Saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg a reneszánsz páratlanságát a NArchitekTURA aktuális kiállításán

Saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg a reneszánsz páratlanságát a NArchitekTURA aktuális kiállításán

A varsói Királyi Palotában visszaköszön az újjászületés nagymúltú korszaka: a királyi kastély egyedi belső terei adnak ideiglenes otthont az Accademia Carrara Gyűjteményéből származó reneszánsz alkotásoknak, amelyek közt olyan gyöngyszem is fellelhető, mint Sandro Botticelli „Virginia története” című műve.  A bergamói gyűjteményből kölcsönzött művek együttesen egy lenyűgöző kiállítást alkotnak, amely az európai kultúratörténet egyik legnagyobb mozgalmának a szellemiségét idézi.  A kiállítás tervezéséért Bartosz Haduch és Łukasz Marjański a NArchitekTURA stúdió munkatársai felelnek, ezzel is biztosítva a korszerű kincsek és a kortárs elvárások közti harmóniát.


A “Botticelli mesél egy történetet” címre keresztelt tárlat olyan kortárs építészeti konstrukciót igyekszik létrehozni, amely három kulcstémában gyökerezik: a bemutató tér sajátos belső terében, a kiállított festmények önmagukból fakadó eredetiségében és a reneszánsz művészet megújuló mozgalmában. A kiállításon kilenc reneszánsz remekmű látható, köztük Giovanni Bellini, Vittore Carpaccio, Cosmè Tura, Lorenzo Lotto, Giovanni Battista Moroni és Paolo Veronese mesterek munkái, valamint a már említett fénypont, Sandro Botticelli “Virginiája”. A helyszín gazdagon díszített tere egybecseng a prezentált alkotások világával, így nem meglepő, hogyan váltak a belsőépítészet legfőbb elemei a kiállítási elrendezés tervezésének fő inspirációivá. A csarnok leglátványosabb elemei a keresztboltozatok, amelyek az egykori harminckét lengyel tartományt szimbolizálják, ezenfelül itt található a felhőkkel tarkított plafonfreskó, amely a kék égre emlékeztet.

Nem is lehetne jobb kezekbe bízni a reneszánsz és a kortársvilág közti könnyed áramlást, mint a NArchtikTURA tervezőire: míg az eredeti mennyezet az égbolt nappali kilátását kívánja szemléltetni, az újonnan tervezett létesítmény ugyanazt a kilátást kívánja sugallni, de mégis éjszaka. A sötétkék szín, amely eredetileg a Botticelli-festményeken fellelhető lazuli pigment ihletett, valójában a meglévő boltozattal áll kapcsolatban. A térben nyugvó homorú ív a fenti boltozat negatívuma, amely a keresztirányú nézetekben egyfajta “illuzórikus szinuszoidot” hoz létre, és amely hidat képez a kortárs és a történelmi korszakok között.

És hogy teljes legyen az összkép: a tükröződő felületek tükrözik, elsötétítik és torzítják a meglévő helyiség képét, ami a művészetben és az építészetben egyaránt alkalmazott reneszánsz optikai korrekciókat juttatja eszünkbe. Az új szerkezet szimmetrikus, harmonikus geometriája egyben rábólint a felvilágosodás korának eszméire. Ezenfelül kihagyhatatlan közölni, hogy a kiállítást diszkrét közvetett megvilágítás, visszafogott hangszeres zenei kíséret, valamint a kis építészet, grafika és tipográfia gondosan összeválogatott elemei egészítik ki és emelik ki. A tárlat a korszakok közti párbeszédek mellett törekszik az autentikus környezet biztosítására, ezzel is élvezhetőbbé varázsolva a kiállítást: a vizuális azonosítás minden új eleme sárgarézből készült, utalva a képkeretek arany színére.
NArchitekTURA és Botticelliék közös története egyszerre képviseli a modern könnyedséget, mint a reneszánszi eleganciát, miközben egyensúlyt tart a múlt és a jelen, a valóság és az illúzió, illetve az építészet és a művészet határa között.

A kiállítás kurátorai: Mikołaj Baliszewski, Cristina Rodeschini
A kiállítás szervezője: Paweł Martosz
Digitális narráció: Huncwot Design  
Zene: Hania Rani & Dobrawa Czocher
A tárlat szeptember 18-ig megtekinthető a Varsói Királyi Palotában.

NArchitekTURA | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Desingboom, Label Magazine

továbbiak
Luxus hangélmény | Meze Audio Empyrean
egyéb

Luxus hangélmény | Meze Audio Empyrean

A Meze Audiót 2011-ben alapították Nagybányán, Romániában. A márka a munkát kísérletezéssel és kutatással kezdte, technikai megoldásokat keresve a fejhallgató által nyújtható tökéletes hangzásra és érzetre. A kitartó munka mellett egy valamiben biztosak voltak: különleges termékeket szeretnének készíteni, amelyekben élet van és személyiség. A Meze Audio nem akar beállni a
Ha a százéves társasházak mesélni tudnának | TOP 5
poland

Ha a százéves társasházak mesélni tudnának | TOP 5

A múlt századokban épült társasházakban van valami egészen sejtelmes – nemcsak megjelenésükből adódóan, hanem történelmi múltjuk miatt is. Méltóságteljesen kiállták ugyanis a háborúk veszedelmeit, miközben rengeteg személyes történet szemtanúinak is mondhatják magukat. Most olyan 19. és 20. századi régiós társasházakból készítettünk válogatást, melyek korukat meghaladták, városuk nevezetességévé váltak vagy fontos találkozók
Lengyel tengerparti retró plakáton | Ewelina Gąska
east

Lengyel tengerparti retró plakáton | Ewelina Gąska

Nyakunkon a nyár és végre egyre több az utazási lehetőség! Ewelina Gąska varsói grafikus plakátkollekciójában a balti tengerpart egyedülálló esszenciáját vizualizálta. Egyszerre kortárs és retró: szörfösök, sirályok, főtt kukorica és habos gofri minden mennyiségben! Ewelina saját, kilencvenes évekbeli gyerekkori emlékeiből merített, amikor megörökítette a Hel félsziget jellegzetes, abszurditásokkal és helyenként