Az evangélium modern köntösben: Peter Ličko különleges világa

Az evangélium modern köntösben: Peter Ličko különleges világa

A szlovák illusztrátor új irányból közelíti meg a vallásos témákat, miközben építészeti háttere mélyebb dimenziót ad munkáinak. Lenyűgöző alkotásai egyedi vizuális élményt kínálnak, és kitágítják az evangélium és a hit ábrázolásának hagyományos határait.


Peter eredetileg Szlovákia középső részéről származik, az egyetem után azonban Brnoban, Csehországban telepedett le, ahol azóta is alkot. Bár mindig is rajzolni szeretett volna, alapdiplomáját mégis építészet szakon szerezte, és csak ezután kezdett komolyabban foglalkozni az illusztrációval, annak ellenére, hogy már tanulmányai alatt is részt vett kisebb projektekben.

Fiatalabb korában általában nagyapjával üldögélt a kertben, miközben együtt hódoltak közös szenvedélyüknek, a rajzolásnak, az egyetem miatt azonban egy időre perifériára szorult ez a passziója. Az könyvillusztrálás útján csak jóval később, egy kedves ismerőse, Miška Malinová indította el, aki az egyetemen kereste meg egy munkával kapcsolatban. Ezzel végre valóra vált az álom, amely azóta is tart.

Gospel

Az illusztráció és a művészet mellett Peter életének egyik legfontosabb része saját hite, alkotásai is gyakran bibliai és keresztény témákat dolgoznak fel. Célja, hogy egy új módon, modern szemmel láttassa az evangéliumot és Istent, olyan formában, hogy az a mai ember számára is befoghatóbbá váljon. Alakjai egyszerre emlékeztetnek történelem előtti, achaikus figurákra, és felidézik a legújabb illusztrációs trendeket. Ahogy az a keresztény képzőművészetre is jellemző, Peter számára nagyon fontos, hogy képeinek mélyebb, szimbolikus rétege is legyen, ami túlmutat az egyszerű illusztrációkon.

A rajzok tartalmának mintájára technikáját is az időtlenség jellemzi, ugyanis igyekszik összeházasítani a legújabb digitális megoldásokat a hagyományosabb technikákkal. Bár már elsősorban grafikával foglalkozik, művészetében a mai napig visszaköszön az a szemlélet, amely építészeti tanulmányai nyomán ragadt rá, ugyanis ez az a nézőpont ahonnan nagy méretű festményeire tekint, amelyekben fontos szerepet kap a kompozíció, illetve az építészetben fellelhető különböző archetipikus elemek.

Horse Riding
Holy
Fight
Woman
Wound

Peter Ličko | Web | Instagram | Dribble | Behance

Forrás: blog.kumran.sk, Dribble

továbbiak
A Designblok idén a prágai várban készül kiállítással
design

A Designblok idén a prágai várban készül kiállítással

A Designblok a jubileumi 25. évfordulója alkalmából idén ősszel két kiállítást mutat be a prágai vár királyi kertjében, amelyeket az utazás témája köt össze. Az idei Designblok design- és divatbemutatót október 4. és 8. között rendezik meg. A Cosmos című vándorkiállításon a kortárs cseh formatervezést, tíz vezető tervező üvegműveit lehet
Színekkel teli étterem és kerámiastúdió Krétán
design

Színekkel teli étterem és kerámiastúdió Krétán

Alexandra Manousakis művésznő a krétai Chaniában egy korábbi kávézót alakított át egy tengerparti árnyalatokkal teli étteremmé és kerámiastúdióvá. Manousakis megtartotta az épület meglévő art deco ihletésű jellegzetességeit, beleértve a lazacrózsaszín ajtót és ablakokat, ugyanakkor további színekkel gazdagította a tereket, élénk kék székek és zsályazöld kandalló formájában. A fehér polcokon a
Történelmi elemek harmóniája teszi különlegessé ezt a cseh lakást
design

Történelmi elemek harmóniája teszi különlegessé ezt a cseh lakást

Karlovy Vary festői kolonádjainak közelében, egy domboldalra néző történelmi apartmanház kapott megújult belsőt. A ház eredeti elemeit hangsúlyozó enteriőrtervekért a cseh Plus One Architects csapata felelt. Mutatjuk! A felújítás során az építészek célja az volt, hogy eltávolítsák az idők során felhalmozódott szerkezeti és alaprajzi változásokat, ezáltal pedig újra megteremtsék a