Nyitni a tájra | Fránek Architects

Nyitni a tájra | Fránek Architects

A csehországi Óriás-hegységben található ház átmenet a táj és a tulajdonosok között: a hatalmas üvegablakok és a puritán enteriőrök teret engednek a használók személyiségének és a táj karakterének.

Az Óriás-hegység (Krkonoše) egy érintetlen mezejére épült ház nem csak azért kapott archetipikus formát, hogy illeszkedjen a mesebeli tájhoz, mely nevét a hegység mesebeli szelleméről, egy óriásról kapta. A tervező Fránek Architects annak a háznak az alaprajzát követte, mely az új épület helyén állt évszázadok óta.

A lejtős terepen álló épület alagsori bejárata egy kültéri medence felé nyílik. A műútról nyíló főbejárat az épület túloldalán, a földszinten található. Az alagsor vasbeton, míg a ház többi szintje fa szerkezetű. A homlokzatot a vörösfenyő határozza meg, az enteriőrök pedig hófehérben folytatják a havas táj képét.

A minimalista koncepciót az építész, Zdeněk Fránek így magyarázza: „Az ilyen puritán egyszerűségű házakkal kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy használójuk erős személyiség. Olyasvalaki, aki biztos elképzelésekkel és értékekkel rendelkezik. Aki elfogadja, hogy a ház külseje is változik az idővel, igazodik a természethez, az harmóniában van a világgal.”

Hasonlóan költőien ír az enteriőrökről is: „A belső terek tisztasága lehetővé teszi a gondolatok szabad áramlását és kiemeli a használók személyiségét és intellektusát, amelyek végül megtöltik a teret.”

Fránek Architects | Web

Fotók: Petr Polák

Forrás: sajtóanyag

továbbiak
Barabási Albert-Lászlóval kutatja új piacait a MOME
east

Barabási Albert-Lászlóval kutatja új piacait a MOME

Megújulásának részeként nemzetközi piackutatást végez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. A cél nem csupán az egyetem külföldi versenytársainak vizsgálata, de új partnerintézmények és leendő oktatók megtalálása is. A munkát Barabási Albert-László magyar hálózatkutató és csapata segíti. A MOME 2020-tól alapítványi formában működik: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány célja az intézmény saját
Elindult a Purple Dot Studio
east

Elindult a Purple Dot Studio

Hazai fiatal női grafikusok alkotásaival debütált a Purple Dot Studio: a budapesti székhelyű online shop inspirációs forrását a tudatos életmód, a divat és a belsőépítészet trendjei határozták meg. A Purple Dot Studio ötletét 2020-ban álmodta meg Kigyós Fruzsina és Nagy Alexandra. Közös művészeti tevékenységeik során szerzett tapasztalataik inspirálták őket a
Művészpáros | itthon.
design

Művészpáros | itthon.

Amit az egyikük leír, azt a másik befejezi vagy kijavítja. Klassz dinamika van közöttük, aminek köszönhetően a közös munkában betöltött szerepeik is teljesen magától értetődően, organikusan alakulnak. Otthonukban „itthon.” vannak – bár az általuk tervezett tárgyakat helyi mesteremberek készítik Adán, Király Adrienn és Szalai Bálint egy kis tetőtéri lakásban élnek Budakeszin,