Megújul a Mathias Corvinus Collegium budapesti központja

Megújul a Mathias Corvinus Collegium budapesti központja

Két első helyezettet hirdetett ki ma a szakmai zsűri a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti Somlói úti ingatlanjára kiírt épületfejlesztési pályázaton. A közbeszerzésnek két első díjazottja van, további három pályaművet pedig megvásárol az MCC.

A pályázat anonim módon zajlott, a bírálóbizottság csak az eredményhirdetést követően ismerte meg a pályázók kilétét: az első helyet a Napur Architect és a Hello Wood, valamint a ZDA-Zoboki Építésziroda nyerte, akik közös pályázattal indultak; a ZIP Architects, a Studio In-Ex és az Archikon tervpályázatait pedig megvásárolja az MCC.

Nyertes pályamű
Nyertes pályamű
Nyertes pályamű

A bírálóbizottság kiemelten fontosnak tartotta, hogy azt a szellemiséget találja meg a pályázatokban, amely a legjobban kifejezi az intézmény küldetését és egyediségét. A bizottság elnöke, Szalai Zoltán kiemelte, hogy a díjazottak kiválasztásakor arra figyelt, mely tervek felelnek meg leginkább az MCC tehetséggondozási és nevelési feladatainak. A jelenlegi épületegyütteshez köthető történelmi múlt, valamint a terek kialakítása sem felel meg az intézmény programjainak és céljainak. Így hangsúlyos szempontként fogalmazódott meg, hogy nagyobb legyen a telken a zöldfelület és a környék lakosai is használhassák a tervezett épület környezetét – ahogy Csány Éva, az I. kerület főépítésze is kiemelte, az épület nem csak az MCC-é, hanem az egész városé lesz.

Nyertes pályamű
Nyertes pályamű
Nyertes pályamű

Az MCC célja, hogy egy ikonikus, közösségteremtő és -szervező funkciókat magába foglaló, a 21. század követelményeinek megfelelő, ugyanakkor környezetével harmonizáló épület álljon a Somlói úton. A következő időszakban az MCC diákokkal, oktatókkal és a szakmai közönséggel szoros együttműködésben fogja a terveket pontosítani.

Megvásárolt pályamű
Megvásárolt pályamű
Megvásárolt pályamű
Megvásárolt pályamű
Megvásárolt pályamű
Megvásárolt pályamű

A pályaművekkel részletesebben a következő hetekben ismerkedhetünk meg.

Forrás: Sajtóközlemény

továbbiak
Farkaskútvölgy kezében: rejtélyes kilátó bújik meg a Cserhát vidékén
east

Farkaskútvölgy kezében: rejtélyes kilátó bújik meg a Cserhát vidékén

Farkaskútvölgy vidékén, a Cserhát vonulatai mentén elhelyezkedő  festői kis falu, Felsőtold, és a világörökség részét képező Hollókő között egy kezet formáló kilátóterasz rejtőzik, ahonnan a környező völgy és a Cserhát dombjainak szépségét is megcsodálhatjuk. Az akácfából épült, különleges Kéz-kilátó Csíkszentmihályi Benjamin művész munkája. Az építés körülbelül két és fél hónapig
Palacsintákkal a világ körül | Around Pancake
gasztronómia

Palacsintákkal a világ körül | Around Pancake

A palacsinta univerzális étel – különböző formákban az egész világon fogyasztják, ráadásul mindenkinek megvan a maga ízlésére hangolt kedvence, esetleg egy hétpecsétes családi titkot képző receptje. A palacsinta lehet édes, sós, mindenmentes vagy „mindentbele”, éppen ezért sosem válik unalmassá. A kísérletezésen túl ráadásul nagyon sokat megtudhatunk általa más kultúrák gasztronómiájáról is.
Könyv vagy performansz? |  Schmied Andi
fotográfia

Könyv vagy performansz? | Schmied Andi

Kilátás az Empire State Building épületére, napkelte a Central Park mögött a világ legmagasabb felhőkarcolójából szemlélve vagy naplemente a Trump World Tower luxusingatlanjaiból – sokan szeretnénk felülről látni Manhattant, de nagyon kevesen tudjuk ezt saját nappalinkból is megtenni. Egy lakásra vadászó magyar milliárdos, Gabriella segítségével New York legexkluzívabb, felhőkarcolókban található lakóingatlanjainak