Rozsdamarta borászatból luxusszálloda | K-Studio

Rozsdamarta borászatból luxusszálloda | K-Studio

Sokféle luxusszállodával találkoztunk már a világhálón, de ilyet még nem láttunk. A görög K-STUDIO építésziroda egy elhagyatott borászati üzem rozsdamarta falai között látta meg a szépet, s csinált belőle egy tuti tengerparti szállodát, a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén. Wow!

Talán kevesen tudják, de Görögország egykor ribizlitermesztő nagyhatalomnak számított: az 1830-as évektől kezdve hosszú évtizedeken át a görögök voltak az európai piac legnagyobb beszállítói. A  görög szőlő- és ribizlitermesztők az XIX. század második felében bekövetkezett filoxéra járványnak is örülhettek: a vész következtében megcsappanó termést Görögországból exportált gyümölccsel pótolták még Franciaországban is. A baj az 1890-es évek táján érte el a görögöket: a nagybetűs „ribizlikrízis” (igen, ilyen is volt) következtében a nagy mennyiségben felhalmozódott bogyós gyümölccsel odahaza kellett valamit kezdeniük a termelőknek.

A Peloponnészoszi-félszigeten egymás után épültek azok a kisebb-nagyobb üzemek, melyek a bogyós gyümölcs feldolgozására rendezkedtek be. Az 1920-as években a feldolgozás abbamaradt, az üzemek kiüresedtek és lakatlanná váltak.

A ma Dexamenes (jelentése: „tartályok”) hotelként ismert épületegyüttes is egy volt ezek közül, ám a K-Studio csapatának köszönhetően teljesen új funkciót kapott. A tervezők nemcsak az értékmegóvásra törekedtek, de egyúttal az is fontos volt a számukra, hogy az épületet valódi szépségében mutassák meg.

A hamisítatlan indusztriál közeg itt nem kulissza. A két hosszan elnyúló épülettömbben alakították ki a szállodai szobákat, melyek egy része a nyitott udvarra, másik része pedig a tengerpartra néz. Az üzem gigantikus tartályai teljesen átlényegülnek a telepített szőlőskert és a zen stílusú tavacska szomszédságában. A barátságtalan ipari környezetbe oltott letisztult elegancia sajátságos atmoszférát teremt, az átgondolt anyaghasználat (beton, fa, acél, edzett üveg) pedig egyszerre reflektál az üzem eredeti funkciójára és a kortárs trendekre.

Fotók: Claus Brechenmacher & Reiner Bauman

Forrás: designboom.com

továbbiak
Úszó zöld erőmű
design

Úszó zöld erőmű

Mivel egyre többen érezik a klímaváltozás életükre gyakorolt negatív hatásait, nagyobb figyelem jut a bolygó megmentésében segítő innovatív ötletekre. A Sinn Power [https://www.sinnpower.com] német cég egy hibrid tengeri villamosenergia-termelő platformot fejlesztett ki, amely kombinálja a szélturbinákat, a napelemeket és a hullámenergia felvevőket, hogy hálózaton kívüli villamos energiát
A HTC volt vezérigazgatója új lendületet hoz a VR piacra
branding

A HTC volt vezérigazgatója új lendületet hoz a VR piacra

Peter Chou, a HTC volt vezérigazgatója kemény fába vágja a fejszéjét. Az XRSpace [https://www.xrspace.io/us] nevű projekt egy induló vállalkozás, amely azt állítja, hogy forradalmasítja a jelenleg erősen magányos és bonyolult VR élményt. Az eredmény egy új VR headset, amely a rendszeres fogyasztókat célozza meg, intuitív képességgel
Gilicze Gergő | Történetmesélő csiliszósz
design

Gilicze Gergő | Történetmesélő csiliszósz

Saját személyiséggel rendelkező misztikus, szimbolikus lények és több féle ízesítésű csiliszósz. Gilicze Gergő Justin Knopp, a Typoretum, hagyományos technikákkal foglalkozó nyomda társalapítója számára készített részletgazdag, történetmesélő címke designt. Mutatjuk! Gilicze Gergő még 2013-ban, Erasmus ösztöndíj keretén belül töltött  három hónapot a Justin és Cecilia Knopp által alapított, Typoretum [https://www.