Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE | Oravecz Júlia

Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE | Oravecz Júlia

2019-ben nyolc fiatal tervező, illetve designteoretikus vehetett részt a féléves Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogramban, amelyet a Magyar Formatervezési Tanács kezel, amelynek finanszírozásában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az Emberi Erőforrások Minisztériuma vesz részt. Az ösztöndíj során a pályázók megvalósíthatták önállóan kialakított, illetve gyártói együttműködéssel kidolgozott szakmai programjaikat. Tudjatok meg róluk még többet itt, a HYPEANDHYPEREN. Oravecz Júlia Living. Design és társadalmi innováció az élhető és megfizethető mikrolakásokért – a Flying Objects Design Studio szakmai együttműködésével


A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben az ösztöndíjasok munkáit bemutató, március végére tervezett kiállítás sajnos elmaradt. Ezt az eseményt valamelyest pótolva, a már megjelent nívós katalógust pedig kicsit kiegészítve, „élőbbé téve” nyolc héten át mutatjuk be nektek őket és pályamunkáikat.


Oravecz Júlia az ELTE Szabadbölcsészet szakán művészettörténet specializáción, a MOME Design- és Művészetmenedzsment szakán pedig design- és művészetelmélet specializáción diplomázott 2013-ban. Azóta kurátorként és design menedzserként dolgozik a design, építészet és urbanisztika területein, elsősorban a Kultúrgorilla kollektíva tagjaként, akikkel számos nagy kiállítást és nemzetközi eseményt jegyeznek. A Kortárs Építészeti Központban 2017-ig a kihasználatlan városi terek közösségi célú hasznosításával foglalkozott. 2016 óta pedig az ABUD (Advanced Building and Urban Design) fenntartható építészeti és várostervezési tanácsadó cég munkatársa, ahol innovációs menedzserként jelenleg az ötlet-, termék- és szolgáltatás-fejlesztésért felel.

Megfelelő idő és erőforrás

A Moholy Ösztöndíj keretében Júlia együtt dolgozhatott az egyik legmenőbb hazai design stúdióval, a Flying Objects-szel. Húnfalvi Andrásék visszajelzései fontos iránymutatást adtak a számára, a jövőben pedig a gyakorlatba is szeretnék majd átültetni a kutatás eredményeit. „Az ösztöndíj a lehető legjobb platformja annak, hogy egy designfókuszú kutatás eljusson a valódi célközönségéhez, ami felbecsülhetetlen érték. Ráadásul megfelelő időt és erőforrást is tudott biztosítani ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassam ki a féléves projektből” – mondta el a designteoretikus.

A pályamunkaLiving. Design és társadalmi innováció az élhető és megfizethető mikrolakásokért – a Flying Objects Design Studio szakmai együttműködésével

Szakmai projektjében Júlia a városi – különösen a budapesti – mikro- és kis lakásokhoz kapcsolódó tervezői feladatokat vizsgálta, melynek eredményeként „Mini otthonok – Mit tehet a design az élhető kislakásért” címmel megjelent egy infografikákkal illusztrált kiadvány is.

A publikáció célja, hogy segítse a tervezőket tudatosítani a kislakások tágabban értelmezett kontextusát, és megtalálni azokat a beavatkozási pontokat, ahol a design a leghatékonyabban képes segíteni a lakások élhetővé alakításában. Többek között olyan kérdésekre kereste a választ, mint hogy megállapítható-e egy minimum lakásméret? Hogyan kapcsolódik az autonóm lakhatás, a fenntarthatóság és a mentális egészség kérdése a lakások méretéhez? Miként jött létre a budapesti kislakás-állomány, illetve hogyan jelennek meg itthon a témához kapcsolódó globális trendek? Kik és hogyan élnek ma a kislakásokban?

Kutatása alapját a fellelhető szakirodalom összegzése, a különböző statisztikai adatok részletes elemzése, valamint a társadalom legkülönbözőbb demográfiai hátterű tagjaival készített mélyinterjúi alkották, melyet az ingatlanpiac, a szociológia, a pszichológia, a formatervezés és építészet szakértőivel történő konzultáció követett. A kutatás végén a Kultúrgorillával nemzetközi konferenciát szerveztek. A nyilvános esemény keretében, szakmai körökben is megvitathatták a felmerülő kérdéseket, egy pilot tervezői workshopon pedig kipróbálhatták, hogyan fordíthatók át a kapott eredmények az oktatási gyakorlatba.

„A kislakásépítés tulajdonképpen klasszikus válasz a városi lakásínségre, de az élhető, egészséges kislakások tervezése, építése az ipari forradalom óta állandó kihívás mind a városvezetők, mind az építészek, formatervezők számára. Az utóbbi évtizedben a kislakás tervezési gyakorlatát jelentősen befolyásolta például a klímavészhelyzet, a 2008-as gazdasági világválság, de a különböző tech-megoldások beépülése is a mindennapjainkba. És már most láthatjuk, hogy a jelenlegi világméretű járvány hatására a várostervezés, építészet és design hogyan változtat a megközelítésein, hogyan építi be gyakorlatába a különböző adaptációs megoldásokat, amely minden bizonnyal hatással lesz a kisméretű életterekhez kapcsolódó szakpolitikára és tervezési gyakorlatokra is” – jegyezte meg Júlia.

A designteoretikus távlati tervei között szerepel egy termékfejlesztő workshop-sorozat elindítása egyetemi hallgatók számára, valamint az egyes altémák – például vidéki kiköltözés, közösségi terek és kislakások kapcsolata – további kutatása is.

továbbiak
Elkészült Európa legnagyobb zöldfala
news

Elkészült Európa legnagyobb zöldfala

Nyolc kilométer területet lefedő, 30 ezer növényből álló sövény. Elkészült az Ingenhoven Architects által tervezett, Düsseldorfban található Kö-Bogen II irodaház homlokzata, amely Európa legnagyobb zöldfala is egyben. A fejlesztés amellett, hogy kiemelten kezeli a fenntarthatóság kérdését, egy paradigmaváltást is képvisel; a növényzettel borított homlokzat jelentősen hozzájárul a város mikroklímájának javításához.
Lost in Bratislava | #stayhomecreative
art

Lost in Bratislava | #stayhomecreative

Nem is olyan rég még néptelen metropoliszok fotóitól volt hangos a napi sajtó: a világ számos nagyvárosa mutatta meg posztapokaliptikus mozifilmbe illő arcát. A kihalt terek és utcák sugallta világvége hangulatban is meg lehet látni a szépet. Most, Budapest utcái után, Pozsonyba kirándulunk és megnézzük, hogy fest a szlovák főváros,
HYPE | Heti online programajánló
news

HYPE | Heti online programajánló

Ezt a hetet ékszerekkel indítjuk, majd benézünk a Magyar Nemzeti Múzeum divattörténeti kiállítására, végül pedig egy online kollázs workshoppal zárunk. Hazai és külföldi tervezők interjúival is készültünk nektek, a gyerekeknek pedig építészettel kapcsolatos programot ajánlunk a hétre. Mutatjuk a részleteket! emptyroom.art – Harsány Patrícia ékszerei A mozambiki emptyroom.art [https: