Odessza varázsa – Interjú Jelena Jemcsukkal | Nyomtatott múltak

Odessza varázsa – Interjú Jelena Jemcsukkal | Nyomtatott múltak

Jelena Jemcsuk Kijevben nőtt fel, de még gyermekkorában az Egyesült Államokba emigrált a családjával. A Szovjetunió összeomlása után lehetősége nyílt visszatérni Ukrajnába, és amikor először látogatott el Odesszába, lenyűgözte a város hangulata. 2015-től kezdve négy éven át fényképezte a várost és az ott élő embereket – az így született könyv a fotográfus vizuális ódája Odesszához. Jelenát a munkáiról és az Odesa fotókönyv készítéséről kérdeztük.

Jelena Jemcsuk

Tizenegy éves korodban hagytad el Ukrajnát. Melyek a legfontosabb emlékeid a gyermekkorodból?

A családom, a nagymamám, az unokatestvérem, az erdő, a természet és a gyermeki boldogságnak a csodálatos érzése.

Miért kezdtél el és miért jársz vissza Ukrajnába?

1991 januárjában, amint tudtam, visszamentem. Azért mentem vissza, mert 1981 óta minden egyes nap vissza akartam menni, de egészen addig nem tudtam, amíg nem omlott össze a Szovjetunió, és nem lehetett utazni.

Az első fotókönyved a kijevi Gidroparkról szólt, a „Coney Island szovjet változatáról”. Ez azonnal Borisz Mihajlov Sóstó című sorozatára emlékeztetett. Mi a kapcsolatod az ukrán vizuális hagyományokhoz, és miért választottad ezt a témát?

Szégyellem bevallani, de egészen 2011-ig nem ismertem Mihajlov munkásságát, amíg nem láttam egy kiállítását a New York-i New Museumban. Nem sokat tudtam az ukrán fotográfiáról. Talán áldás, hogy csak fényképeztem, anélkül, hogy utaltam volna arra, ami már létezett. A Gidropark projekt az egyik 2005-ös utazásom során kezdődött, amikor meglátogattam a nagymamámat. Két New York-i barátommal voltam, akik közül az egyik fotós. A Gidroparkba mentünk ebédelni, hogy találkozzunk néhány barátunkkal. Gyerekkoromban állandóan oda jártam, de valamiért teljesen elfelejtettem, nem is voltam benne biztos, hogy még létezik. Szóval amikor odamentünk, elkezdtem sétálni, készítettem néhány képet, és csodálatos volt. Aznap este a fotós barátom azt mondta nekem: Jelena, ez az új projekted. El sem hitte, milyen könnyen reagáltak az emberek a jelenlétemre és a képekre, amelyeket aznap sikerült csinálnom. Mindenesetre így kezdődött, és három nyáron át jártam oda fényképezni. Ez volt életem egyik legkedvesebb időszaka. Borisz Mihajlovhoz visszatérve pedig, szerintem egy zseni. Amikor 2019 nyarán Kijevben voltam, a Pinchuk Centerben volt egy nagy retrospektív kiállítás a munkáiból. Ötször mentem el megnézni.

Jelena Jemcsuk: Gidropark

A legutóbbi fotókönyved Odesszáról szól. Ott készítettél fotókat 2015 és 2019 között. Mi volt olyan lenyűgöző a városban?

Odessza egyszerűen lenyűgöző. Ez tény! Úgy érzem, ha bárkit megkérdezel, aki járt már ott, mind ugyanazt mondja. Ez egy csodálatos hely. Szóval beleszerettem, és meg akartam próbálni megörökíteni a varázsát.

Odessza örömeit és ellentmondásait főleg a fiatalokon keresztül örökítetted meg. Hogyan választottad ki és hogyan léptél kapcsolatba velük?

Sok éven át reggeltől estig fényképeztem. Megismerni az embereket, futkorászni utánuk az utcán, a strandon, megkérni, hogy lefotózhassam őket, találkozni a barátaikkal, őket is megkérdezni. Emellett folyamatosan kerestem és kutattam olyan események, történések után a városban, ahol sok embert lehetett látni, és Odesszában mindig annyi minden történik, és mindig olyan furcsa, csodálatos és váratlan. Tényleg a kedvenc városom.

Milyen volt a fotókönyv elkészítésének folyamata, a fotók szerkesztése, a grafikussal és a kiadóval való együttműködés?

Amikor eredetileg megmutattam a könyvet a kiadónak, 340 oldalas volt. Nagyon sok kép volt benne. Amikor elkezdtem a Gost kiadónál Stuarttal dolgozni, nagyon világos elképzelése volt arról, hogy mit szeretne, vagyis inkább a fiatalokra és az általam megörökített pillanatokra koncentrált, és kevésbé a csoportos jelenetekre. Persze sok volt az ide-oda ingázás, de végül nagyon elégedett vagyok a döntéseinkkel, és ő nagyszerű munkát végzett a könyv kialakításában. A borító nagyon fontos volt. Stu körülbelül tíz különböző lehetőséget küldött nekem. Amikor megláttam azt, amelyiket végül választottuk, azonnal tudtam, hogy ez az igazi.

Hogyan tekintesz a képekre most, az Ukrajnában zajló háború összefüggésében?

Képzelheted, nem könnyű, sok barátom szerepel a könyvben, és a legtöbbjük kitelepített és menekült. Sokan Ukrajnában maradtak, és ebben a rémálomban élnek. Ez nagyon-nagyon nehéz. De nagyon hálás vagyok, hogy elkészíthettem ezeket a képeket, hogy megmutathassam ezeknek a csodálatos embereknek az életét a háború előtt.

Min dolgozol most, és mik a jövőbeli terveid?

Egy könyvön dolgozom, amely a 2019-ben és 2020-ban Nyugat-Ukrajnában készített képeimből áll, és amelynek címe Malanka. Jövő tavasszal jelenik meg az Edition Patick Frey kiadónál. Emellett egy új film- és fotóprojekthez is kutatok, és mindig festek.

Jelena Jemcsuk: Odesa. Gost, 2022
Jelena Jemcsuk | Web
Gost | Web

A Nyomtatott múltak sorozatunkban a közép-kelet-európai régió múltját és közelmúltját helyezzük középpontba különböző műfajú, nemrég megjelent könyvek által.

továbbiak
A süllyesztett nappalik romantikája | TOP 5
design

A süllyesztett nappalik romantikája | TOP 5

Mai cikkünkben a süllyesztett nappalik vissza-visszatérő trendjét mutatjuk be. Válogatásunkban egy klasszikus és négy egészen új példáját hoztuk el nektek! A huszadik század közepén hatalmas népszerűségnek örvendtek a nappalik padlójába süllyesztett „conversation pit”-ek, ami akkoriban a sikk legmagasabb iskoláját jelentette. Bár egy jó ideig a belsőépítészet ékköveinek számítottak, elég
Gondolat-töredékek fúziója: így jött létre a Transylvanian Design Week arculatterve
design

Gondolat-töredékek fúziója: így jött létre a Transylvanian Design Week arculatterve

Mit jelent az erdélyi iparművészet? Járja körül a kérdést az első, célzottan erdélyi kreatívokat megszólító esemény. A Csíkszeredában, február 18. és március 10. között zajló Transylvanian Design Week (TWD) célja egy olyan pillanatkép megalkotása, amely közös gondolkodásra ösztönzi a helyi kreatív közösséget. A rendezvénysorozat vizuális megjelenése is ugyanezeket a gondolatokat
Bemutatták Sou Fujimoto új épületének terveit
design

Bemutatták Sou Fujimoto új épületének terveit

Sou Fujimoto japán építész tervezte a Nicolas Ruinart Pavilion nevű új látogatóközpontot Reims legrégebbi pezsgőháza, a Ruinart számára. Az épületet természetes kő és fa alkotja, és egy lejtős üveghomlokzat borítja, amelyet ívelt tetővel koronáznak meg. A pavilont az egyszerűség és a modernitás jellemzi, amely egyszerre áll kontrasztban a szomszédos történelmi