Megérkezett a magyar fejlesztésű NextEarth, ahol a bolygónk virtuális másán vehetünk telket

Megérkezett a magyar fejlesztésű NextEarth, ahol a bolygónk virtuális másán vehetünk telket

Magyar fejlesztőcsapat indította útjára idén nyáron a blokklánc alapú NextEarth platformot, melynek lényege, hogy a bolygónk virtuális másán vásárolhatunk földterületeket.


A NextEarth egy olyan, NFT alapú üzleti metaverzum, amelyben a parcellákra felosztott Föld területeit vehetjük meg, legyen az a Fehér Ház, esőerdő a Kongó-medencében vagy éppen a jelenlegi otthonunk. A zömében magyar fejlesztőkből álló csapat számára előképként szolgált az Earth2.0 platform földvásárlási funkciója és a Decentraland metaverzuma, a kettőt kombinálja és optimalizálja a NextEarth. A metaverzumok mint saját gazdasággal rendelkező virtuális közösségi hálózatok elterjedése ma már egyre kevésbé tűnik utópikus gondolatnak – idén nyáron például Mark Zuckerberg  a Verge-nek adott interjúban számolt be arról, hogy a jövőben a Facebookot is metaverzumként képzeli el, vagyis egy olyan háromdimenziós virtuális térként, melyben másodlagos életünket élhetjük.

A Rétfalvi Gábor által alapított NextEarth működési modellje valahol az MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game) játékok struktúrájában gyökerezik, tehát a platform egy olyan virtuális világ, amely állandóan fejlődik, akkor is, amikor éppen nem veszünk részt benne. Habár a felület jelenlegi egyetlen funkciója, hogy parcellákat lehet venni és eladni benne, ahogyan a közösség növekszik, úgy nő a lehetséges fejlesztések száma is. A csapat már dolgozik a land art funkción, melynek lényege, hogy a vásárlók az általuk megvett földterületre pixelrajzokat készíthetnek, amelyeket aztán NFT-ként birtokolhatnak, de a fejlesztők jövőbeli tervei között szerepel például a 3D terek modellezése is.

A Föld műholdas felvétele időről időre frissül, tehát ha egy általunk megvásárolt földterületre később valami épül, vagy éppen fordítva, eltűnik róla egy fontos épület, a parcellák értéke ennek függvényében változhat. A kezdő vásárlókört javában azok az early adopterek alkották, akik már jártasak a blockchain szférában, és látják, hogy egyre nagyobb létjogosultsága lehet a rendszernek a jövőben, ezért még az elején beszállnak, amikor viszonylag olcsón vásárolhatnak. A telkek ára a kereslet-kínálat alakulása alapján egy algoritmus számításai szerint változik, tehát minél inkább terjed a platform híre és egyre nő a virtuális földtulajdon iránti igény, várhatóan úgy fog emelkedni a földtulajdonosok portfóliójának értéke. Sokakat az motivál, hogy kivegyék a részüket a NextEarth sorsának alakulásából, hiszen ha belépnek, tagjává válnak a DAO (Decentralised Autonomous Organization) rendszer szerint működő platform közösségének.


Dragus Ádám art director elmondása szerint az oldal publikálása után robbanásszerűen nőtt az érdeklődők száma, a térképen New York legtöbb parcellája például néhány óra alatt elkelt. A platform jelenleg több mint kétezer földtulajdonost jegyez a világ különböző országaiból, és több mint ötvenezer NFT van a rendszerben. Az oldal korai sikereiben szerepet játszhatott a könnyen átlátható webes struktúra és a vizuálisan nem túlterhelt arculat is.

„Szerettem volna, ha a NextEarth megjelenése tükrözi a platform high-tech jellegét, továbbá célom volt, hogy az arculat megbízhatóságot sugalljon. A legtöbb felhasználónak egyszerre egyébként is sok információt kell befogadnia, amikor először találkozik a NextEarth világával, éppen ezért a funkcionalitásra fektettem a hangsúlyt, hogy minél egyszerűbb legyen az oldalon navigálni.” – mondja Ádám.

Habár a Föld újrafelosztásának és birtoklásának logikája nehezen egyeztethető össze a környezettudatossággal, hiszen egy olyan gondolkodást erősít, melyben a bolygónk alárendelt szerepbe kerül, a NextEarth mégis szeretett volna ökotudatos elemeket csempészni a platform működésébe. Minden egyes tranzakció egy része adományalapba kerül, és havonta a közösség dönti el, hogy mely környezetvédelmi jótékonysági szervezeteknek utalják el az összeget.

NextEarth | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Ukrajnának óvatosnak kell lennie - interjú Olga Pindukkal
business

Ukrajnának óvatosnak kell lennie - interjú Olga Pindukkal

Az oligarchák jelentős problémát okoznak, Ukrajna hírhedten korrupt, az igazságszolgáltatási rendszere pedig átláthatatlan. Olga Pindukkal, a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének ukrán közgazdászával beszélgettünk. Magyarországon most szinte mindenki az uniós szankciókról beszél, és sokan úgy vélik, hogy nem hatásosak Oroszország ellen. Mi a véleménye a magyarok álláspontjáról? Először is, meg
Z-generáció: hópihék, vagy a jövő forradalmárai?
business

Z-generáció: hópihék, vagy a jövő forradalmárai?

A „mai fiatalság”, vagyis az aktuális fiatal generáció örökérvényűen kritikák célpontja: lusták, elkényeztetettek, vagy most éppen hiperérzékenyek és állandóan a telefonjukon lógnak. Az úgynevezett Z-generáció, azaz a jelenlegi tinédzserek és korai húszas éveiket taposók azonban némileg egyedülállóak az őket megelőzőekhez képest: nemcsak az internet korában nőttek fel a történelem során
Mekkorára fog nőni a Föld népessége?
strategy

Mekkorára fog nőni a Föld népessége?

Az emberiség újabb mérföldkőhöz érkezett 2022. november 15-én: a népesség elérte a nyolcmilliárdos, mondhatni lélektani határt. A bolygó népessége egyelőre vészjóslóan növekszik, ami a Föld és az emberek számára is legfeljebb ambivalens, de semmiképp nem pozitív. A valódi kérdés azonban az, hogy mit hoz a jövő: mikor ütjük meg a