fbpx
Nyomj Entert

Összhangban a környezettel | Pilisi Len Látogatóközpont

A Duna-Ipoly Nemzeti Park a Budapest tágabb környezetében elterülő hegységek, folyóvölgyek és a síkság találkozásának területe, melynek 2020-ban új látogatóközpontja nyílt Pilisszentivánon. A projektért felelős Építész Stúdió olyan középületet tervezett, amely karakteres, ugyanakkor természetesen tud illeszkedni a falusias lakókörnyezethez és kapcsolatot ápol a korábbi épülettel is.

A meglévő lakóház bővítéseként megfogalmazott koncepció szerint új burok – áttört faszerkezet – veszi körbe a régi magot, a fehér vakolt házat. A metszet lakóház léptékű maradt, de az új funkciókkal kibővülő épület hossza középület léptékű lett.

Mivel lejtős területen a jellemző beépítés esésirányú, az ugyanígy elhelyezett hosszú tömeg két vége között jelentős magasságkülönbség alakult volna ki. A Pilisi Len Látogatóközpont esetében ezt nem a tető lépcsőzése oldja meg, ahogy az a továbbépített hosszú lakóházaknál szokás, hanem a hosszú tető finom megdöntése. Talán ez a gesztus az, ami középületté teszi a házat, miközben a véghomlokzatok a falusias környezetbe illőek. A vakolt fehér, eredeti házat lamellás vörösfenyő burok veszi körül, átmeneti teret képezve kint és bent között. Ez a transzparencia is erősíti a látogatóközpont középület karakterét, miközben különleges fény-árnyék viszonyokat idéz elő.

Funkcionális szempontból is az eredeti ház az épület magja, itt van maga a kiállítás. Ezt egészíti ki a bejárat felőli fogadó irodaterület és a padlástéri hangulatú szállásrész gyerekcsoportoknak. A kültér legalább olyan fontos helyszíne a foglalkozásoknak, mint a beltér: a meredek rézsűn kialakított nézőtér, a falamellával határolt kerti terasz, a hálóteremhez kapcsolódó intim galériaterasz, a kertben található nyárikonyha és persze maga a hosszú kert.


Fotók: Juhász Norbert

Építész Stúdió | Web | Facebook | Instagram
Pilisi Len Látogatóközpont | Facebook

Forrás: Építész Stúdió

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük