Üvegtégla, ahogy még sosem láttuk

Üvegtégla, ahogy még sosem láttuk

A litván KISMAS márka alapítója szerint egyetlen üvegtégla is lehet szép, sőt: a lámpaként újjászülető egykori falazóelemek a beépített fényszűrőknek köszönhetően mindig más-más arcukat mutatják.

A litván Ramunas Minkevicius igazán kalandos úton jutott el odáig, hogy megalapítsa saját márkáját: 2008-ban valláskutatóként szerzett diplomát a Vytautas Magnus Egyetemen, majd kommunikáció szakon folytatta tanulmányait. Később marketingesként szerzett tapasztalatot különféle vállalatoknál, de mindig is szenvedélyesen érdeklődött a design és az építészet iránt. A történelemórák iránti szeretete, és a grafika, illetve a reklámok iránti érdeklődése végül egy kötet formájában öltött testet: 2015-ben megjelentette saját könyvét, amely a két világháború közötti litván reklámgrafika történetét dolgozza fel.

A kiadvány több díjat is bezsebelt, és nemcsak Litvániában, de Tokióban is kiállítást szenteltek neki. Hazatérve a Litván Légitársaság marketingvezetője lett, ahol négy évig dolgozott. A koronavírus őt sem kímélte: miután elbocsátották, elérkezettnek látta az időt arra, hogy belevágjon saját vállalkozásába. A lámpatestté transzformálódott üvegtégla ötlete már jó ideje foglalkoztatta, majd megszületett a KISMAS márka.

„Az egész azzal kezdődött, hogy az ágyamban fekve azon gondolkodtam, milyen klassz lenne üvegtéglára cserélni a fürdőszobám falát.

Nem sokkal később elkezdtem más szemmel nézni erre az építészeti elemre: az üvegtégla formája, arányai, léptéke, mintázata nagyon is szoborszerű – ezért is szerettem meg annyira” – meséli Ramunas.

Tudta: ahhoz, hogy a tárgy ezen tulajdonságait felerősítse, szükség van még egy hozzáadott alkotóelemre, a fényre. Az ötletet, hogy világító üvegtéglákat készítsen, elmesélte barátjának, Jurgis Garmusnak, a Jot.Jot márka alapítójának. Jurgisnak megtetszett az ötlet és arra buzdította a kissé bátortalan Ramunast, hogy indítson saját vállalkozást.

A KISMAS márkanév egyébként a változásra utal: ez a litván kifejezés kissé hasonlatos az angol „flux” fogalomhoz, ami állandó változást jelent. A KISMAS lámpák esetében nagyon is találó ez a megnevezés, hiszen az üvegtéglák korábban egy-egy épület szerves részét képezték, és bár akkor is kapcsolatban álltak a természetes és a mesterséges fénnyel, lakáskiegészítőként csak most éledtek újjá igazán.

Ramunas azt meséli, Kaunas városában, ahol felnőtt, rengeteg modern épület vette körül: a két világháború közötti modern építészeti örökségen túl a hidegháború évtizedeiben is számtalan karakteres épületet emeltek errefelé – utóbbiak jellemző eleme volt a falazóelemként használt üvegtégla. „Itt nálunk, Litvániában szinte az összes iskolai tornacsarnokban és gyárépületben, illetve a szovjet megszállás éveiben a lakóházak lépcsőházaiban is üvegtéglát használtak az építészek. Ennek oka elég egyszerű: az üvegtégla jól tartja a hőt, ugyanakkor kellő mértékben átereszti a fényt – a tervutasításos rendszerben az energiatakarékosság szempontjából ez tökéletes megoldásnak bizonyult” – mondja a márka alapítója.

A KISMAS Instagram-oldalán láthatunk is olyan archív felvételeket, amelyeken litván épületek homlokzatán vagy belső tereiben jelenik meg az üvegtégla: ilyen például a Vilniusi Sportcsarnok és Hangversenyterem épülete, amely 1971-ben nyitotta meg kapuit. De találunk az oldalon külföldi példákat is arra, hol és milyen formában alkalmazták (és alkalmazzák ma is) az építészetben az üvegtéglát. „Azért is osztok meg ilyen bejegyzéseket az oldalon, mert szeretném, ha az emberek meglátnák a szépet ebben az anyagban, és felfedeznék, milyen sok lehetőség rejlik benne” – meséli Ramunas.

Aki tehát elkötelezett rajongója a modern építészetnek, annak nagy valószínűséggel a KISMAS-lámpák is megdobogtatják majd a szívét. Jelenleg ötféle lámpa közül választhatunk: az izgalmas textúrájú színes „üvegkockák” mindegyike – a különféle fényhatású szűrőknek köszönhetően – képes változtatni a színét. A „Tokyo Blue” fantázianévre hallgató filterrel például a „Szárnyas Fejvadász” film atmoszféráját varázsolhatjuk a nappalinkba, a „Primary Red”-et pedig kifejezetten házibulihoz és bárokba ajánlja a tervező. Aki meghitt világítást szeretne a hálószobájába, annak a „Pale Rose” a tökéletes választás.

A KISMAS szlogenje, az „újrahasznosított modernitás” – amint azt a márka weboldalán is olvashatjuk – szó szerint értendő: a lámpák eredeti üvegtéglából készülnek, ezért előfordulhat rajtuk kisebb gyári hiba, karcolás, de ez csak még inkább ráerősít a tárgy autentikus jellegére.

A különféle színekben pompázó lámpatestek egységesen 139 euróba kerülnek.

KISMAS | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Árverésre bocsátja Tom Hanks  lakókocsiját
news

Árverésre bocsátja Tom Hanks lakókocsiját

Az ezüstösen csillogó Airstream a kilencvenes évektől volt Hanks hű társa a forgatásokon: számos különleges relikvia díszíti a mozgó otthont. A színész Limited Excella Travel Trailerét 1992-ben gyártották, a lakókocsit Tom Hanks azért vásárolta meg, hogy a forgatásokon ne kényelmetlen és csúf belsejű lakókocsikban kelljen idejét eltöltenie. Az Airstream huszonnyolc
A bolhapiacok eklektikus hangulata az online térben
grafika

A bolhapiacok eklektikus hangulata az online térben

A bolhapiac a meglepetések és a váratlan felfedezések helye, visszatérés a nosztalgikus múltba a maga furcsaságaival és különlegességeivel. Valószínűleg ezért is töretlen a bolhapiacok sikere még ma is, hisz nincs is felemelőbb érzés, mint a régi csetreszek, kopott bútorok, furcsa nippek és poros limlomok között találni valami érdekes és egyedi
A legszebb sétálóhidak | TOP 5
architecture

A legszebb sétálóhidak | TOP 5

A hidak mindennapjaink részeit képezik, mégis hatalmas építészeti és mérnöki teljesítmény eredményei. Mai válogatásunkban öt modern hídon kelünk át képzeletben, hogy lássuk mennyiféleképpen lehet megoldani a gyalogos és biciklis forgalom akadálymentesítését. Alfenz Híd | Ausztria Az osztrák Alpok között található a Marte.Marte Architekten által tervezett sétálóhíd, ami futurisztikus kialakításával és