Szuvenírbe csomagolt balti báj a sallangokon túl | Ślady Szlachë

Szuvenírbe csomagolt balti báj a sallangokon túl | Ślady Szlachë

Mi a különbség szuvenír és szuvenír között? Manapság már giccsbehajló jelentéssel bír ez a szócska, de ha kicsit belegondolunk, két nagyon eltérő tárgyat nevezhetünk így: az első értelmezés kimerül a zsibvásárokon kapható hűtőmágnesekben és egyéb országimázst reklámozó termékekben, de ha nyitott szemmel járunk, olyan ajándéktárgyakra is lelhetünk, amelyeknek lelke van vagy legalább a térség valódi értékeit képviselik minden ecsetvonásban. A Ślady Szlachë az utóbbi táborát erősíti, mely rámutat arra, hogy egy-egy dísztárgy és kézműves tárgy hogyan dolgozhatja fel egy elfeledett régió valódi kincseit.

Claudia Elwart és Martyna Wasilewska-Wajde öt évvel ezelőtt ismerkedtek meg, majd hamar rájöttek, hogy a helyi kultúrához és a művészethez való kötődésüket egy projektben is egyesíthetik – így jött létre a fent említett szuvenírbolt, a Ślady Szlachë, amelyben egyedi kézműves termékek érhetőek el a lengyel Hel-félszigetről.

De mégis mi teszi olyan érdekessé őket? A Ślady Szlachë nem csak ötvözi a helyi sajátosságokat és az egyedi művészi perspektívát, hanem megörökíti azt a jellegzetes hangulatot, ami a Balti-tenger világát idézi – egyszerre hideg és meleg, egyszerre színes és letisztult, annyira játékos, de mégis érezni benne a kézművesség ezeréves hagyományát.

Azt, hogy valójában milyen lehet itt lakni mégis Claudia és Martyna szavai tükrözik a leghitelesebben:

Az élet a lengyel tengerparton valóban különleges élmény. A nyári szezon itt több hónapon át tart, mezítláb járunk, deszkákon úszunk és örömünket leljük abban, hogy hozzáférhetünk a tengerhez és egy öbölhöz, amely tökéletes körülményeket nyújt a szörfözéshez. Majd eljön a tél, amikor a csend uralkodik, és őszintén szólva, ezeket a csendeket szeretjük a legjobban.

A tengerparton sétálni, amely teljesen a tiéd, egyedülálló érzést kelt. Az emberek még mindig nem tudják kellőképpen értékelni ezt, de reméljük, hogy ez csak idő kérdése.

Mi mindent megteszünk azért, hogy megmutassuk az embereknek, hogy ez a hely sokkal többet nyújthat, ha okosan használjuk idén például télen megrendezésre került a Cold Waves szörfverseny a Porsche szervezésében.

A weboldalon Claudia és Martyna, valamint más helyi alkotók grafikái, kerámiái és egyéb kézműves termékei közül lehet válogatni, amibe mindenki a saját üzenetét és stílusát csomagolja. A kollekciók egészen picik – néha valóban csak néhány darabot jelentenek. A projekt fő ars poeticája a regionalitásban rejlik, arra szeretnék ösztönözni a vevőket, hogy megismerjék a regionális kultúrát és alkotóikat, valamint figyelmet igyekeznek fordítani azokra az értékes tárgyakra, amelyeket szívvel-lélekkel készítenek.

Kézműves alkotókat keresünk és mutatunk be, akik olyan, már kevésbé elterjedt mesterségeket űznek, mint a hímzés, a varrás vagy a hajóépítés. Ezen felül, ami igazán egyedivé teszi őket az a saját személyiségük és történetük mi mindent megteszünk, hogy felfedezzük a lengyel tengerparti kézművességet és bebizonyítsuk, hogy egy szuvenír értékes, szép és mögötte mélyebb történet is állhat” – részletezik koncepciójukat.  

A két ötletgazda büszkeségei közé tartoznak a mókás mágnesek és a vállalkozás elején megalkotott Balti-tenger grafika, amely visszaköszön néhány csomagoláson is - még több kincsért pedig érdemes tovább a webshopon barangolni.

Ślady Szlachë | Web | Instagram

továbbiak
Megnyílt a Pénzmúzeum Panoráma Terasza: mostantól egy újabb nézőpontból tekinthetsz a városra
design

Megnyílt a Pénzmúzeum Panoráma Terasza: mostantól egy újabb nézőpontból tekinthetsz a városra

Június 16-án nyílt meg a Pénzmúzeum tetőterasza a nagyközönség számára is, amire már az első hónapban több mint tízezer látogató volt kíváncsi. A Pénzmúzeum legújabb attrakciója, a Panoráma Terasz ezen a nyáron nyitotta meg kapuit, ami hatalmas előrelépés az épület történetében, ugyanis az elmúlt száz évben a Postapalota épületének ezen
Egy utazás befelé – Kim Mupungilaï bútorkollekciója
design

Egy utazás befelé – Kim Mupungilaï bútorkollekciója

A belga tervező New Yorkban mutatta be kollekcióját, amelyben az identitás és kulturális kisajátítás témakörét vizsgálja. Kim Mupungilaï belga-kongói tervező identitásának kettősségét vizsgálja első teljes bútorkollekciójában, azáltal, hogy tárgyaiban egyszerre keverednek afrikai formák és anyagok, illetve az európai hagyomány jellegzetességei. „Mostanában kezdtem el a saját kulturális tájamról, hátteremről és neveltetésemről
Egy megosztható privát világ képekben | Łukasz Spychała
design

Egy megosztható privát világ képekben | Łukasz Spychała

Łukasz Spychała lengyel fotós művészetét a sokszínűség és változatosság jellemzi. Hisz benne, hogy képei által megoszthatóvá válik az a különös nézőpont, amelyből ő figyeli a világot. „A szüleimnek köszönhetően már nagyon korán megértettem, hogy amit látunk, az érzelmeket ébreszt bennünk, és azáltal, hogy fotókat készítünk, képesek lehetünk megosztani másokkal olyan