Nagykép a gasztronómiáról | Piqniq Budapest

Nagykép a gasztronómiáról | Piqniq Budapest

Tanulj, fejlődj! – Nagykép a gasztronómiáról címmel indítja első online kampányát a Piqniq Budapest. A Mastercarddal közösen megvalósuló kezdeményezésben közel száz szakember megszólalásával, huszonöt témán keresztül mutatkoznak be a hazai gasztronómia szereplői: vendéglátósok, beszállítók, szolgáltatók és a szektorhoz kapcsolódó számos további szakma képviselői.

Milyen jövő elé néz a vendéglátásban érintett közel 52 ezer hely és sokezernyi kapcsolódó vállalkozás? Mi történik kedvenc éttermeinkkel, kávézóinkkal, streetfood-helyeinkkel ebben a vendéget és vállalkozót egyaránt próbára tevő időszakban? Hogyan vészelték át a járványhelyzet kihívásait? Milyen új ötletek, megoldások születhetnek a legnagyobb nyomás alatt?

A három hónapon át tartó kampány során ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Piqniq Budapest, elsődleges célja pedig a tudás és a tapasztalatok megosztása. A most induló kampány több oldalról, színes tartalmakkal mutatja be a gasztronómiai vállalkozások hétköznapjait, azt, hogy az egyes szektorok sikeres szereplői milyen válaszokat adnak a mindennapi kihívásokra, valamint azokat a megoldásokat, amelyek mások számára is inspirációt jelenthetnek.

A kampány bemutatja az iparágban dolgozók hálózatát, kapcsolatrendszerét, kiemelt figyelmet fordítva a vállalkozások mögött álló hétköznapi emberekre. Bepillantást enged többek között a vendéglátóhelyek kulisszái mögött zajló folyamatokba, az ételfutárok mindennapjaiba, a női vállalkozók életébe, az alapanyagok előállítóinak munkájába. A Piqniq Budapest hétről hétre újabb témákon keresztül, huszonöt különféle nézőpontból mutatja be a hazai gasztronómiai vállalkozások sokszínűségét. Olyan, különösen aktuális témákat is érint, amilyen például a gasztrodigitalizáció, a mezőgazdaság új generációja, a húsmentesség trendje, a fenntarthatóság vagy a társadalmi felelősségvállalás.

„Ez az év embert próbáló volt mindannyiunk számára, de a vendéglátás különösen megsínylette ezt az időszakot. Éppen ezért jó azt látni, hogy Magyarországon milyen sokan válaszoltak innovációval és újszerű gondolkodással a válságra. Úgy látjuk, hogy azok a vállalkozások tudtak nemcsak túlélni, de előre is lépni, akik önmaguk helyett most is a vendégeikre figyeltek, és azokra a megváltozott igényekre, amelyeket az idei év hozott.  Az innováció elkötelezett támogatójaként természetes volt számunkra, hogy beállunk egy olyan kezdeményezés mögé, ami őket mutatja be, ezzel is motiválva a piaci szereplőket” – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A kezdeményezésben részt vesz többek között a Salt, a Freyja, az Artizán Pékség, a Róma ételbár, az Eisberg, az Élő Bolygó, a Netpincér, a Wolt, a Kifli.hu és az Édes Város. A vállalkozások mellett olyan neves iparági szakemberek nyilatkoznak a kampány három hónapja során, mint Tóth Sándor kávés szakember, Tálos Gábor, a Zhao Zhou teaház alapítója, Unger Zsolt prémiummárka-építő, valamint Forgács Attila gasztropszichológus.

Unger Zsolt
„Olyan eszközökhöz kell nyúlni, amelyek normál esetben nem kellenek egy jó étterem működtetéséhez”Unger Zsolt prémiummárka-építő, Unger and Partners
„Nincs vendéglátás anélkül, hogy látod a másikban az embert” – Tálos Gábor, Zhao Zhou teázó

A Piqniq Budapest nyitott közösségként köti össze a gasztronómia szereplőit; célja a szektorhoz köthető vállalkozások, szakemberek és érdeklődők támogatása tudásmegosztással, információval a pozitív változások érdekében. Eseményeiken teret adnak a fejlődésnek, a tanulásnak és a közösségépítésnek.

Bánhalmi Kata, a Piqniq Budapest társalapítója

Tanulj, fejlődj! – Nagykép a gasztronómiáról | Web
Piqniq Budapest | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Horpáczi Dávid
Videók: Sepsi Gergő

továbbiak
Látogatás Temesi Apol műhelyében
design

Látogatás Temesi Apol műhelyében

A kortárs textiltervezésben járatosabbak előtt biztosan nem ismeretlen Temesi Apol neve. A klímainnovációs díjjal is kitüntetett tervező műhelylátogatásra és kötetlen beszélgetésre invitálja az érdeklődőket a Budapest Design Week Nyitott Stúdiók programjának keretében. Újrahasznosítás és innováció: ez a két pillére Temesi Apol munkásságának. A tervezőt már az egyetemen is foglalkoztatta a
Alpesi faház újragondolva | Studio Perspektiv
architecture

Alpesi faház újragondolva | Studio Perspektiv

Bár első ránézésre nem úgy néz ki, mint egy tipikus alpesi ház, a prágai-pozsonyi építész iroda, a Studio Perspektiv által felújított faház mégis nagyban támaszkodik a hagyományokra. Mindenki vágyik egy erdei kunyhóra – ebből a gondolatból indulhattak ki a Studio Perspektiv építész iroda tervezői, amikor az osztrák Alpokban található Gerlitzen település
Keretbe foglalt idő
design

Keretbe foglalt idő

Nazar Şigaher designer és építész számos elismerés után 2019-ben a German Design Awardon nyert Frame Clock elnevezésű faliórájával. Az ötlet tényleg olyan lenyűgöző, hogy a látvány mellett a funkció kicsit el is homályosul. Szöveg: Szolomayer Márk A Frame Clock egy igazán egyszerű ötletet valósít meg nagyon szellemesen: az óra két