz Spychała
design

Egy megosztható privát világ képekben | Łukasz Spychała

Łukasz Spychała lengyel fotós művészetét a sokszínűség és változatosság jellemzi. Hisz benne, hogy képei által megoszthatóvá válik az a különös nézőpont, amelyből ő figyeli a világot. „A szüleimnek köszönhetően már nagyon korán megértettem, hogy amit látunk, az érzelmeket ébreszt bennünk, és azáltal, hogy fotókat készítünk, képesek lehetünk megosztani másokkal olyan