fbpx
Nyomj Entert

Rendkívüli otthon Paraguay egykori szerb konzulátusából

A paraguayi Asunción központjában található Casa Serbia egy igazi álomotthon: nagy belső udvar, óriási üvegfelületek, egymásba áramló, fénnyel teli terek, illetve a régi és az új tökéletes összhangja.

A ház az évek során megannyi változtatáson esett keresztül, az új tulajdonosok pedig a Grupo Culata Jovái építész stúdiót kérték fel, hogy ismét alakítsák otthonná az épületet. „Amikor ügyfeleink megtudták, hogy az ingatlan egykor Szerbia paraguayi konzulátusa volt, eldöntötték hogy a házat “Casa Serbia” (szerb ház) névre keresztelik. Valamilyen értelemben ennél a pontnál kezdődött meg a ház belakása, és megtöltése élettel. Megfigyeltük, hogy egy olyan egyszerű dologban, mint a névadás, megindul a kötődés kialakulása, emellett pedig a boldog tervezgetés, hogy milyen lesz majd az élet a házban” – mesélték az építészek.


A stúdió egyik fő célja volt, hogy minél több fényt juttasson az otthon szívébe. A társalgó tér például részben üvegezett mennyezettel rendelkezik, amely beengedi a napfényt, és kilátást nyújt az égre. A nyitott konyhában és étkezőben egy nagy, zöldüveg berakásos ablak nyílik a napfényes teraszra. A nagy üvegajtók és -nyílások nemcsak a szellőzést javítják, hanem a különböző helyiségek egymásba áramlását is. Az építészek a terv tipológiájának megváltoztatása nélkül eltávolították az időközben elvégzett beavatkozások nagy részét, és új tereket integráltak az alaprajzba. Az átalakítások közben a lehető legtöbb anyagot újrahasznosították az eltávolított részekből. Számos eredeti jellegzetesség megmaradt azonban, mint a téglafalak és a fagerendák. Az anyagpaletta textúrákban gazdag, a rusztikus felületeket a kék és zöld színek árnyalatai egészítik ki.

Grupo Culata Jovái | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük