fbpx
Nyomj Entert

Odessza szocialista építészeti hagyatéka egy Instagram-fiókon megörökítve

Az @odessamodernism Instagram-fiók az ukrán kikötőváros, Odessza szovjetkori épületeit, emlékműveit és dísztárgyait mutatja be a város különböző tájairól és zegzugaiból. Odessza városának nagy része a Szovjetunió alatt épült a 20. század második felében, a fiók pedig azt bizonyítja be, hogy jóval többet tartogat, és érdekesebb ez az építészeti stílus, mint hogy folyton csak unalmas, szürke panelekre asszociáljunk. 


Az Instagram oldal mögött @vozdukhokrain fiókkurátor áll, akinek érdeklődése szülővárosása szovjetkori építészeti története iránt a 19. századi neoklasszikus építészet felfedezésével indult, majd fokozatosan bontakozott ki. Így kezdte el érdekelni a konstruktivizmus, majd pedig a modernizmus.

Az egyre népszerűbbnek mondható Instagram-fiók is azt bizonyítja, hogy nemzetközi szinten jelentős érdeklődés van a szovjetkori építészet iránt, ami magyarázható azzal is, hogy az idő mindent megszépít, és az ember szeret romantizálni – főleg letűnt korok örökségeit. Ugyanis @vozdukhokrain elmondása szerint Ukrajna sok, a korból még fennmaradt építészeti öröksége és ikonikus mozaikja nem sokáig marad már felszínen, mert lerombolják vagy újjáépítik azokat. Így az Instagram-fiók Odessza elmúlóban lévő építészetének egy emlékművévé alakul, ami megörökíti a várost egy másik szemszögből.

Forrás: The Calvert Jurnal

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük