Új magyar márka lépett a bőrápolás világába, és egy év alatt kedvenccé vált

Új magyar márka lépett a bőrápolás világába, és egy év alatt kedvenccé vált

2016-ban egy kanadai márka, a The Ordinary megjelenésével radikálisan átalakult a szépségipar, ezáltal a fogyasztók magatartása is. A kevés összetevőt tartalmazó, megfizethető termékek letisztult, pipettás üvegcsékben érkeztek, a közösségi médiát pedig azóta elözönlötték az amatőr vegyésszé vált vásárlók és influenszerek, akik többlépcsős bőrápolási rutinokkal kezdik és zárják a napot. Jó hír, hogy akik az efféle hatóanyag-központú termékeket keresik, már Magyarországon fejlesztett és gyártott alternatívát is választhatnak. 2021 márciusában ugyanis létrejött a PHI Cosmetics kistestvére, a huszas éveiben járó nők által vezetett Almost 1.618. De mit jelent az, hogy egy termék hatóanyag-központú, és miért éppen a fiatalok körében népszerű? Erről is kérdeztük Nagy Tímeát, a PHI és az Almost 1.618 munkatársát.

Mi hívta életre az Almost 1.618 márkát?

Az immáron hét éves PHI inkább a 35+ korosztálynak szól. Ahogyan a divatban, úgy a kozmetikumok világában is vannak különböző trendek, ilyen például a hatóanyag központúság, ami leginkább a fiatalok körében népszerű. Már egy ideje gondolkoztunk azon, hogy – akár a PHI-n belül – elindítanánk egy kisebb termékcsaládot. Azonban ahogy elkezdtük a hatóanyagokat szétszedni, láttuk, hogy ez olyan mennyiségű terméket jelentene, amit már ésszerű egy külön márkába áthelyezni. Már csak azért is, mert teljesen más kommunikációt igényel és más a célcsoportja is.

Mit jelent pontosan az, hogy egy márka hatóanyag-központú?

Míg a PHI-nél több természetes hatóanyag található meg egy termékben, sokkal komplexebbek a formulák, addig az Almostnál általában egy hatóanyag az, amire felépítjük a terméket, és azt a hatóanyagot olyan technikai anyagok közé építjük be, amin keresztül képes a bőr mélyebb rétegeibe jutni. A lényege tehát, hogy jellemzően a biszérumoknál kettő, a monoszérumoknál pedig csupán egy hatóanyag van jelen.

Mit gondolsz, miért a fiatalok körében lett népszerű a hatóanyag-központúság?

Egyfelől ez egy trend, külföldön ennek az első képviselője a The Ordinary volt, akik igényt teremtettek az ilyen típusú termékekre. Emellett a fiatalok szerintem sokkal többet olvasnak hatóanyagokról, illetve sok bőrproblémával küzdenek (és itt nem csak a pattanásokra gondolok). Úgy tűnik, számukra testközelibb, hogy egy-egy hatóanyagból építhetik fel a saját rutinjukat, mint az, hogy egy komplex formulát használjanak, amelyben lehet, hogy olyan hatóanyag is van, amelyet szükségtelennek ítélnek meg. Szabad kezet ad a használó számára, ha hatóanyagonként tudja felépíteni a bőrápolási rutinját.

A fiatalok érdeklődése a hatóanyag-központú termékek iránt összefüggésben lehet azzal is, hogy tudatosabban és több időt rászánva foglalkoznak a bőrükkel?

A tudatos bőrápolás nem feltétlenül azt jelenti, hogy csak hatóanyag-központú kozmetikumokat használsz, hanem azt, hogy ismered a bőrödet, és tudod, hogy melyek azok az összetevők, hatóanyagok, amelyek jók számára. Egy komplex formula ugyanolyan jól tud működni, mint egy hatóanyag-központú. Vannak, akik a két irányt szinte hitvallásként vallják és komoly viták vannak az egyik és másik nézet képviselői között hatóanyagokat és márkákat illetően. Ugyanígy a fényvédővel, parabénnel és az illóolajokkal kapcsolatban is hallhatunk pro és kontra érveket, és ma már nem szakemberek vitáznak ezekről, hanem laikusok. Nehéz dönteni. Nekünk az a feladatunk, hogy olyan termékeket tegyünk le az asztalra, amelyek működnek és szeretik őket a vásárlók.

Ha a hatóanyag-központú termékek világát szeretném felfedezni, honnan tudjam, hogy mivel érdemes először kísérleteznem?

Mindenképpen jó tudni, hogy milyen a saját bőrünk, illetve az aktuális bőrállapotunk. Hogyha valaki krónikus bőrproblémával küzd, akkor javasoljuk, hogy egy orvos, bőrgyógyász adjon először diagnózist. Nem feltétlenül megoldást, mert itt is nagyon sok nézet van – valaki elfogadja a bőrgyógyász által javasolt megoldásokat, de sokan elítélik. Az viszont fontos, hogy legyen egy orvos által felállított diagnózisunk.

A bőrünk az egyik legnagyobb szervünk, és egy nagyon jó tükör, ami megmutatja, ha belül valami probléma van. A bőrápolás szorosan összefügg az emésztéssel, a táplálkozással, a hormonális háztartásunkkal. Ha valamilyen bőrprobléma jelentkezik, az nem feltétlenül abból adódik, hogy érzékeny a bőrünk, lehet, hogy inkább belsőleg érdemes vizsgálni, hogy vajon mi az, amit a bőrünk mutat számunkra. Ez lehet valamilyen ételallergia, lehet stressz, lehetnek lelki okok. Ha ezeket ismerjük, akkor már könnyebb olyan megoldást keresni, ami tud az adott állapoton javítani. Az esetek többségében kiderül, hogy nem elég csak kívülről ápolni a bőrünket, nagyon fontos, hogy belülről is tudjuk támogatni.

A weboldalon olvashatjuk, hogy a termékek zöld, környezetbarát és modern technológiákkal készülnek. Mi mindenre figyeltek a termékfejlesztés során?

Az Almostnál igyekszünk minimalizálni a műanyag használatát, a csomagolások 85-90 százaléka üveg. A hatóanyag-központú trendnél egyébként nem kritérium, hogy az adott termék natúr legyen, de mi emellett tettük le a voksunkat. Ez nálunk azt jelenti, hogy a hatóanyag maga is natúr környezetből származik, illetve a technikai összetevők elemeit is mind a természetből kivonatolták. Számunkra fontos, hogy minden termék – tehát például egy lemosó is, amely használata során bekerül a csatornába – tudjon igazodni a környezetbarát szemlélethez.

Van olyan termék, aminek egy-két hónap alatt lezajlik a fejlesztési folyamata, de van olyan is, amin már egy éve dolgozunk. Ilyenkor elkészül több prototípus, amelyeket házon belül elkezdünk tesztelni. Túl azon, hogy maga a termék stabil marad-e, számunkra fontos, hogy milyen a bőrérzet utána. Egyszer egy viszonteladónkon keresztül eljutott egy romániai influenszerhez a hialuronsavas szérumunk. Azt gondolta, hogy ez a termék nem jó, mert nem ragad. Azt hitte, akkor jó a termék, ha ragad, mert ehhez volt hozzászokva a korábbi tapasztalatai alapján. Számunkra fontos, hogy egy adott terméket kényelmes legyen viselni. Főleg itt, a hatóanyag-központú bőrápolásnál, ahol sok lépésből is állhat egy arcápolási rutin, lényeges, hogy a különböző rétegeket egymásra kenve is kellemes legyen a bőrérzet.

A laborvizsgálatok során van egy szabályozás, hogy milyen értékhatáron kell mozognia az adott kozmetikumnak, ez alapján lehet meghatározni a szavatossági időt, ami összefügg a csomagolással, a benne lévő termékkel és használattal is. Például a szérumaink, bár két év szavatossági idővel bírnak, felbontás után három hónap alatt el kell használni, mert ahogy levegő éri őket, gyorsabban megromlanak. (Egy szintetikus terméknél nincs ilyen probléma, mert azoknál annyira erős és jól működő tartósítószerekkel dolgoznak, hogy ha felbontod a terméket, egy év múlva sem lesz benne semmilyen baktérium.)

Milyen tervezői elvek vezettek titeket az Almost arculatának kidolgozásakor?

Én dolgoztam mindkét márka arculatán, és mindkettő más irányt képvisel. A PHI a sokféle gyógynövényes összetevő miatt színes megjelenést kapott. Az Almost arculata ezzel szemben nagyon letisztult, ami utal arra is, hogy a termék maga egyszerű textúrákkal és kevés hatóanyaggal dolgozik.

Az elmúlt egy év alapján hogy látjátok, milyen a vásárlóközönségetek?

Inkább a fiatalabb korosztály vásárol, de van minimális átfedés, hiszen úgy indultunk, hogy a „PHI bemutatja kistestvérét”. Emellett Szujó Nóra, az Almost termékfejlesztője a PHI fejlesztésében is részt vesz, és fordítva, Rácz Mariann (A PHI fejlesztője) dolgozik az Almost termékeken is. Nem tudtuk, hogyan fog reagálni a PHI vásárlói köre a kis márka megjelenésére, hiszen egészen más árkategóriáról beszélünk, az Almost kb. harmadába kerül, ezért még az is feltételezhető volt, hogy a PHI vásárlóinak egy része áttér az Almostra, de úgy látjuk ez nem így történt, sokkal inkább az mondható el, hogy tudtunk nyitni egy szegmens felé, akiket a PHI termékeivel soha nem értünk volna el.

Min dolgoztok jelenleg?

Tavaly év végén bevezettük az arcápolási tanácsadó szolgáltatásunkat, amit Szujó Nóra végez a központunkban. Ez bőrdiagnosztikából, termékelemzésekből és egy teljes rutin kiépítéséből áll.

Termékek tekintetében ebben a hónapban megjelennek a hámlasztók is a palettán. Egyelőre nincs fényvédőnk, és ez mindig sarkalatos kérdés volt a PHI-nél is. Most úgy tervezzük, hogy az Almostnál hamarosan ez is elérhető lesz.

Almost 1.618 | Web | Facebook | Instagram | YouTube