Jelesre vizsgáztak a csehek és lengyelek?

Jelesre vizsgáztak a csehek és lengyelek?

Lassan véget ér a tél, ezzel a régiónk az egyik legnehezebb fűtési szezont vészelte át az energiaválság miatt. Hogyan biztosítható a biztonságos, független energiaellátás a jövőben? Erre kerestük a válaszokat Dr. Toldi Ottóval, magyar szemszögből!


A legnehezebb kérdés: biztosítható-e a magyar energiaszuverenitás? Ha igen, hogyan?

Jelenleg a földgáz fogyasztásunk 85%-át, a kőolaj szükségletünk 90%-át, az áramszükségletünk 32%-át importáljuk azzal, hogy 50%-körüli csúcsértékek is előfordulnak. A jó hír az, hogy minden eszköz a kezünkben van az energiaszuverenitás biztosításához. Erre két fő eszközünk van: a forrásdiverzifikáció, annak érdekében, hogy egyetlen exportáló országtól se függjünk túlságosan, és a hazai kitermelés fokozása. Bár az iskolában nem így tanultuk, Magyarország nem szegény energiahordozókban, hiszen szén- és lignitvagyonunk több száz évre elegendő, és az elméleti megújuló energia potenciálunk is 2,5-szerese az éves primerenergia fogyasztásunknak. Saját uránunk is van, ha a beszerzési lehetőségek beszűkülnének. A szenet és a lignitet nem lehet jelenleg klímabarát módon hasznosítani, az időjárásfüggő megújulók pedig ellátásbiztonsági szempontból egyelőre nem tudják pótolni a hagyományos energiatermelési technológiákat. De mégis jó tudni, hogy ha nagyon nagy lenne a baj, ezek rendelkezésre állnak. A hazai szénhidrogén kitermelés is lényegesen növelhető a gazdasági szabályozók átalakításával. Míg a hagyományos kőolaj esetében a nyilvántartott kitermelhető mennyiség döntő része ténylegesen termelés alatt van, a földgáz esetében a kép jelentősen árnyaltabb. A 73 milliárd m3 nyilvántartott kitermelhető földgáz mintegy harmada van ténylegesen kitermelés alatt (23,6 milliárd m3), további 14,4 milliárd m3 az a mennyiség, amely szintén termelő mezőben helyezkedik el és a kitermelés előkészítése folyamatban van. Energiaszuverenitásunk szempontjából az igazán nagy lehetőséget azonban a nem-hagyományos földgáz készleteink jelentik. A becsült földtani vagyon több, mint 3926 milliárd m3, melyből a jövőbeni fejlesztések nyújtotta lehetőségeket is bekalkulálva 1566 milliárd m3 lehet kitermelhető. De ha ettől kevesebb is lesz a végén, jó sokáig fedezhetné az amúgy is csökkenő tendenciájú 10 milliárd m3-es éves fogyasztásunkat. Jelen háborús helyzetben ellátásbiztonsági szempontból elkerülhetetlen továbbá a Paksi Atomerőmű második üzemidő hosszabbítása (az ún. ÜH2 projekt), azaz a tervezett 2032-37-es fokozatos leállás elhalasztása 2052 utánra, a Paks-2 Atomerőmű megépítése, valamint a hazai lignittel üzemelő Mátrai Erőmű teljes felújítása és hosszútávú rendszerben tartása.

Az elmúlt időszakban szorosabbra szőtték az energetikai együttműködést az Európai Unió és Azerbjazdzsán, valamint az öböl-menti országok között. Milyen mértékben és milyen időtávlatban segíthetnek ezek a források a tényleges orosz függőség megszüntetésében?

Rövid távon nem tekinthető nagyon jelentős hozzájárulásnak a 10 milliárd m3-nyi földgáz import növekedés Azerbajdzsán irányából, illetve a nagyfeszültségű — részben tenger alatti — áram távvezeték megépítése Európa felé 2026-2027-es megvalósulási dátummal. Az ilyesfajta projektek jelentősége abban van, hogy a nagy európai felvevőpiacot újabb energiahordozókban gazdag régiókkal (jelen esetben a Közép-Kelettel) összekötő infrastruktúra épül, diverzifikálva annak energiaellátását. A jövőben pedig az importált energia mennyisége lényegesen meghaladhatja a jelenlegit.

Szintén nemrég robbant a hír, hogy Ciprus mellett hatalmas, mintegy 2500 milliárd köbméteres gázmező található. Ez jó időre megoldaná Európa energia-krízisét. Mikor lehet ténylegesen profitálni majd ebből a felfedezésből és milyen hatással lehet a felfedezés a dél-kelet-európai régióra?

2011 óta tudjuk, hogy a térségben (a Földközi-tenger keleti medencéje) 2500 milliárd m3 ténylegesen kitermelhető földgáz van. Csak összehasonlításképpen: az Európai Unió éves földgázfelhasználása körülbelül 400 milliárd m3. Az olasz Eni és a francia TotalEnergies által alakított konzorcium körülbelül 72 milliárd m3 földgázt tartalmazó lelőhelyen kezdte meg a munkát Ciprus térségében. A kitermelés nagyjából egy év múlva kezdődhet. A találat több, mint jelentős, valóban lényegesen segíthetne Európa gázellátási problémáinak megoldásában. Csak a baj az, hogy a térségben elég sok a politikai, sőt katonai konfliktus. A görög–török kapcsolatok majdhogynem ellenségesek és ez nyilván meghatározó a ciprusi kormány lehetőségeire nézve is. De Izrael is számít részesedésre a ciprus környéki földgázból, ahogy Szíria, Libanon sőt Egyiptom is, nem beszélve persze a globális energiacégekről. Attól félek mindez nem fogja elősegíteni a gyors és zökkenőmentes hasznosítást.

Hogyan látja szakértői szemmel közép-európai energia szuverenitását napjainkban? Melyik országok vizsgáztak a legjobban forrásdiverzifikáció területén?

Az egyoldalú orosz földgáz import diverzifikálása 2010-es évek eleje óta prioritás a Közép-Európai energiapolitikában. De amíg ebben az EU vezetésének a támogatására próbáltunk építeni, erőfeszítéseinket nem kísérte siker. A NABUCCO és a Déli Áramlat projekt éppen a Bizottság ellenállásán bukott meg. Sokkal eredményesebbé vált a regionális, a V4+ országokkal való együttműködés. A 2010 óta folyamatosan épülő határkeresztező kapacitások révén – itt elsősorban a szlovák/magyar- és az osztrák/magyar interkonnektorra gondolva - Magyarország valóban belépett az EU piacokra. A két interkonnektor kapacitásával számolva a 10-12 milliárd m3/év nyugati irányból való importlehetőség elméletileg lefedi a teljes importszükségletünket. A fő kérdés tehát már nem az infrastruktúra, hanem a források elérhetősége. A háborús helyzetben nem csoda, hogy elsikkadt az a bejelentés, hogy tíz év alatt kiépült az ún. Észak-Déli Földgáz Korridor, ami összeköti a régiónkat északon a működő (Świnoujście) és a tervezett (Gdansk) lengyel LNG terminálokkal, délen pedig az Adriai tenger mellett működő krk-i terminállal. Mind az Adriai tenger felől, mind a lengyel terminálból érkezett már Magyarországra LNG. Ha feltétlenül sorrendet akarunk felállítani a régió országai között, talán Csehországnak volt a legkönnyebb dolga a forrásdiverzifikáció terén, a fekvése miatt, míg Lengyelországban az oroszfüggéstől való félelem volt tán nagyobb, és hamarabb rácsatlakoztak a skandináv-baltikumi energia rendszerekre. De ahogy láttuk, Magyarország sincs rossz helyzetben.

Milyen beruházások szükségesek ahhoz, hogy a közép-európai régió energia szuverenitása erősödjön? Új LNG terminálok, román mezők kiaknázása, zöld- és atomenergia egyvelege?

Így van, a kérdésben ott a válasz. Az Észak-Déli Földgáz Korridor jelentősen bővíthető az egymás után épülő Észak-Német LNG terminálokig, a szintén épülő második lengyel terminálig (Gdansk), délen pedig egyrészt jelentős bővítésen fog átesni a krk-i terminál, de elérhetők lesznek a szlovén és az észak-olasz terminálok is. Románia is épít LNG kikötőt (Neptun Deep) és a Transz-Balkáni (BRUA) vezetéken át ez is hasznosítható lesz. A többi energiatermelési mód tekintetében már érintettük a jövőt az előző kérdésekre adott válaszokban: Paks-1 ÜH2 projekt, Paks-2 megépítése, a Mátrai Erőmű felújítása és új elemként a szélenergia alkalmazásának növelése.

Az enyhe télnek köszönhetően magasabb az európai földgáztárolók töltöttsége, mint az eddig megszokott szint, egészen pontosan január elején 83,5% volt. Mennyiben okoz ez könnyebbséget a 2023-as évben? A folyamatos, tervezett beszerzéssel mérsékelhető az energiaválság?

Várjuk ki a végét. Ha a tél a mostani időjáráshoz hasonlóan hideg lesz, akkor áprilisra kiürülnek a tárolók és a feltöltési szezon elejére bizony jelentősen felmehetnek az árak. Ráadásul gázhiány is várható, hiszen a Bizottság szerint 30 milliárd m3-, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint 60 milliárd m3 is hiányozhat a 2023-as év átvészeléséhez. Ha viszont enyhe idővel folytatódik a tél, és hamar beköszönt a tavasz meteorológiai értelemben, akkor maradhat gáz a tárolókban és nem nulláról kezdjük majd a betárolást. De azért mégis csak elgondolkodtató, hogy hála a Bizottságnak és a szankciókat erőltető tagállamoknak, oda jutottunk vissza, hogy a természettől függünk, mint ember elődjeink.

Dr. Toldi Ottó a budapesti Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője, ökológus.

továbbiak
Banksy-s bélyegekkel emlékezik meg Ukrajna a háború évfordulójáról
design

Banksy-s bélyegekkel emlékezik meg Ukrajna a háború évfordulójáról

Az anonim graffitiművész több képet is festett a háborúban megrongálódott házakra, melyek közül egy most emlékbélyegre kerül. Még tavaly novemberben jött a hír, hogy Banksy Ukrajnába látogatott, ahol több épületen is ott hagyta a kézjegyét. Azóta rengetegen zarándokoltak el a többletjelentéssel bíró alkotásokhoz, sőt kicsit túl népszerűek is lettek, mert
Összefog a magyar fotósszakma Móricz-Sabján Simon emlékére
design

Összefog a magyar fotósszakma Móricz-Sabján Simon emlékére

A tavaly decemberben tragikusan fiatalon elhunyt fotóművész a magyar fotósszakma tehetséges és kedvelt figurája volt, és kollégái jótékonysági kiállítással emlékeznek meg róla. A Capa-nagydíjas fotográfus, a magyar dokumentarista fotográfia meghatározó alakja, Móricz-Sabján Simon tavaly év végén vesztette életét, és egykori kollégái a nagy presztízsű budapesti galériában, az Einspach Fine Art
Ázsia nyers és neonos hangulatával várja vendégeit Prága egyik legújabb gasztrohelye
design

Ázsia nyers és neonos hangulatával várja vendégeit Prága egyik legújabb gasztrohelye

Az AN Bistro & Cafe egy vietnámi család legújabb projektje, akik több prágai gasztrohely tulajdonosai. Fő törekvésük, hogy a cseh fővárosba is elhozzák az autentikus vietnámi konyhát, nemcsak gasztronómiai, hanem építészeti szempontból is. Így az új tér enteriőrtervét a vietnámi utcák nyers hangulata, valamint az Ázsiára emlékeztető vörös árnyalat ihlette. A