Meseszép kerékpárútvonalak a régióból | TOP 5

Meseszép kerékpárútvonalak a régióból | TOP 5

Biciklizés és felfedezés karöltve járnak egymással. Különösen igaz ez, hogyha egészen rendhagyó bicikliutakkal találjuk szembe magunkat – legyen szó világító vagy éppen sötét barlangban leledző vonalakról, mesébe illő térségeket körbeutazó pályákról, avagy sajátos építészeti megoldásokról. Következzenek tehát olyan régiós kerékpárútvonalak, melyek rendkívüli koncepcióval rendelkeznek – nem csak bringásoknak!


Ćiro ösvény | Bosznia-Hercegovina

A történelmi örökségként számon tartott Ćiro kerékpárút korábban vasútvonalként funkcionált. 1885-ben – a vasúthálózatok elterjedésekor –, az Osztrák-Magyar Monarchia idején építették ki, és egészen 1976-ig segítette elő különböző országok és kultúrák együttműködését, óriási fejlődést eredményezve. Revitalizálására akkor került sor, amikor a bosnyák-horvát határ két oldalán egyesült erővel megszületett a bicikliút víziója. Az összetartozást szimbolizálja, miközben bámulatos tájakra visz elhagyatott vonatállomások mentén, olykor kivilágítatlan barlangokon keresztül.

Fotók: Cycling Around The World, Herzegovina Bike

Balatoni bringakörút | Magyarország

Lehetetlen betelni a „magyar tenger” látványával, amit a tavat körbejáró kerékpárútvonal is kiválóan reprezentál. Közép-Európa legnagyobb tavát békés, festői táj övezi, azonban nyárra forgalmas célponttá válik – a körút így a lehető legautentikusabb módon tudja visszaadni a magyar vakációk hangulatát.

Fotók: funiQ

Bohinj változatos terepei | Szlovénia

Bohinj területén számos bicikliút található, ráadásul mind különféleképpen engedi feltérképezni a terepet: legelőkön átívelő aszfalt, föld-, és kőút, sőt, vízesések és tópart menti ösvények is szembejöhetnek velünk. A nagyobb kihívást kedvelők számára pedig a Vogel Mountain Bike Park is rendelkezésre áll.

Fotók: Bohinj

A Prazsky Okruh autópályahíd alatt | Csehország

A hatalmas autópályahíd fedélzete alatt egy speciálisan a pedálos forgalom számára épített hídon keresztül a biciklisek is átkelhetnek a Moldva és a Berounka folyók összefolyásánál – mindezt biztonságos, kényelmes, emellett látványos útvonalon tehetik meg!

Fotó: Expats

Futurisztikus út Lidzbark Warminski mellett | Lengyelország

Lengyelország első napelemmel működő bringaútvonala nem igényel közvilágítást, mégis biztonságos, ráadásul a megújuló energiaforrás kiaknázása révén környezettudatos is. Nem utolsósorban pedig elképesztően látványos, hiszen nagy örömünkre egész éjjel varázslatos atmoszférát teremtve kéken világít.

Fotók: Bored Panda
továbbiak
Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól
poland

Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól

A NARchitekTURA csapata újabb egyedi installációval lepte meg a művészetkedvelőket: a nyáron kiállított reneszánsz gyűjtemény és Botticelli Virginia története című műve után megint egy nagy múltú alkotást láthatunk rendhagyó megvilágításban. Ezúttal Rembrandt igazán kivételes festményét, A lengyel lovast csodálhatjuk meg, kicsit sem megszokott környezetben. Rembrandt alkotását ezúttal a krakkói Wawel
Buszmegálló vagy közösségi központ?
community

Buszmegálló vagy közösségi központ?

A lengyelországi Wieleńben áll egy többfunkciós, minimalista, betonból és üvegből készült épület, amit a helyiek csak “buszmegállónak” hívnak, azonban valójában sokkal fontosabb szerepet tölt be a közösség életében. A “Skwer Usług Kultury, Przystanek Edukacja” nevű projektet Wieleń egy kihaltabb részén valósították meg, amire nagyon is ráfért a revitalizálás. Szükség volt
Mindenkivel háborúzhatsz, de a szakácsoddal nem | Interjú Witold Szabłowskival
poland

Mindenkivel háborúzhatsz, de a szakácsoddal nem | Interjú Witold Szabłowskival

A már magyar nyelven is olvasható, Így etesd a diktátorod című könyv öt híres XX. századi diktátor (Szaddám Huszein, Idi Amin, Enver Hoxha, Fidel Castro és Pol Pot) szakácsát szólaltatja meg. Mi a közös az egymástól egyébként távoli országok önkényuralkodóinak szakácsaiban? Hogyan gyakoroltak önkritikát a kommunista Albániában? Mi az oka