Neonmentés CSŐ! plakátokkal

Neonmentés CSŐ! plakátokkal

Majd’ ötven éve kezdődött Budapest neonosítása – gyönyörű tipók, kellemes színek világították be, tették markánssá a városképet. Főz-Süt-Fűt, Bambi, Méteráru, Csemege, hogy csak egy párat említsünk. Igazi fénykor! Ezekből a mindenki számára kedves, fénylő feliratokból azonban mára sajnos nagyon kevés maradt működőképes állapotban. Patkós Luca ezt felismerve és tudatosítva hívta életre a CSŐ! projektet, amelynek fő célja, megmenteni és megőrizni a neonokat az utókornak. Interjú!

Az Isabel Val fotóssal és Kozák Ivánnal együtt létrehozott 52 oldalas Neon Budapest kötet, illetve plakát után itt a neonmentő CSŐ! projekt! Honnan ez a neon-szerelem? Miért és mikor kezdtél el velük foglalkozni? Miért fontos számodra a megmentésük?

A Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika szakos diplomamunkámhoz kerestem témát még 2015-ben, és akkor olvastam róluk, pontosabban először a Neonon csoport munkásságáról. Tényleg azonnali szerelem volt. Sőt, a megmentésük is egyértelmű volt már a kezdetektől, csak akkor még nem tudtam, hogyan… Kellett négy év, hogy megismerjek olyan szakembereket, akiktől segítséget kérhetek, illetve, hogy én is össze tudjak tenni egy működő koncepciót.

Fotók: Laufer Ferenc, Csonka Fruzsina

A neonreklámok városképi jelentőségűek, eltávolításukat mély felháborodás követi, de kevesen tesznek a fennmaradásukért. Ezt szeretném megváltoztatni! A 70-es években fénykorukat élő neonok a mai napig megdobbantják az emberek szívét, most pedig – a CSŐ!-nek köszönhetően – plakát formában haza is vihetik őket, miközben megmentenek egy sorsára hagyott neonreklámot.

Az Ajándék Terminálban is kapható plakátokon ott a Csemege, a Kedves presszó, a Kézimunka… Miért pont ezek az elsők?

Olyanokat választottam, amik jól működnek plakátként. Azt szerettem volna, hogy aki megveszi, annak elsősorban legyen egy dekoratív plakátja, és csak másodrészben fontos, hogy ezzel amúgy segít, támogat egy ügyet. Szeretem, ha több rétege van a tárgyaknak, egy Kedves feliratú posztert szerintem bárki szívesen ajándékoz, és ha utána pluszban kiderül ez a neonos háttértörténet, attól csak még izgalmasabb lesz.

A Kézimunka amúgy személyes kedvencem; az 1934 óta működő üzlet tulajdonosával, Balázs Jánossal egy másik projekt kapcsán (BZZZ Fans – a szerk.) is dolgoztunk már együtt.

A sötétben derengő fénnyel világítanak, megidézve a neonok klassz hangulatát. Milyen technikával készülnek ezek a különleges darabok?

A szitafestékbe foszforeszkáló pigmentet kevernek – ettől lesz ilyen szép a fénye. Lizicska Péterrel, aki a szitanyomtatást készíti, sokat kísérleteztünk, ugyanis nem mindegy, hogy milyen felületű, színű papírra megy a festék. Ahhoz, hogy működjön a foszforeszkáló pigment, világos festékbe kell keverni, de az is fontos volt, hogy élénk, nappal mutatós színkombinációk legyenek, szóval sok kompromisszumot kellett kötni.

A CSŐ! Hallgas Mihály neonrestaurátorral, a Decorlightcég tulajdonosával összefogva indulhatott el.

Így van, még az előző „Neon Budapest” guide készítése során ismerkedtünk meg. A fotós Isabel Val-al kerestünk a kötethez egy neonkészítőt, akivel interjúzhatunk és készíthetünk pár képet a műhelyében. Misi nagyon kedves és nyitott volt az első perctől kezdve. Szóval, amikor felhoztam neki ezt a projektet, akkor kérdés nélkül beleállt.

A plakátvásárlásokból befolyt összeget valódi budapesti neonok felújítására fordítjátok. Mi ennek a pontos menete? Van már folyamatban lévő mentés?

Mielőtt elindítottam nyilvánosan a CSŐ!-t már be akartam biztosítani pár neonreklámot, amiket tényleg felújíthatunk. Ezeket Misivel együtt is felmértük, hogy technikailag mekkora feladat és persze azt is, körülbelül mennyi a költsége a felújításnak.

Fotó: Fortepan

Ahogy bejön a plakátokból a szükséges összeg, elkezdjük a mentést. Szerencsére ez már el is indult; a FÜRDŐ neon lesz az első januárban. Misivel még egyszer kimegyünk a helyszínre, leszereli a hibás betűket, előkészíti a munkát. Ezután a saját műhelyében végzi a javítást, majd pedig jön a felszerelés. De mindenről fogunk fázisfotókat készíteni, így a vásárlók végigkövethetik a folyamatot, és hát szerintem amúgy is izgalmas egy ilyen szakmába belelátni.

A napokban kiírtad a Facebookra, hogy az egyik legújabb kiszemelt neon, az Üllői úti Látszerész. Hogyan választod ki a következő darabokat? Persze sajnos már nem nagy a választék…

Ez egy elég hosszadalmas folyamat volt egyébként, kezdve azzal, hogy besétáltam üzletekbe, akiknél a homlokzaton láttam nem működő neont. Általában ezek pici, régóta működő üzletek, idős tulajdonossal. Sokan elég bizalmatlanok voltak, egyrészt furcsán jön ki, hogy egy fiatal lány miért akarja megjavítani a neonjukat, másrészt arra is van példa, hogy valaki csak le akarja szerelni magának. És volt sajnos olyan is, aki belement volna az együttműködésbe, de időközben nyugdíjba ment és kiadja az üzlethelységet, így a neonja le lesz takarva, tehát értelmetlenné vált a felújítás…. Szóval, a Facebookon és weboldalon közétett neonokkal, (FÜRDŐ és Látszerész) már régóta tart az egyeztetés, és benne vannak a felújításban, így ott hamarosan elindulhat a munka.

Nagy a CSŐ! sikere! Időközben a Csemege plakát már el is fogyott. Mik a további, jövőbeni tervek?

Igen, szerencsére nagyon pozitív a fogadtatás, sokan vásároltak, úgyhogy most éppen a fent már említett FÜRDŐ neon felújítását szervezem, ha minden jól megy, január elején már újra világítani fog. Ezen kívül szeretném még bővíteni a kollekciót, van még rengeteg neon, ami szuperül nézne ki plakát formában. És persze keresek még neonreklámokat, amiket felújíthatunk, ehhez szívesen fogadok tippeket, jelentkezőket is!

továbbiak
Downtown One I Tirana
architecture

Downtown One I Tirana

Tirana már az előző évtizedben is híres volt arról, hogy ha szűkösen is álltak, akkor is próbálták élhetővé tenni a várost olyan apróságokkal mint a színesre festett házfalak, vagy egyszerű street art projektek. Nem csoda, ha most is szívesen látnak egy 8-bites homlokzatot, 140 méterrel Tirana fölé magasodni. A Downtown
CEE_RO | REBEKARTS
divat

CEE_RO | REBEKARTS

Visszafogottabb, elegáns, pasztell vagy sötétben világító, vibráló színárnyalatok: kisszériás, kézzel készített ékszerek, amelyek festményszerű alkotásokként egészítik ki mindennapi vagy alkalmi viseletünket. Fazakas Réka Rebekával, a REBEKARTS ékszerek megálmodójával beszélgettünk. Textiltervező művészként végeztél az egyetemen, most mégis ékszerkészítéssel foglalkozol. Mikor alkottad meg első ékszered, hogyan indult el a REBEKARTS? Egyetemi tanulmányaim
V4PLUS I Kedvenc cseh márkáink_04
east

V4PLUS I Kedvenc cseh márkáink_04

Múltkor az édesszájúaknak kedveztünk, most jöjjenek a húsevők! Megmutatjuk Prága legtutibb hentesüzletét, ahol érdemes kivárni a sorunkat, és nemcsak a brutáljó hamburger miatt. Mesélünk az egyik kedvenc cseh könyvünkről is, amely az elmúlt száz év ikonikus tárgyait mutatja be, a természet szerelmeseinek pedig olyan kültéri bútorokat és kiegészítőket kínálunk, amelyektől