fbpx
Nyomj Entert

Mégis megépül a Guggenheim Múzeum Abud-Dzabiban?

Bejelentették a Frank Gehry tervezte, Abu-Dzabiban épülő Guggenheim Múzeum új megnyitó dátumát: az építkezések várhatóan 2026-ban érnek majd véget. A hírt a Guggenheim igazgatója, Richard Armstrong hozta nyilvánosságra egy bázeli sajtótájékoztatón.

Az épület létrehozásáról először 2006-ban született döntés, aminek átadását 2012-re tervezték. Később 2017-re tűzték ki a megnyitó új dátumát – ami láthatóan mégsem valósult meg. A projekt sok hullámvölgyet élt át, az építkezést nemzetközi tiltakozások miatt többször felfüggesztették.

Az abu-dzabi Guggenheim Múzeumot ugyanazon a Szadijat-szigeten épülő múzeumi negyedben tervezik felépíteni, ahol a Jean Nouvel tervezte abu-dzabi Louvre is található. Ehhez a kettőhöz csatlakozik majd a Foster + Partners építésziroda tervezte Zayed Nemzeti Múzeum, Zaha Hadid Előadóművészeti Központja, valamint Tadao Ando Tengeri Múzeuma is.

A tervek szerint a bilbaói és New York-i Guggenheim Múzeumokhoz képest a legnagyobb kiállítótérrel fog rendelkezni, továbbá egy oktatási központ és egy háromszázötven férőhelyes színház is helyet kap majd benne. Az építményt Frank Gehry úgy jellemzi, mint egy „szándékosan rendetlen, a letisztultság felé haladó” épületet.

Forrás: Designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük