Pihentető minimalizmus | Markéta Bromová Architekti

Pihentető minimalizmus | Markéta Bromová Architekti

Mi kell egy tökéletes hétvégi házhoz? Természet, puha párnák, finom anyagok és egy hangulatos kandalló – ebből kiindulva Markéta Bromová cseh belsőépítész legutóbbi projektjében megtervezte a kikapcsolódás és az elcsendesedés tökéletes modelljét, egy kis csavarral fűszerezve.


Markéta Bromová munkáit végiglapozva két közös dolgot találunk: letisztult formákat és végtelen precizitást. A minimalista enteriőrök viszont mindig tartogatnak egy kis plusz vizuális örömfaktort – hol egy rendhagyó designer csillár, hol pedig egy domináns csempekandalló hívja fel a szemlélő figyelmét.


Ezúttal az építészeti stúdió egy a Jizera-hegység szívében található apartmant álmodott újra. Kedvező elhelyezkedésének köszönhetően fizikailag és vizuálisan is közvetlenül kapcsolódik a környező tájhoz, így az ötletes kivitelezés mellett a kikapcsolódás is könnyen érvényesül. A természeti utalások nemcsak a terek összekapcsolódásában nyilvánulnak meg, hanem az anyaghasználatban is a faelemek a meghatározók. A fehér falak és a fakiegészítők kontrasztja tágítja a teret, miközben otthonossá teszi azt.

A hosszú előszoba-folyosó két funkcionális részre osztja a lakást – a technikai helyre, ahol a mosdó, a szauna és a konyha található, illetve az egybe nyíló lakótérre, amelynek elemi pontja a nappali. A konyhán átvezető folyosó a központi térben ér véget, ahol minden tevékenység a kandalló és az U alakú kanapé köré összpontosul. A helyiségek összenyitása családbarát kompromisszumként is felfogható. A konyhában és a nappaliban is egyaránt megtalálható bizonyos elemek összekapcsolódási pontja: az étkezőben padként funkcionáló bútorzat a konyhabútor folytatása, ugyanez jelentkezik a kanapé és a kandalló érintkezésében is.

A nyaraló koncepciójának kigondolásában nagy szerepe volt az időtlenség és az otthonosság fogalmának. Ebből fakadóan a vidéki házak jellege egyaránt megtalálható a korszerű megoldások mellett: a kandallótest és az egész lakásban uralkodó faburkolatok hagyományos szellemiségre utalnak, mégis megtartják a modern esztétikai igényeket.

Fotók: Veronika Raffajová

Markéta Bromová architekti | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Linka

továbbiak
Százmillió tonna étel kerül az éhezők tányérja helyett a kukába
business

Százmillió tonna étel kerül az éhezők tányérja helyett a kukába

Energiaválság, rezsiárak az egekben, őrületes infláció. Ez a jelenünk. Azt halljuk, hogy fogjuk vissza a fogyasztásunkat, hogy csak annyi energiát, terméket fogyasszunk, amennyire mindenképp szükségünk van. Ehhez képest éves szinten hatalmas mennyiségű élelmiszer megy kárba, nemcsak végső felhasználói szinten, de a termelési lánc korábbi szintjein is. 2015-ben az EU-ban 42,
Szimbio Lab kiállítás és workshopok | Organikus Design
design

Szimbio Lab kiállítás és workshopok | Organikus Design

A Király utcai K11 LABOR galériában október 6-án nyílik meg a Szimbio Lab kiállítása, méghozzá a biodesign témájában. Kis-Baraksó Alexandra, a Manera Studio tervezője 2021-ben Márföldi Dórival és Huszár Fannival közösen alapította meg a Szimbio Lab csoportot. A kollektíva tagjai a kortárs design innovatív tendenciáit építik be tevékenységükbe: organikus, slow
„Kiélhettük művészeti szabadságunkat” | A Hype&Hyper cikkei rizográf kiadványokban öltöttek új alakot
design

„Kiélhettük művészeti szabadságunkat” | A Hype&Hyper cikkei rizográf kiadványokban öltöttek új alakot

A Hype&Hyper válogatott cikkei az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem idén végzett mesterszakos diákjainak köszönhetően kaptak öt különböző, karakteres designt, majd rizo-nyomtatott kiadványok formájában öltöttek alakot. Rajongásunkat most ezen cikk formájában is szeretnénk kifejezni! „A Zinező az egri Eszterházy Egyetem Média és Design Intézetének félévente megjelenő designperiodikája, a Tervezőgrafika