Posztszovjet beton, másképp | Kovalska, Kijev

Posztszovjet beton, másképp | Kovalska, Kijev

Két ukrán építész, Lera Brumina és Artem Trigubchak álmodta újra a Kovalska vállalat irodatereit. A Kijev ipari városrészében emelkedő gyár- és irodaépület meghatározó eleme a homlokzatot beborító gigantikus mozaik, mely az építészeket sem hagyta hidegen a belső terek tervezésekor.

A Kovalska Ukrajna legnagyobb építőanyagokat gyártó vállalata: az ukrán főváros épületeinek közel 60%-ához a cég betonját használták fel. Az Obolon városrészben található ikonikus épület már önmagában is megérne egy misét, gondolunk itt a csodálatos mozaikra és persze a korabeli irodai berendezésre. A gyárban szorgosan dolgozó, az előirányzott tervet büszkén túlteljesítő szovjet munkásemberek és -asszonyok által benépesített főhomlokzat mögött kortárs szellemben, de a vállalat és az épület szellemiségéhez igazodva újultak meg a belső terek, mintegy 1120 négyzetméteren.

Lera Brumina és Artem Trigubchak maguk is nagy rajongói a szovjet építészetnek, éppen ezért egy olyan irodatér megvalósításában gondolkodtak, amely egyszerre praktikus és kényelmes, mégis tiszteletben tartja az épület eredeti struktúráját. Anyagválasztás tekintetében a tervezők legtöbbször értelemszerűen a Kovalska alapanyagait használták: a recepción például nyers betonlapokkal találja magát szembe a látogató, a padok és az asztallapok burkolókőből készültek. Egyes helyeken homokot és márványforgácsot használtak a falburkolatokhoz, mely izgalmas, rusztikus hatást kelt. Látványos elemként említhetjük az első emeleten végigfutó burgundi árnyalatú terrazzo padlóburkolatot, melyet kifejezetten ebbe a térbe fejlesztett a vállalat.

Fotók: Dmitrii Tsyrenshchikov

Forrás: dezeen.com

továbbiak
Úszó zöld erőmű
design

Úszó zöld erőmű

Mivel egyre többen érezik a klímaváltozás életükre gyakorolt negatív hatásait, nagyobb figyelem jut a bolygó megmentésében segítő innovatív ötletekre. A Sinn Power [https://www.sinnpower.com] német cég egy hibrid tengeri villamosenergia-termelő platformot fejlesztett ki, amely kombinálja a szélturbinákat, a napelemeket és a hullámenergia felvevőket, hogy hálózaton kívüli villamos energiát
A HTC volt vezérigazgatója új lendületet hoz a VR piacra
branding

A HTC volt vezérigazgatója új lendületet hoz a VR piacra

Peter Chou, a HTC volt vezérigazgatója kemény fába vágja a fejszéjét. Az XRSpace [https://www.xrspace.io/us] nevű projekt egy induló vállalkozás, amely azt állítja, hogy forradalmasítja a jelenleg erősen magányos és bonyolult VR élményt. Az eredmény egy új VR headset, amely a rendszeres fogyasztókat célozza meg, intuitív képességgel
Gilicze Gergő | Történetmesélő csiliszósz
design

Gilicze Gergő | Történetmesélő csiliszósz

Saját személyiséggel rendelkező misztikus, szimbolikus lények és több féle ízesítésű csiliszósz. Gilicze Gergő Justin Knopp, a Typoretum, hagyományos technikákkal foglalkozó nyomda társalapítója számára készített részletgazdag, történetmesélő címke designt. Mutatjuk! Gilicze Gergő még 2013-ban, Erasmus ösztöndíj keretén belül töltött  három hónapot a Justin és Cecilia Knopp által alapított, Typoretum [https://www.