Magasabb élelmiszerárakkal kell számolnunk | Agrárszakértő az orosz-ukrán háború hatásairól

Magasabb élelmiszerárakkal kell számolnunk | Agrárszakértő az orosz-ukrán háború hatásairól

„A fő probléma az, ha a termelés és a piac elválik egymástól, a régiónk pedig hajlamos ebbe a hibába esni” – állítja Nagy Gábor, a magyar Agrina Consulting alapítója. A szakértőt az emelkedő élelmiszerárakról, a regionális agrárpolitika lehetőségeiről és az Oroszország elleni szankciók eredményességéről kérdeztük.


Oroszország a világ egyik legnagyobb búzatermelője, Ukrajnával együtt pedig a világ búzatermelésének egyharmadát biztosítják. Mire számíthatnak a közép-európai fogyasztók, ha ez a termés kiesik? Az élelmiszerárak már a háború előtt is emelkedtek, hogyan fogja az árakat az orosz-ukrán háború még tovább növelni?

Ukrajna jó néhány mezőgazdasági termék esetén adja az EU teljes behozatalának jelentős részét: napraforgóolaj (41%), kukorica (21%), köles (19%), zöldségek (17%), repce (17%), szójaolaj (15%), méz (11%). Számos európai ország pedig kifejezetten függ az ukrán importtól, egyes államok csupán három-négy heti kukoricakészlettel rendelkeznek, és az egyre inkább dráguló energiaárak miatt a műtrágyaellátás is problémát jelent. Magyarország azonban nettó exportőrnek számít e termények tekintetében, például évente átlagosan hárommillió tonna kukoricát exportálunk. Emiatt egyes magyar mezőgazdasági termékeknek jobbak lehetnek az értékesítési lehetőségei az EU-ban és a világpiacon egyaránt. Ennek ellenére a magyar fogyasztóknak is magasabb árakkal kell számolniuk. Ma termelőnek már sokkal jobb lenni, mint fogyasztónak, különösen, ha az uniós mezőgazdasági támogatásokat is hozzáadjuk a magas árakhoz. És mit jelent mindez a háború idején az élelmiszerbiztonság szempontjából? Az EU és a tagállamok maguk is jelentős exportőrök. Az európai fogyasztóknak is magasabb árakkal kell számolniuk, de ellentétben a fejlődő és kevésbé fejlett országok fogyasztóival, ők jellemzően jobban tudják majd kezelni ezeket az árakat. Az észak-afrikai országok, Egyiptom, Líbia és Marokkó, kiváltképp függnek az ukrán gabonától. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint 2022 és 2026 között várhatóan 7,6-13,1 millió fővel fog tovább nőni az alultáplált emberek száma.

Milyenek a kelet-közép-európai régió és Magyarország mezőgazdasági kapcsolatai Oroszországgal és Ukrajnával, illetve mennyire függenek tőlük?

Az Oroszországba irányuló élelmiszerexport korábban egy fellendülő fázisban volt. Azonban már a múltbeli szankciók is jelentősen csökkentették a kereskedelmet, a mostani háború pedig gyakorlatilag lehetetlenné tette. Nemcsak a szállítási útvonalak lezárása vagy akadályozása miatt, hanem az európai társadalmi és fogyasztói elvárások miatt is. Oroszország és Fehéroroszország a fent említett nyersanyagok mellett a műtrágyák fő importőrei. A műtrágyaárak már eleve magasak voltak, amikor kitört a háború, és ez gyakran az e két országból származó műtrágya behozatalának csökkenését eredményezte. A műtrágyahiányból jellemzően kisebb terméshozam következik, ami ahogy az értékláncban lejjebb halad, még tovább növeli a fogyasztói árakat.

Bárdos László | Hype&Hyper

Hogyan lehetne a magyar és a régiós mezőgazdasági szektort és agrárpolitikát átalakítani?

A magyar agrárpiac az elmúlt 10 év során stabil maradt, a kereskedelem 85 százaléka az EU-n belül, 15 százaléka harmadik országokkal zajlott.  Felvetődik azonban a kérdés, hogy miként változnak az európai fogyasztók szükségletei. A háború előtt az éghajlatbarátabb termelésre és az egészségesebb élelmiszerekre volt igény. A kérdés az, hogy az élelmezésbiztonság bizonytalansága felülírja-e ezt. A fő probléma az, ha a termelés és a piac elválik egymástól, a régiónk pedig hajlamos ebbe a hibába esni. Ezért nehéz az átállás a nyersanyagtermelésről a feldolgozott termékek exportjára. Rövid távon, az idén, és kisebb mértékben jövőre is a középpontban valószínűleg az élelmiszerek mennyisége és ára fog állni a régióban; idővel azonban a zöld célkitűzések megvalósítása felé fogunk elmozdulni, és felismerjük az új típusú élelmiszerekben rejlő megfelelő piaci lehetőségeket is.

Mennyiben javulhatnak a régió és az ország egyes mezőgazdasági termékeinek értékesítési lehetőségei az EU-ban és a világpiacon az ukrajnai termelés háború miatti kiesésének következtében? Mely piacokra kell gondolnunk amikor a világpiacot említjük?

Gondolhatunk bármit is, a világ egyre protekcionistábbá és zártabbá válik. Ráadásul azzal szembesülünk állandóan, hogy keleti vagy déli irányba feleslegesen nyitunk, hiszen a jól fizető és stabil jogrendszerrel rendelkező fogyasztók Nyugaton vannak.

Mi a véleménye a szankciók általános gazdasági hatásáról? Milyen mértékben kell felülvizsgálni az EU és a régió agrárpolitikáját az Oroszország elleni uniós szankciócsomag fényében?

Oroszország pária lett a szankcióknak és a hozzájuk kapcsolódó fogyasztói és választói közvéleménynek köszönhetően. Évekig lehetetlen lesz Oroszországban befektetni vagy kereskedni, sőt azt, aki megszegné a szabályokat megbüntetik a fogyasztók. Továbbá megerősödik a nyugati értékrend, így az igazi kérdés az lesz, hogy az EU meddig tudja a Kínával szembeni különutas politikáját fenntartani. Kína egyre közelebb kerül az oroszokhoz, az EU pedig az USA-hoz. Azokat pedig akik kilógnának ezekből a tömbökből, valószínűleg a mostaninál sokkal határozottabban fogják helyre tenni.

Hogyan néz ki a jelenlegi nagyon intenzív gazdasági háború a mezőgazdaságban?

Az önellátóbb gazdaság irányába haladunk. Egy olyan világ felé, ahol a jó minőségű, drága élelmiszereket az EU, az olcsó, tömegtermékeket pedig az EU partnerországai állítják elő. A kérdés az, hogy melyik blokkhoz fognak csatlakozni az olyan országok, mint Szerbia, Bosznia-Hercegovina vagy Dél-Amerika országai. Ha a nyugati érdekszférában tudnak maradni, akkor kiváló helyek lehetnek a termelés kiszervezéséhez.

Mik a 2014-es orosz-ukrán konfliktus és az akkori, kezdeti uniós szankciók tanulságai?

A politikai ígéreteknek ára és következményei lehetnek. A szankciók csak abban az esetben érnek valamit, ha valóban fájdalmasok és a hatásuk közvetlen. A jelenlegi helyzetben ez teljesült. Kontraproduktív, ha csak egy kicsit szankcionálunk hiszen elveszítjük a hitelességünket, és a másik felet is arra ösztönözzük, hogy haladjon tovább.

továbbiak
Jó tett helyébe jót várj | Vásárolj könyvet most  az ukrán Osnovy kiadótól, hogy később is megtehesd
east

Jó tett helyébe jót várj | Vásárolj könyvet most az ukrán Osnovy kiadótól, hogy később is megtehesd

A kijevi székhelyű Osnovy Publishing egy innovatív kiadó, amely együtt növekedve az ukrán társadalommal, annak olvasási szokásira is hatással volt és van. Kiadványaik olyan különleges és elhanyagolt témákat dolgoznak fel, mint az eklektikus, házilag barkácsolt erkélyek vagy a külföldön már újra reneszánszukat élő szovjet épületek. Az ukrán kiadó csapata szerencsés,
Művészeti rezidencia programot indít a BME
art

Művészeti rezidencia programot indít a BME

Világszerte bevett gyakorlat, hogy a felsőoktatási intézmények művészeket, írókat látnak vendégül néhány hónapra. A világ vezető egyetemei után, idén először Magyarországon is megvalósul a tudomány és művészet ilyen módon való összekapcsolása a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pro Progressio Alapítvány közös szervezésében. A BME Művészeti Rezidenciaprogram keretében a
Városi kitörlések – Gondolatok a Budapesti Építészeti Filmfesztivál kapcsán
architecture

Városi kitörlések – Gondolatok a Budapesti Építészeti Filmfesztivál kapcsán

A KÉK égisze alatt 14. alkalommal megrendezett Budapesti Építészeti Filmfesztivál (BAFF) messze nem csupán az építész szakmának szól. „Házban laksz? Szereted a filmeket? Lépj át a határokon, nézz körül a világban, inspirálódj és cselekedj!” – fogalmazták meg a szervezők. A filmek többsége ugyanis olyan épületekről, terekről és városi helyekről gondolkodik, melyek