Magyar fiatalok munkái a Vienna Design Weeken | Veszprém-Balaton 2023 x METU

Magyar fiatalok munkái a Vienna Design Weeken | Veszprém-Balaton 2023 x METU

Fenntartható társadalmi és ökológiai megoldások a helyi és a nemzetközi kapcsolatok hálójában – a 2022-es Vienna Design Week szervezői idén is legfontosabb feladataik közé sorolták a tárgyak-terek-szolgáltatások hármasának megjelenését a social design területén. A design és a társadalom kapcsolódási pontja igen sokszínű lehet, amit a tíz napig tartó esemény repertoárja is alátámaszt. Idén a Budapesti Metropolitan Egyetem művészhallgatói is helyet kaptak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa standján.


Bécs évtizedek óta Ausztria – és talán a régió –  egyik legjelentősebb és -naprakészebb multidiszciplináris és kurátori designfesztiváljának ad otthont, amely a megszokott expók struktúráján felül, a vásári jelleget hátrahagyva  foglalkozik a designt aktuálisan körüljáró kérdésekkel. A Vienna Design Week 2007 óta az osztrák dizájn világának meghatározó része, ami azóta mintegy 200 eseményt foglal magában, és 40 000 látogatót fogad évente. A fesztivál számára különösen fontos, hogy a kiállítások, termékbemutatók és rendezvények ne csak korunk sürgető kérdéseivel foglalkozzanak: a VDW sokrétű oktatási programja olyan emberek számára is lehetőséget teremt, akik korábban nem foglalkoztak designnal, így a nemzetközi közönségtől kezdve egészen az iskolai osztályokig mindenki számára betekintési és részvételi lehetőséget biztosít.

A témamegközelítéseken túl fontos megemlíteni a bécsi Design Week rendhagyó helyszíneit: a fesztivál jellemzően egy régen dzsentrifikáción átesett kerületre helyezi a reflektorfényt, ahol a helyi identitást tükröző a közös terek kapnak nagyobb hangsúlyt. Így a közeli grund, a gyógyszertár vagy az elhagyatott bérház autentikus helyválasztása lehetővé teszi, hogy az esemény a város vérkeringésébe sodródjon. De ha már a város eklektikus darabjait emlegettük, a már szóban forgó bérház nekünk, magyaroknak duplán okoz örömöt, hiszen itt kapott helyet a Veszprém-Balaton 2023 projekt és a METU művészhallgatóinak együttműködése, a Connect us.

Az idei esemény fő kérdései olyan témákat dolgoznak fel, mint: hogyan járulhat hozzá a tervezés társadalmilag és ökológiailag fenntartható megoldásokhoz? Hogyan lehet kritikus, és hogyan kapcsolhat össze bennünket értelmes módon a szükséges tárgyakkal, terekkel és szolgáltatásokkal? Ezekre a kérdésekre vonatkozóan születtek meg a projekt alkotásai is, a magyar és francia kártyák újragondolt arculata, az alternatív helységtáblák, a szavak lugasa installáció vagy a nyomtatott kiadvány kreatív feldolgozása, az Image album is. Az egyetem és Európa Kulturális Fővárosa közötti együttműködés tökéletes példája annak, hogy a művészet, a kultúra és a design kéz a kézben járhatnak, a projekt címadása is ebből a kontaktusból fakad.

A Helységnévtáblák kreatív megközelítése során a projekt résztvevői játékos és figyelemfelkeltő koncepciókat dolgoztak ki egészen a piktogram rendszertől kezdve a terepbútorként is funkcionáló kommunikációs felületekig. A táblák megjelenése első látásra képviseli azokat a kulturális sajátosságokat, amelyek a térség jellemvonásaihoz tartoznak, illetve a látogatók számára egyértelműen jelzi, hogy a program része.

Az együttműködés egyik fontos eleme a Szavak lugasa – Árnyékfolyosó, amely interaktív közösségi installációként a természetes fény segítségével az aszfaltra vetíti a Veszprém jellegzetességeire utaló szavakat, melyek mosolyt csalhatnak a járókelők arcára – ráadásul a szólugas speciális adatfelismerő funkcióval rendelkezik, amely segítségével információt tudhatunk meg az odalátogatókról.

Persze nincs projekt merchandise-termék nélkül! Azonban ez esetben is a kreativitás és a hagyomány közös metszete mentén igyekeztek maradni a hallgatók, olyan termékeket újragondolva, amelyek azon túl, hogy ideális ajándéktárgyként is helytállnak, nosztalgikus élményeket elevenítenek fel megannyi generáció számára. A magyar-francia kártyák újratervezésében a környéken szereplő, ismert attribútumok és allegóriák jelennek meg a tervezőgrafikus tanulók tolmácsolásában.

A bécsi Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa stand ezen ötleteket mutatja be és dolgozza fel installáció formájában, amely interaktív módon bevonja az érdeklődőket is. Az installációban a főbb arculati elemek és a színes szópálcikák is visszaköszönnek, utóbbi segítségével pedig akár a látogatók is nyomot hagyhatnak a kiállításon – ezzel is közvetítve, hogy a Veszprém-Balaton projekt kicsit mindenkié.

„A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa sok látogatót vár Ausztriából, ezért mutatjuk meg a Bécsi Design Héten is, hogy milyen kulturális értékekre, programokra számíthatnak jövőre a Veszprémbe és a régióba érkező látogatóink. Nagy öröm, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem elfogadta meghívásunkat, és hallgatóinak olyan alkotásait mutathatjuk be a standunkon, amelyek már a jövő évi kulturális ünnep jegyében készültek” –  értékelte a bécsi megjelenés fontosságát Markovits Alíz vezérigazgató. Ezeket az alkotásokat továbbá az intézmény berkein belül újonnan létrehozott szervezeti egység, a METU Concept Agency valósította meg, amelynek célja, hogy az egyetemi oktatásmódszertanhoz igazodó kreatív ipari projektekkel gyakorlati tudást biztosítsanak a hallgatók számára.

„A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti Kara rendszeresen épít be valós projekteket a szemeszterek oktatási programjába, ezért különösen örültünk az olyan izgalmas felkérésnek, mint amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programtól kaptunk. A Budapesti Metropolitan Egyetem és az Európa Kulturális Fővárosa közötti együttműködés tökéletes példája annak, hogy a művészeten, a kultúrán és a designon keresztül hogyan kapcsolódhatnak össze ezek az intézmények” – emelte ki Csizmadi Péter, a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti Kar dékánja.


A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt és a VIENNA DESIGN WEEK valamennyi helyszíne és programja ingyenesen látogatható egészen szeptember 25-ig.


Fotók: Vienna Design Week

Vienna Design Week | Web | Facebook | Instagram
Veszprém-Balaton 2023 | Web | Facebook | Instagram
Budapesti Metropolitan Egyetem | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Pályázati és kiállítási lehetőség: ismét itt a DECODE Díj
architecture

Pályázati és kiállítási lehetőség: ismét itt a DECODE Díj

A DECODE Díj 2022 várja a fiatal építészek, valamint a vizuális és alkalmazott művészek pályázatait, azzal a céllal, hogy szorosabbra fűzze a társművészeti ágak közti kapcsolatot, illetve felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és az értékteremtésre. Idén ötödik alkalommal hirdeti meg a díjat a BORD Építész Stúdió, immár
Vágóhídból kulturális központ és kortárs művészeti galéria
architecture

Vágóhídból kulturális központ és kortárs művészeti galéria

A 19. században épült, Ostrava központjában található vágóhíd egy rendhagyó kulturális központ formájában született újjá, mely többek között a Plato kortárs művészeti galériának ad otthont ezentúl. A neves lengyel építész, Robert Konieczny és stúdiója, a KWK Promes nevéhez köthető az átalakítás: az épület jellegének megőrzése mellett annak modernizálására is törekedtek,
Twisted #4 – Ételfóbiák
fotográfia

Twisted #4 – Ételfóbiák

Kifordított ételélményeinket taglaló korábbi cikkeinkben megmutattuk a furcsa, bizarr, helyenként undorító ételkombinációkat vagy éppen állagokat. Van azonban, amikor a bennünk lévő ellenállás érzete még erősebb: ezek a különböző ételfóbiák, amikről ismét a gasztrofotózás segítségével gondolkodunk. Mi előre szóltunk! Mindannyiunk számára léteznek olyan ételek, amelyek láttán borsódzik a hátunk. Lehet ez