Outlettel a fenntarthatóságért? – 25 éves lett a Designer Outlet Parndorf

Outlettel a fenntarthatóságért? – 25 éves lett a Designer Outlet Parndorf

Huszonöt éve nyitotta meg kapuit a Designer Outlet Parndorf – a régióban mostanra rendkívül népszerűnek számító outlet turisták és látogatók sokaságát vonzza évről évre, és kínál a legmenőbb luxusmárkáktól a megfizethető fast fashion kollekciókig szinte bármit – mindezt az eredeti ár töredékéért. Felmerül azonban a kérdés, hogy miért lehet előnyös az „outlet-kultúra” terjedése? Lehet etikus egyre nagyobb kínálattal meglovagolni a vásárlási kedvet?

A Designer Outlet Parndorfot Magyarországon aligha kell bemutatni – ha nem is mindenki járt Parndorfban, az szinte bizonyos, hogy legalább annak híre eljutott hozzá. Az outlet népszerűsége korántsem meglepő – csupán néhány kilométerre a magyar-osztrák határtól olyan luxusmárkákat csíphet el a vásárolni vágyó közönség, mint a Jimmy Choo, vagy a Gucci, ám a megfizethetőbb kategóriából is akad bőven – vannak például cipő– és fehérneműboltok, de ugyancsak találni fast fashion-nek számító üzleteket – ilyen például a Mango. Jelenleg több, mint 160 üzlet közül válogathat a vásárlóközönség, és külön előnyös, hogy kifejezetten magyarokat célzó kedvezményekkel is lehet számolni időről időre. A hely könnyen megközelíthető, az árak viszonylag alacsonyak (legalábbis, ha azokat az eredeti, teljes árakhoz viszonyítjuk), a shopping-élmény pedig határozottan jobb, mint amikor az ember egy belvárosi pláza üzleteit rója – szólhat bármi a Parndorf ellen?

Az outletek viszonylag új trendnek számítanak a régióban, és olyan tévhitek is övezik a ruhakínálat ezen alfaját, miszerint ezek használt, vagy netalántán selejtes ruhák. Ezek egyike sem igaz – az outletekben szimplán olyan árukat vásárolhatunk, amelyeket az adott márka már nem gyárt, és ki szeretne futtatni, ennélfogva jelentősen olcsóbban, akár 70%-kal csökkentett áron lehet hozzájuk jutni.

Lehet etikus az állandó fogyasztásra sarkallás?

Ugyan a túlfogyasztás és halmozás roppant égető társadalmi problémák, amelyekért egyénileg is felelünk, az outleteket voltaképpen eszközként is lehet kezelni egy fenntarthatóbb életstílus kialakításában – ezekben az üzletekben kifejezetten hosszantartó és minőségi darabokat lehet beszerezni, az eredetileg borsos ár szinte töredékéért. Ugyan naivitás lenne azt gondolni, hogy az outletekben filléres árakon lehet megvásárolni a legmenőbb designer darabokat, az is bizonyos, hogy nem súrolják olyan mértékben a lélektani határt, mint az Andrássy út üzleteiben. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy az outletek nem kizárólag luxusmárkák termékeit forgalmazzák – Parndorfban például már jóval barátibb árú sportmárkák, drogériák, fehérnemű– és cipőboltok is elérhetőek.

2023-ban már senki nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne legyen tekintettel a fenntarthatóságra, különösen, amikor a divatiparban próbál valami jelentőségteljeset alkotni. A Designer Outlet Parndorf egyéb outletekkel egyetemben a divatipar szempontjából egy olyan csatornát kínál, amely valamelyest csökkenti az iparág feleslegtermelését azáltal, hogy azt áruba bocsájtja. „Az outlet-központok hozzájárulnak a fenntarthatósághoz azáltal, hogy csökkentik a hulladékot a felesleg eladása révén, és az anyagok újra felhasználásának promótálásával. Azáltal, hogy platformot kínál a tervezőknek, hogy azok eladják a termékeiket kedvezményes áron, az üzletek segítenek minimalizálni a divatipar környezetterhelését.” vallja a Parndorf. A fogyasztói oldal szempontjából pedig hosszútávú befektetésként érdemes kezelni az outlet-vásárokat – egy minőségi farmernadrág, cipő, vagy táska bizonyosan nem csupán egy-két szezonon keresztül szolgálja ki a tulajdonosát. Az outleteken keresztül egyfajta demokratizációs folyamat is elindulhat a divat iránt érdeklődők köreiben – míg egykoron a luxusmárkák viselete csupán egy szűk réteg privilégiuma volt, addig többek között az outletek által ez mostanra szélesebb körben is elérhetővé vált. Ugyan azt naivitás lenne feltételezni, hogy a jelenség a társadalom széles rétegére kihat, mégis elmondható, hogy mostanra egyre kevesebbek számára marad csupán vágyálom a divat ezen szegmense.

Ugyan a koronavírus-járvánnyal járó korlátozásokat a Designer Outlet Parndorf is megsínylette, a posztcovid időszakban a népszerűségük töretlen – olyan év is volt, amelyben hatmilliónál is több vásárló fordult meg a Designer Outlet Parndorfban. Ehhez az outlet rendkívüli lokációja is hozzájárul – a Designer Outlet Parndorf mintegy 3,6 millió ember számára egyórás, vagy annál rövidebb autóutat jelent az otthonától, míg 5,4 milliónak cirka másfél óra vezetés, emellett az outlet szintén vonzó célpont a régióba látogató turisták számára.

A Designer Outlet Parndorf jó választás tehát azoknak, akik hosszantartó, minőségi darabokba fektetnének fast fashion helyett, ráadásul az eredeti árnál jóval olcsóbban. Legyen szó minőségi alapdarabokról, egy régóta dédelgetett vágyról, jó áron elérhető sportcipőről, vagy éppen bőrápolási termékekről, a Designer Outlet Parndorf-ban bármelyiket megtalálhatja a vásárlóközönség.

továbbiak
Wes Anderson új filmjének eredeti díszleteiből nyílik kiállítás Londonban
design

Wes Anderson új filmjének eredeti díszleteiből nyílik kiállítás Londonban

Rajongók, figyelem! A forgatás során használt rengeteg, a rendező esztétikájára jellemző tárgy mellett még a sztori egyik fontos helyszínét is újraépítik a tárlaton. A napokban világszerte is a mozikba kerül Wes Anderson legújabb, Cannes-ban bemutatott filmje. Az Asteroid Cityben igazi hollywoodi nagyágyúk játszanak, Tom Hanks, Scarlett Johansson, Jeffrey Wright, Steve
Felbecsülhetetlen értékű, nácik által ellopott barokk festmény került vissza Lengyelországba
strategy

Felbecsülhetetlen értékű, nácik által ellopott barokk festmény került vissza Lengyelországba

Egyre több a hasonló eset, amikor a homályos múltú művek aukcióra kerülnek, ahol kiderül róluk az igazság. Alessandro Turchi Madonna gyermekkel című, a 16. században készült festménye került vissza Japánból Lengyelországba a két ország egyezsége alapján. A mű még tavaly bukkant fel egy tokiói aukción, ahol fény derült a kétes
Egy nap Martin Lukáčcsal Prágában
lifestlye

Egy nap Martin Lukáčcsal Prágában

Éppen egy éve Budapesten, a Deák Erika Galériában került bemutatásra Martin Lukáč önálló kiállítása, akinek festményei már akkor sem voltak idegenek az európai, vagy észak-amerikai galerista köröktől. Martin fiatal szlovák festőművész Piešťany városában született, majd a a prágai Academy of Arts, Architecture and Design festő szakán szerzett mesterdiplomát és azóta