Ha a százéves társasházak mesélni tudnának | TOP 5

Ha a százéves társasházak mesélni tudnának | TOP 5

A múlt századokban épült társasházakban van valami egészen sejtelmes – nemcsak megjelenésükből adódóan, hanem történelmi múltjuk miatt is. Méltóságteljesen kiállták ugyanis a háborúk veszedelmeit, miközben rengeteg személyes történet szemtanúinak is mondhatják magukat. Most olyan 19. és 20. századi régiós társasházakból készítettünk válogatást, melyek korukat meghaladták, városuk nevezetességévé váltak vagy fontos találkozók helyszínéül szolgáltak.


Dugattyús-ház | Budapest, Magyarország

A “Dugattyús-ház” becenévre is hallgató luxusbérház Hofstätter Béla és Domány Ferenc tervei alapján épült 1938-ban. A Margit körúti társasház igazi budapesti kuriózum: az üvegcsőben közlekedő liften kívül az épület előremutató szellemisége is figyelemre méltó.

Fotók: Budapest100

Brauer-ház | Bécs, Ausztria

A fantasztikus realizmus stílusában megvalósult művészeti tervezés Arik Brauer nevéhez köthető, a kivitelező építész Peter Pelikan volt. Az 1991 és 1994 között épült bécsi lakóház falán található jelenetek a harmóniáért folytatott küzdelmet ábrázolják, csempére égetett festmények formájában.

Fotók: Bwag

Foksal 13/15 | Varsó, Lengyelország

A Foksal utca a kezdetek óta az elit lakhelyének számított Varsóban, a két világháború közti időszakban pedig a fővárosi arisztokraták kedvenc találkozóhelyévé vált. 1895 és 1898 között az utca 13. és 15. száma alatt két fényűző bérház épült, Artur Otton Spitzbarth építész tervei alapján – a neves kézművesek és művészek alkotásai által díszített házakban elismert festők, költők, háborús hősök, miniszterek és szenátorok is laktak.

Fotók: Foksal 13/15

Myslíkova 22 | Prága, Csehország

Az 1907-ben épült szecessziós prágai sarokház építészének František Jiskra mondhatja magát. Az épületet 2014-ben teljesen felújították, ma hotel működik falai között – mely a történelmi helyszínt modern berendezéssel vegyíti.

Fotók: HRS, Trip

Ház macskákkal | Kijev, Ukrajna

Az ugyancsak szecessziós lakóház nevét a homlokzatán található macskamotívumokról kapta, de baglyokat és kimérákat is felfedezhetünk rajta. 1909-ben készült el Volodimir Bessmertnyij építész tervei alapján Fedir Jahimovszkij ezredes számára a díszes társasház – melyben az Ukrán Tudományos Akadémia társalapítója, Stephen Timoshenko professzor is élt.

Fotók: Martofliak, Wildcatjane

Forrás: Budapest100, Foksal 13/15

továbbiak
Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól
poland

Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól

A NARchitekTURA csapata újabb egyedi installációval lepte meg a művészetkedvelőket: a nyáron kiállított reneszánsz gyűjtemény és Botticelli Virginia története című műve után megint egy nagy múltú alkotást láthatunk rendhagyó megvilágításban. Ezúttal Rembrandt igazán kivételes festményét, A lengyel lovast csodálhatjuk meg, kicsit sem megszokott környezetben. Rembrandt alkotását ezúttal a krakkói Wawel
Buszmegálló vagy közösségi központ?
community

Buszmegálló vagy közösségi központ?

A lengyelországi Wieleńben áll egy többfunkciós, minimalista, betonból és üvegből készült épület, amit a helyiek csak “buszmegállónak” hívnak, azonban valójában sokkal fontosabb szerepet tölt be a közösség életében. A “Skwer Usług Kultury, Przystanek Edukacja” nevű projektet Wieleń egy kihaltabb részén valósították meg, amire nagyon is ráfért a revitalizálás. Szükség volt
Mindenkivel háborúzhatsz, de a szakácsoddal nem | Interjú Witold Szabłowskival
poland

Mindenkivel háborúzhatsz, de a szakácsoddal nem | Interjú Witold Szabłowskival

A már magyar nyelven is olvasható, Így etesd a diktátorod című könyv öt híres XX. századi diktátor (Szaddám Huszein, Idi Amin, Enver Hoxha, Fidel Castro és Pol Pot) szakácsát szólaltatja meg. Mi a közös az egymástól egyébként távoli országok önkényuralkodóinak szakácsaiban? Hogyan gyakoroltak önkritikát a kommunista Albániában? Mi az oka