fbpx
Nyomj Entert

Mennyi pénzbe kerül majd egy utalás?

Rengeteg hír terjengett az interneten arról, hogy Magyarországon megadóztatják a FinTech cégeket, a tendencia pedig kezd globálissá válni. Valóban így van? Ha igen, ki az akinek fizetnie kell? És mit is jelent az a FinTech? Egy egyszerűbb, vagy egy veszélyesebb jövő előfutára?


Emelkedik a pénzügyi tranzakciókért befizetendő adó felső határa Magyarországon, az új extraprofitadó keretében. A magyar kormány rendelete a Magyar Közlönyben eloszlatta a kételyek egy részét az új extraprofitadóval kapcsolatos korai mendemondákról, amelyek már egy ideje keringtek az interneten. Változik a tranzakciós adó, és ami eddig 0,3% vagy maximum 6000 forint volt, az mostantól 0,3% vagy maximum 10 ezer forint lesz minden tranzakcióra. Emiatt az eddigi 2 millió forintos illetékplafon minden nem készpénzes tranzakció esetében 3,333 millió forintra emelkedik.

Továbbá, és ez a legkritikusabb, a törvény szerint ezentúl annak a pénzintézetnek is kell illetéket fizetnie, ami Magyarországon kívüli székhellyel vagy fiókteleppel rendelkezik. Itt jön a képbe a Revolut és más ismert FinTech startupok. Ez azt jelenthetné, hogy az olyan cégeknek is, mint a Revolut, a Wise vagy a PayPal extra adót kellene fizetni. Az viszont biztos, hogy mindannyiuknak legkésőbb 2022. szeptember 1-jéig kell regisztrálniuk az állami adóhivatalnál, de leghamarabb már 2022. július 1-jétől a pénzügyi tranzakciós adó hatálya alá tartoznak.

Ennek mi isszuk meg a levét?

A korábbi híresztelésekre reagálva a Biztos Döntés oldal szakértője tiszta vizet öntött a pohárba. Gergely Péter szerint a kormányrendelet rögzíti, hogy a jelenlegi pénzügyi tranzakciós törvény minden főbb része hatályban marad, csupán a néhány korlátozást lett felülírva. A díj mértéke nem változik ugyan, de felsőt határa igen, viszont ez a magánszemélyek szempontjából nem is annyira érdekes. Valójában a változás csak azokat a tranzakciókat érinti, amelyek 2 millió és 3 333 333 forint között vannak. Ez inkább a vállalkozásoknak lehet egy döfés.

Pisla Réka | Hype&Hyper

Nagy eséllyel, ami eddig ingyen volt, ingyen is lesz

Még ha a szolgáltatók megfelelően is viselkednek, és regisztrálnak a magyar adóhatóságnál, egy probléma akkor is akad: a pénzügyi tranzakciós adót új költségként nem tudják a fogyasztókra hárítani, hiszen ez törvényi korlátozásba ütközik. Az olyan szolgáltatásokat tehát, amilyeneket a Revolut ingyen biztosít, nem lehet olyan egyszerűen fizetőssé tenni. Ezt a szabályozást csak úgy lehet megkerülni, ha egy új, fizetős díjszabást alakítanak ki, és az előfizetőket erre terelik át, ami egy globálisan működő FinTech vállalkozás esetében nem valószínű.

A világon számos pénzügyi ökoszisztéma létezik, amelyek mindegyike különböző szabályozási keretekkel rendelkezik. Tekintettel erre a sokféleségre, nem lesz olyan egységes megközelítés, ami minden országban működne, vagy minden államban minden érdekelt félnek megfelelne. Így a FinTech cégek is különböző szabályozások alá esnek a különböző országokban, ahol tevékenykednek, de ettől nem feltétlenül ezek mentén diverzifikálják a szolgáltatáskínálatukat.

Az adó érintené a tranzakciókat, de valójában a FinTech világa ennél sokkal több

A FinTech célja a pénzügyi szolgáltatások javítása és automatizálása, hogy azok minél jobb felhasználói élményt nyújthassanak. Speciális szoftverek és algoritmusok segítségével a FinTech lehetővé teszi a különböző vállalatok és fogyasztók számára, hogy könnyebben kezeljék pénzügyi tranzakcióikat és folyamataikat. A FinTech nem csak egyszerű pénzküldésre vagy fizetésre jó, az esernyőfogalom alá tartoznak a különböző digitális hitelszolgáltatások, biztosítások, valamint az egyszerű és gyors befektetések is.

Azt be kell látni, hogy a FinTech-iparág azért még mindig fiatal, de rendkívüli ütemben növekszik, ami a pénzügyi szabályozókat elbizonytalanítja az új technológiák megértésében és abban, hogy a meglévő szabályozási keretbe beleilleszkedjenek. A jogalkotók és szabályozók szerencsére világszerte tisztában vannak az innováció szükségességével, ezért jelenleg inkább támogatják és elősegítik a FinTech úttörését.

Azt viszont senki sem szeretné, ha az iparág növekedésével a meglévő kockázatok nőnének, valamint egyre nagyobb kiberbiztonsági problémák lépnének fel.

A FinTech csábító, de akár új veszélyek forrása is lehet

A digitális készpénzátutalási programok számos országban felfutottak, mivel a COVID-19 terjedésének lassulását vártuk tőlük. A FinTech és a digitális pénzügyi szolgáltatások előnyei még soha nem voltak ennyire nyilvánvalóak. Mindez azonban nem jár kockázatok nélkül a fogyasztók számára.

Mivel a FinTech üzleti modellek túlságosan összetettek lettek ahhoz, hogy átláthatóak legyenek, csomó fogyasztó pedig nem is ismeri őket, a felek csalásából vagy helytelen magatartásából eredő veszteségek kockázata megnövekedett.

A FinTech megkönnyítheti a kockázatosabb vagy összetettebb pénzügyi termékekhez való hozzáférést olyan fogyasztók számára, akik nem rendelkeznek a megfelelő használatukhoz szükséges ismeretekkel vagy tapasztalattal. Erre remek példa a tőzsde. A Revolut mellett számos másik FinTech cég csak akkor enged kereskedni, ha kitöltöttél egy tesztet azzal kapcsolatban, hogy mennyire vagy tisztában a különböző fogalmakkal. Emellett az automatizált FinTech üzleti modellekben az egyes pontozási és rangsorolási algoritmusok lehetnek tisztességtelenek, diszkriminatívak vagy elfogultak is, de ez minden hasonló platformszolgáltatásnál előjöhet.

A Fintechnek azért vannak előnyei is

A FinTech a hatékonyság ilyen szintű növelésével lényegében a hagyományos pénzintézetek termelékenységével versenyzik. Emiatt sokan azt gondolják, hogy a tradícionális bankok és pénzintézetek el fognak tűnni hosszútávon, de ez még bőven vitatott. Az iparág újszerű technológiákat használ, ami miatt azt gondolhatnánk, hogy egy vagyonba kerülhet a fejlesztés, de ez nem feltétlenül igaz, hiszen gyakran ezek a cégek korlátozzák magukat abban, hogy nagy összegeket költsenek a technológiára. Nem a fejlesztésen van a hangsúly, sokkal inkább az üzleti modell számít.

Amikor bármilyen hitelkérelmet online igényelünk, azt a FinTech szolgáltatók esetében kizárólag digitális hitelezőknek kell engedélyezniük, amelyek képesek aznapi finanszírozást nyújtani. Ilyen gyorsan ez még sosem működött. Ha rövid lejáratú vagy fizetésnapi kölcsönre van szükségünk, akkor a FinTech segítségével ez egyszerűbbé válik. Találhatunk megannyi hitelezőt online, és könnyen hozzáférhetünk a gyors szolgáltatásokhoz. A hagyományos bankok nem biztos, hogy ugyanezzel az előnnyel rendelkeznek, és hónapokig tartana, amíg gyorsan elintéznék. A FinTech egy intelligens, hatékony, kényelmes és gyors megoldás, ezért a legtöbb vállalkozás előnyben részesíti.

A robot-tanácsadás ez egyik legforradalmibb ágazata a fintechnek. Az ilyen szolgáltatásokat nyújtó vállalatok speciális kérdéseket tesznek fel a fogyasztóknak, és speciális algoritmusok segítségével személyre szabott befektetési stratégiát dolgoznak ki. Ez az egyik legegyszerűbb módja a befektetésnek vagy jövőbeli banki tervezésnek és egyre népszerűbb azok körében, akik nem szeretnének aktívan kereskedni, vagy csak az algoritmusra bíznák a pénzügyeiket.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük