Mennyi pénzbe kerül majd egy utalás?

Mennyi pénzbe kerül majd egy utalás?

Rengeteg hír terjengett az interneten arról, hogy Magyarországon megadóztatják a FinTech cégeket, a tendencia pedig kezd globálissá válni. Valóban így van? Ha igen, ki az akinek fizetnie kell? És mit is jelent az a FinTech? Egy egyszerűbb, vagy egy veszélyesebb jövő előfutára?


Emelkedik a pénzügyi tranzakciókért befizetendő adó felső határa Magyarországon, az új extraprofitadó keretében. A magyar kormány rendelete a Magyar Közlönyben eloszlatta a kételyek egy részét az új extraprofitadóval kapcsolatos korai mendemondákról, amelyek már egy ideje keringtek az interneten. Változik a tranzakciós adó, és ami eddig 0,3% vagy maximum 6000 forint volt, az mostantól 0,3% vagy maximum 10 ezer forint lesz minden tranzakcióra. Emiatt az eddigi 2 millió forintos illetékplafon minden nem készpénzes tranzakció esetében 3,333 millió forintra emelkedik.

Továbbá, és ez a legkritikusabb, a törvény szerint ezentúl annak a pénzintézetnek is kell illetéket fizetnie, ami Magyarországon kívüli székhellyel vagy fiókteleppel rendelkezik. Itt jön a képbe a Revolut és más ismert FinTech startupok. Ez azt jelenthetné, hogy az olyan cégeknek is, mint a Revolut, a Wise vagy a PayPal extra adót kellene fizetni. Az viszont biztos, hogy mindannyiuknak legkésőbb 2022. szeptember 1-jéig kell regisztrálniuk az állami adóhivatalnál, de leghamarabb már 2022. július 1-jétől a pénzügyi tranzakciós adó hatálya alá tartoznak.

Ennek mi isszuk meg a levét?

A korábbi híresztelésekre reagálva a Biztos Döntés oldal szakértője tiszta vizet öntött a pohárba. Gergely Péter szerint a kormányrendelet rögzíti, hogy a jelenlegi pénzügyi tranzakciós törvény minden főbb része hatályban marad, csupán a néhány korlátozást lett felülírva. A díj mértéke nem változik ugyan, de felsőt határa igen, viszont ez a magánszemélyek szempontjából nem is annyira érdekes. Valójában a változás csak azokat a tranzakciókat érinti, amelyek 2 millió és 3 333 333 forint között vannak. Ez inkább a vállalkozásoknak lehet egy döfés.

Pisla Réka | Hype&Hyper

Nagy eséllyel, ami eddig ingyen volt, ingyen is lesz

Még ha a szolgáltatók megfelelően is viselkednek, és regisztrálnak a magyar adóhatóságnál, egy probléma akkor is akad: a pénzügyi tranzakciós adót új költségként nem tudják a fogyasztókra hárítani, hiszen ez törvényi korlátozásba ütközik. Az olyan szolgáltatásokat tehát, amilyeneket a Revolut ingyen biztosít, nem lehet olyan egyszerűen fizetőssé tenni. Ezt a szabályozást csak úgy lehet megkerülni, ha egy új, fizetős díjszabást alakítanak ki, és az előfizetőket erre terelik át, ami egy globálisan működő FinTech vállalkozás esetében nem valószínű.

A világon számos pénzügyi ökoszisztéma létezik, amelyek mindegyike különböző szabályozási keretekkel rendelkezik. Tekintettel erre a sokféleségre, nem lesz olyan egységes megközelítés, ami minden országban működne, vagy minden államban minden érdekelt félnek megfelelne. Így a FinTech cégek is különböző szabályozások alá esnek a különböző országokban, ahol tevékenykednek, de ettől nem feltétlenül ezek mentén diverzifikálják a szolgáltatáskínálatukat.

Az adó érintené a tranzakciókat, de valójában a FinTech világa ennél sokkal több

A FinTech célja a pénzügyi szolgáltatások javítása és automatizálása, hogy azok minél jobb felhasználói élményt nyújthassanak. Speciális szoftverek és algoritmusok segítségével a FinTech lehetővé teszi a különböző vállalatok és fogyasztók számára, hogy könnyebben kezeljék pénzügyi tranzakcióikat és folyamataikat. A FinTech nem csak egyszerű pénzküldésre vagy fizetésre jó, az esernyőfogalom alá tartoznak a különböző digitális hitelszolgáltatások, biztosítások, valamint az egyszerű és gyors befektetések is.

Azt be kell látni, hogy a FinTech-iparág azért még mindig fiatal, de rendkívüli ütemben növekszik, ami a pénzügyi szabályozókat elbizonytalanítja az új technológiák megértésében és abban, hogy a meglévő szabályozási keretbe beleilleszkedjenek. A jogalkotók és szabályozók szerencsére világszerte tisztában vannak az innováció szükségességével, ezért jelenleg inkább támogatják és elősegítik a FinTech úttörését.

Azt viszont senki sem szeretné, ha az iparág növekedésével a meglévő kockázatok nőnének, valamint egyre nagyobb kiberbiztonsági problémák lépnének fel.

A FinTech csábító, de akár új veszélyek forrása is lehet

A digitális készpénzátutalási programok számos országban felfutottak, mivel a COVID-19 terjedésének lassulását vártuk tőlük. A FinTech és a digitális pénzügyi szolgáltatások előnyei még soha nem voltak ennyire nyilvánvalóak. Mindez azonban nem jár kockázatok nélkül a fogyasztók számára.

Mivel a FinTech üzleti modellek túlságosan összetettek lettek ahhoz, hogy átláthatóak legyenek, csomó fogyasztó pedig nem is ismeri őket, a felek csalásából vagy helytelen magatartásából eredő veszteségek kockázata megnövekedett.

A FinTech megkönnyítheti a kockázatosabb vagy összetettebb pénzügyi termékekhez való hozzáférést olyan fogyasztók számára, akik nem rendelkeznek a megfelelő használatukhoz szükséges ismeretekkel vagy tapasztalattal. Erre remek példa a tőzsde. A Revolut mellett számos másik FinTech cég csak akkor enged kereskedni, ha kitöltöttél egy tesztet azzal kapcsolatban, hogy mennyire vagy tisztában a különböző fogalmakkal. Emellett az automatizált FinTech üzleti modellekben az egyes pontozási és rangsorolási algoritmusok lehetnek tisztességtelenek, diszkriminatívak vagy elfogultak is, de ez minden hasonló platformszolgáltatásnál előjöhet.

A Fintechnek azért vannak előnyei is

A FinTech a hatékonyság ilyen szintű növelésével lényegében a hagyományos pénzintézetek termelékenységével versenyzik. Emiatt sokan azt gondolják, hogy a tradícionális bankok és pénzintézetek el fognak tűnni hosszútávon, de ez még bőven vitatott. Az iparág újszerű technológiákat használ, ami miatt azt gondolhatnánk, hogy egy vagyonba kerülhet a fejlesztés, de ez nem feltétlenül igaz, hiszen gyakran ezek a cégek korlátozzák magukat abban, hogy nagy összegeket költsenek a technológiára. Nem a fejlesztésen van a hangsúly, sokkal inkább az üzleti modell számít.

Amikor bármilyen hitelkérelmet online igényelünk, azt a FinTech szolgáltatók esetében kizárólag digitális hitelezőknek kell engedélyezniük, amelyek képesek aznapi finanszírozást nyújtani. Ilyen gyorsan ez még sosem működött. Ha rövid lejáratú vagy fizetésnapi kölcsönre van szükségünk, akkor a FinTech segítségével ez egyszerűbbé válik. Találhatunk megannyi hitelezőt online, és könnyen hozzáférhetünk a gyors szolgáltatásokhoz. A hagyományos bankok nem biztos, hogy ugyanezzel az előnnyel rendelkeznek, és hónapokig tartana, amíg gyorsan elintéznék. A FinTech egy intelligens, hatékony, kényelmes és gyors megoldás, ezért a legtöbb vállalkozás előnyben részesíti.

A robot-tanácsadás ez egyik legforradalmibb ágazata a fintechnek. Az ilyen szolgáltatásokat nyújtó vállalatok speciális kérdéseket tesznek fel a fogyasztóknak, és speciális algoritmusok segítségével személyre szabott befektetési stratégiát dolgoznak ki. Ez az egyik legegyszerűbb módja a befektetésnek vagy jövőbeli banki tervezésnek és egyre népszerűbb azok körében, akik nem szeretnének aktívan kereskedni, vagy csak az algoritmusra bíznák a pénzügyeiket.

továbbiak
Issue NO. 8

Issue NO. 8

HYPE&HYPER MAGAZINE A unique summary of all things exciting in the Central and Eastern European region in the fields of design, business, architecture and culture.
GET THE LATEST ITEMS FROM OUR STORE

GET THE LATEST ITEMS FROM OUR STORE

new posters - fordítsd le magyarra
Közösen megálmodott kollekciót mutatott be a Gucci és Harry Styles
design

Közösen megálmodott kollekciót mutatott be a Gucci és Harry Styles

A Milano Fashion Week Men’s alkalmával a Gucci a kreatív igazgató Alessandro Michele és a brit énekes-dalszerző és színész, Harry Styles barátságára épülő együttműködést mutatott be. Az együttműködő felek kreatív kifejezésmódjuk metszéspontját a „HA HA HA kollekcióba” helyezték. A Gucci „HA HA HA” kollekciója a szépség kifejezéseként szolgál, mellyel