Meseszép kerékpárútvonalak a régióból | TOP 5

Meseszép kerékpárútvonalak a régióból | TOP 5

Biciklizés és felfedezés karöltve járnak egymással. Különösen igaz ez, hogyha egészen rendhagyó bicikliutakkal találjuk szembe magunkat – legyen szó világító vagy éppen sötét barlangban leledző vonalakról, mesébe illő térségeket körbeutazó pályákról, avagy sajátos építészeti megoldásokról. Következzenek tehát olyan régiós kerékpárútvonalak, melyek rendkívüli koncepcióval rendelkeznek – nem csak bringásoknak!


Ćiro ösvény | Bosznia-Hercegovina

A történelmi örökségként számon tartott Ćiro kerékpárút korábban vasútvonalként funkcionált. 1885-ben – a vasúthálózatok elterjedésekor –, az Osztrák-Magyar Monarchia idején építették ki, és egészen 1976-ig segítette elő különböző országok és kultúrák együttműködését, óriási fejlődést eredményezve. Revitalizálására akkor került sor, amikor a bosnyák-horvát határ két oldalán egyesült erővel megszületett a bicikliút víziója. Az összetartozást szimbolizálja, miközben bámulatos tájakra visz elhagyatott vonatállomások mentén, olykor kivilágítatlan barlangokon keresztül.

Fotók: Cycling Around The World, Herzegovina Bike

Balatoni bringakörút | Magyarország

Lehetetlen betelni a „magyar tenger” látványával, amit a tavat körbejáró kerékpárútvonal is kiválóan reprezentál. Közép-Európa legnagyobb tavát békés, festői táj övezi, azonban nyárra forgalmas célponttá válik – a körút így a lehető legautentikusabb módon tudja visszaadni a magyar vakációk hangulatát.

Fotók: funiQ

Bohinj változatos terepei | Szlovénia

Bohinj területén számos bicikliút található, ráadásul mind különféleképpen engedi feltérképezni a terepet: legelőkön átívelő aszfalt, föld-, és kőút, sőt, vízesések és tópart menti ösvények is szembejöhetnek velünk. A nagyobb kihívást kedvelők számára pedig a Vogel Mountain Bike Park is rendelkezésre áll.

Fotók: Bohinj

A Prazsky Okruh autópályahíd alatt | Csehország

A hatalmas autópályahíd fedélzete alatt egy speciálisan a pedálos forgalom számára épített hídon keresztül a biciklisek is átkelhetnek a Moldva és a Berounka folyók összefolyásánál – mindezt biztonságos, kényelmes, emellett látványos útvonalon tehetik meg!

Fotó: Expats

Futurisztikus út Lidzbark Warminski mellett | Lengyelország

Lengyelország első napelemmel működő bringaútvonala nem igényel közvilágítást, mégis biztonságos, ráadásul a megújuló energiaforrás kiaknázása révén környezettudatos is. Nem utolsósorban pedig elképesztően látványos, hiszen nagy örömünkre egész éjjel varázslatos atmoszférát teremtve kéken világít.

Fotók: Bored Panda
továbbiak
Az újrahasznosítás magasművészete | Interjú Czika Krisztinával
art

Az újrahasznosítás magasművészete | Interjú Czika Krisztinával

Hogyan működnek a világunk hétköznapi dolgai, mondjuk egy kenyérsütő vagy egy hangszóró? Mit lehet kezdeni az olyan feleslegessé vált dolgokkal, mint például a ruhaszárítóban keletkező szöszök, a levágott haj, vagy a használt gyanta, amelyek folyamatosan termelődnek körülöttünk? Hogyan lehet a hulladékot alapjaiban elemeire bontani és átértelmezni? És hogyan ér össze
Alternatív lehetőségeket teremt Pula felújított alagútrendszere
east

Alternatív lehetőségeket teremt Pula felújított alagútrendszere

Pula az Isztriai-félsziget egyik meghatározó városa, nem véletlen, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia és az azt követő háborús időszakok komplex alagútrendszerrel ruházták fel az amúgy festői tájat. Breda Bizjak, a BB ARHITEKTI studio alapítója és építésze most újjáélesztette a város történelmi központjában található terebélyes föld alatti tereket. A projekt célja egyrészt
Izgalmas és fenntartható – Joghurtospohárból készülő székek
design

Izgalmas és fenntartható – Joghurtospohárból készülő székek

Valószínűleg a legtöbb ember elmondhatja magáról, hogy evett már széken ülve joghurtot, azonban a szentpétervári Delo fejlesztésének köszönhetően már joghurtosdobozokból készült ülőalkalmatosságon is megtehetjük ezt, ami máris érdekesebbé teszi a dolgot. A 2020-ban alapított cég „Rechair” sorozatának része az új, 3D-nyomtatott dizájn, amelyet a műanyag újrahasznosításra és újrafelhasználásra szakosodott EBURET