Magyar tervező munkáit imádták az amerikaiak | Kárász Ilonka

Magyar tervező munkáit imádták az amerikaiak | Kárász Ilonka

Színes grafikáival évtizedeken át több millió New York-i találkozott a világ egyik leghíresebb magazinjának címlapján, mi mégis alig ismerjük a magyar származású tervezőt. Bemutatjuk Kárász Ilonka címlapborítóit!

A magyar sajtó időről időre rácsodálkozik, hogy Kárász Ilonka (1896-1981) neve itthon alig mond valamit, az USA-ban viszont a legnagyobb múzeumok szentelnek neki életmű-kiállítást, munkáit pedig a Metropolitan Museum of Art gyűjteményében is megtaláljuk. Nem csoda, hiszen miután abbahagyta tanulmányait a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán – ahová első női hallgatóként kerülhetett be –, elhagyta az országot. Nem csak a főiskolán volt nőként úttörő; miután 18 évesen az Amerikai Egyesült Államokba utazott és elkezdett komolyabban a szakmában dolgozni, pionírnak számított a megannyi, szinte kizárólag férfi tervezőket felvonultató enteriőr-kiállításon, szakmai válogatásban. Kárász Ilonka ugyanis nem csak illusztrációkészítésben jeleskedett: textileket, tapétákat, bútorokat, komplett enteriőröket is tervezett, de erről majd később.

Az 1910-es években, amikor a világháború miatt az utazás a két kontinens között nem volt zökkenőmentes, Kárász grafikai munkáival elhozta az európai modernt az USA-ba. Több avantgárd magazinnak is dolgozott, mielőtt 1925-ben a frissen megalapított The New Yorker-hez került, ahol közel 50 évig tervezett címlapokat.

A napi hírekre, politikára és popkultúrára kihegyezett magazin tartalmával jól rezonáltak Kárász borítói: a kordokumentumoknak is betudható életképeken hol New York ikonikus cikázó tűzlépcsőit és várossziluettjét, hol a kapitalizmus teljesen hétköznapi lecsapódásait – például friss áruktól dagadó pultokat és vásárlóktól kifosztott cipőüzleteket –, hol pedig a vidéki idillt rajzolta meg a maga sajátos, folyton alakuló stílusában. Ahogyan a kubizmus inspirálta kezdeti évei még a tiszta színekről és a fekete vonalrajzokról szóltak, úgy a hetvenes években illusztrációi tónusokban gazdag, finoman kidolgozott képekké alakultak. A politikailag terhelt témákat is óvatosan és érzékletesen ragadta meg: egyik, 1943-ban készült borítóján például virágmintát öltenek a háború eseményei.

A természeti formák és a geometrikus alakzatok kombinációja a kezdeti éveitől meghatározta illusztrációit és textilmunkáit egyaránt. 20-22 éves kora között több textilversenyen szerepelt sikeresen, terveit nagy manufaktúrák állították elő. Kárásznak fontos volt az, hogy gyártható dolgokat tervezzen, amelyek a hétköznapokban is elérhetővé válhatnak. A „forma követi a funkciót” modernista alapelvet ugyan nem tette félre, de nagy szerepet tulajdonított a színeknek is, mert hitt abban, hogy azok tudnak a legerősebben hatni a hangulatunkra.

„A mai tervezők azon gondolkodnak, hogy hogyan lehet mozgatni valamit, ahelyett, hogy azon gondolkodnának, mit tud az adott dolog megmozgatni bennünk” – nyilatkozta 1959-ben.

Brown, A. (2000-2001) Ilonka Karasz: Rediscovering a Modernist Pioneer. In: Studies in the Decorative Arts, Vol. 8, No. 1 (FALL-WINTER 2000-2001), pp. 89

Lakástextilek mellett autó- és repülőülés-huzatokkal is előrukkolt, de tapéta-, bútor- és kerámiatervezésben is kipróbálta magát. Otthonokat, recepciót, iskolai belső tereket és óvodák berendezését gondolta újra, utóbbiba különösen beleásta magát. Hitt abban, hogy gyerekeknek tervezni extra felelősség, hiszen a környezetük vizualitása dupla olyan erővel hathat fejlődésükre és látásmódjukra. Úgy gondolta, hogy a különböző méretekben alkalmazott geometriai formák segítenek a kicsiknek az arányok érzékelésében, és abban, hogy meglássák, a természet is valahogyan hasonlóan, apró elemekből épül fel.

Hátrahagyott gazdag életműve ellenére neve itthon nem vált ismertté, sőt, az USA-ban is nagyobb hírnevet érdemelt volna a tervező. Ashley Brown kurátor Ilonka Karasz: Rediscovering a Modernist Pioneer című írásában arról ír, hogy  Kárász egyfelől azért maradhatott ki a kánonból, mert számos műfajban egyszerre alkotott, így nem maradt utána egyetlen, kifejezetten ikonikus design. Másfelől a férfiak által erősen dominált tervezői szakmában nőként – pláne olyan nőként, aki főként gyerekeknek, illetve a háztartásokba tervezett – háttérbe szorult.

továbbiak
Hurrikánbiztos lebegő villa
architecture

Hurrikánbiztos lebegő villa

A flamingók inspirálták ezt a vízen lebegő luxusjacht-villát: álló helyzetben cölöpjei a hullámok fölé emelik, így ellenáll a viharoknak is. Úszó jachtként és elszigetelt lebegő villaként egyaránt funkcionál az Arkup 75 névre keresztelt hibrid építmény, melyet a holland Waterstudio.NL tervezett. A napelemekkel üzemeltetett épület behúzható cölöpökkel rendelkezik, melyekkel nemcsak
Indulj el! | Hortobágy
east

Indulj el! | Hortobágy

Ha Hortobágy, akkor bográcsgulyás és betyárromantika – legalábbis így gondoltuk. Elindultunk az Alföld felé, hogy jobban megismerjük Közép-Európa legnagyobb összefüggő füves pusztáját, amely végtelen horizontjával és gazdag kulturális hagyományaival az UNESCO Világörökség része. Utunk során kiderült, hogy Magyarország északkeleti részén bőven vannak kúl dolgok, ráadásul ezek megismerésében segítség is akad, mivel
Elegancia és brutalizmus ötvözete | SWAN Soda
branding

Elegancia és brutalizmus ötvözete | SWAN Soda

A nyár hangulatát idéző, friss és üde: az ukrán székhelyű, fenntartható márkákra fókuszáló Orchidea Agency [http://orchidea.agency/]tervezett arculatot a Swan névre hallgató szódavíz márkának. A Swan alapítója Artem Lebed, aki személyes indíttatásból döntött úgy, hogy elindítja saját természetes szódavízmárkáját: célja, hogy a tömegtermékek piacán található cukortartalmú italokat kiváltsa