Rendkívüli otthon Paraguay egykori szerb konzulátusából

Rendkívüli otthon Paraguay egykori szerb konzulátusából

A paraguayi Asunción központjában található Casa Serbia egy igazi álomotthon: nagy belső udvar, óriási üvegfelületek, egymásba áramló, fénnyel teli terek, illetve a régi és az új tökéletes összhangja.

A ház az évek során megannyi változtatáson esett keresztül, az új tulajdonosok pedig a Grupo Culata Jovái  építész stúdiót kérték fel, hogy ismét alakítsák otthonná az épületet. „Amikor ügyfeleink megtudták, hogy az ingatlan egykor Szerbia paraguayi konzulátusa volt, eldöntötték hogy a házat “Casa Serbia” (szerb ház) névre keresztelik. Valamilyen értelemben ennél a pontnál kezdődött meg a ház belakása, és megtöltése élettel. Megfigyeltük, hogy egy olyan egyszerű dologban, mint a névadás, megindul a kötődés kialakulása, emellett pedig a boldog tervezgetés, hogy milyen lesz majd az élet a házban” – mesélték az építészek.


A stúdió egyik fő célja volt, hogy minél több fényt juttasson az otthon szívébe. A társalgó tér például részben üvegezett mennyezettel rendelkezik, amely beengedi a napfényt, és kilátást nyújt az égre. A nyitott konyhában és étkezőben egy nagy, zöldüveg berakásos ablak nyílik a napfényes teraszra. A nagy üvegajtók és -nyílások nemcsak a szellőzést javítják, hanem a különböző helyiségek egymásba áramlását is. Az építészek a terv tipológiájának megváltoztatása nélkül eltávolították az időközben elvégzett beavatkozások nagy részét, és új tereket integráltak az alaprajzba. Az átalakítások közben a lehető legtöbb anyagot újrahasznosították az eltávolított részekből. Számos eredeti jellegzetesség megmaradt azonban, mint a téglafalak és a fagerendák. Az anyagpaletta textúrákban gazdag, a rusztikus felületeket a kék és zöld színek árnyalatai egészítik ki.

Grupo Culata Jovái | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Főhajtás és kortárs reflexió egy emblematikus kiállítás apropóján | Magyar design 10 + 1 kísérlet
east

Főhajtás és kortárs reflexió egy emblematikus kiállítás apropóján | Magyar design 10 + 1 kísérlet

1972 októberében néhány vállalkozó szellemű fiatal tervező vette a bátorságot és arra vállalkozott, hogy megértesse a magyar közönséggel: mit is jelent valójában a design, és miért jó, ha ezzel maguk a potenciális felhasználók is tisztában vannak. Most, majd’ ötven évvel később, ugyanott, hasonló habitussal egy másik generáció teszi fel nekünk
Klasszikusból kozmikus – Lengyel fotelek, amiket bármikor hazavinnénk
east

Klasszikusból kozmikus – Lengyel fotelek, amiket bármikor hazavinnénk

Marta Adamczak, a Kosmiko Studio designere régi fotelek és karosszékek felújításával ad új megjelenést, és így új lehetőséget az egyébként már használaton kívüli bútoroknak. A leselejtezett ülőalkalmatosságok funkciója megmarad, azonban teljesen friss karaktert nyernek. Új tulajdonosaik így hazavihetnek egy darabot a lengyel kommunista időszak design remekeiből, azonban újragondt, átalakított formában.
A találgatás folytatódik – Vajon milyen lesz a rég várt Apple Car?
design

A találgatás folytatódik – Vajon milyen lesz a rég várt Apple Car?

Nehéz lenne megmondani, hogy mióta vár már a világ az Apple Car leleplezésére, hiszen az egykori nagy bejelentés óta a márka csak információmorzsákat szór el, a techguruk és az autók szerelmesei pedig tűkön ülnek – látszólag mindhiába. Ezt a Vanarama is megelégelte, és úgy döntöttek, hogy bemutatják az általuk elképzelt változatát