Raktárból művészeti tér | Milan Mijalkovic

Raktárból művészeti tér | Milan Mijalkovic

A Dunához közel, a szerb fővárostól nem messze egy régi raktár kelt új életre: a Magacin Macura – Zenit 4 szakítva korábbi rendeltetésével ma már különböző művészeti és kulturális események színtere. A raktár felújítási terveit a szerb származású Milan Mijalkovic építész jegyzi.

A vajdasági Novi Banovci településén található Magacin Macura épülete a Macura Múzeum részét képezi. A múzeum 2008-ban nyitotta meg kapuit, az egyik legnagyobb modern és kortárs művészeti magángyűjteménynek ad otthont olyan irányzatokat képviselve, mint többek között a zenitizmus, a dadaizmus, a szürrealizmus és az akcionizmus.

A Magacin Macura épületét eredeti rendeltetése szerint gabona, liszt és kenyér tárolására használták, azonban ma már a várostól távol eső, vidéki hely gyakran válik koncertek, színházi előadások és filmvetítések nyüzsgő helyszínévé.

A nagyon egyszerű, fa tartószerkezetből és téglafalakból álló építmény átalakítására a szerb származású Milan Mijalkovic építészt kérték fel. A tervezésnél fő szempontként fogalmazódott meg a Magacin Macura eredeti jellegének és tulajdonságainak megőrzése. Az alacsony költségvetés miatt az építész egyszerű megoldások mellett döntött: az épület bővítését acélváz és szigetelt fémburkolatok segítségével oldották meg, az ajtókat, ablakokat és a padlót pedig újrahasznosított helyi anyagokból alakították ki.

A felújított épület rózsaszín tónusú homlokzatot kapott, ezzel is jelezve az új jelenlétét a faluban. A régi raktár épületét két, kívülről fekete árnyalatú egységgel egészítették ki, amelyekre színes üvegberakású ajtókat helyeztek el. Az új egységek enteriőrje fehérre vakolt falakkal válik teljessé, szép kontrasztot képezve a raktár téglafalaival.

Az új művészeti tér két szintre oszlik. Az alsó szinten egy hosszú kiállítótér, míg a felső szintjen a rezidens művészeknek szánt műterem, hálószoba és fürdőszoba található.

Fotók: Robert Slavik, Miljan Stojkovic

Milan Mijalkovic | Web | Instagram
Macura Múzeum | Web

Forrás: ArchDaily

továbbiak
Az ország utcáinak szocreál vándora | Chromiez X Žiga
design

Az ország utcáinak szocreál vándora | Chromiez X Žiga

Ha megkérdeznék, milyen autóba ülve lennél igazán elégedett, tudnád, mit válaszolj? A hetvenes-nyolcvanas években ez teljesen egyértelmű volt: a vágyott Lada lehetett csak a választás. Chromiez-sorozatunk első járgánya ennek megfelelően pont egy Lada, a legendás ezerkettes. Taxi, családi autó, igazi igásló, egy valódi családtag. Most a tiéd is lehet, ha
Néhány nap alatt szervezik meg a profi divatfotózásokat | Random Shooting Day
community

Néhány nap alatt szervezik meg a profi divatfotózásokat | Random Shooting Day

Négy évvel ezelőtt indult el a hazai divatszakma legígéretesebb együttműködése, a Random Shooting Day. A profi sminkesekből, fotósokból, stylistokból és modellekből álló kreatív közösség azóta is hétről hétre újabb és újabb divatanyagokkal jelentkezik. A szervezésben minden nagyon véletlenszerű, az eredmény mégis professzionális, az éves kiállításokból befolyt összeg pedig adományba megy.
Prémium kovászos kenyér a furgonból | PékTaxi
business

Prémium kovászos kenyér a furgonból | PékTaxi

Vannak ötletek, melyeket a karantén ihletett, de nem csak a lezárások alatt van létjogosultságuk: ilyen Bali Dávid és Pintér Boróka vállalkozása is, a PékTaxi. Gyerekkorom nyarait egy kis faluban töltöttem, így számomra nem ismeretlen élmény, hogy a friss kifli és kalács egy teherautóval érkezik házhoz a környező falvak egyetlen péküzeméből.