Sorozatos kihívások és téves válaszok előtt a magyar startup piac

Sorozatos kihívások és téves válaszok előtt a magyar startup piac

Varsó nem Budapest. Régi épületekben és történelmi szépségében biztosan, azonban a startup szektorban sem. A lengyel startup szektor a közép-kelet-európai régió legfejlettebbje, miközben a magyar startupok régiós összehasonlításban alul teljesítenek. Bár az elmúlt években a magyar startup ökoszisztéma növekedést és fejlődést mutatott és Budapesten kialakult egy élénk startup közösség a magyar piacnak számos kihívással kell szembenéznie. Elemzésünk és riportunk Budapestről!


Magyar hiányosságok sora

A magyar startup szcéna egyik legnagyobb hátránya az ökoszisztéma mérete és az ebből adódó korlátozott piaci lehetőségek. Magyarország kisebb piac, mint Lengyelország, ezért a magyar startupoknak gyakran külföldi piacokon kell érvényesülniük, hogy elérjék a szükséges ügyfélbázist és befektetéseket, ami nem egyszerű feladat. A nemzetközi terjeszkedés magyar szemmel nehéz, különösen a szakértői hálózat és a nemzetközi befektetői kapcsolatok hiánya miatt.

Szintén felmerülő kérdés a munkaerőpiac helyzete, amelyen a háború miatt elmenekülő ukrán munkaerő sem segített. A magyar egyetemeken a kiemelkedő tehetséggel rendelkező fiatalok képzése megfelelő, azonban a tehetséges szakemberek megtartása és a startupokhoz való bevonzása már okozhat nehézségeket. A magyar startup szektornak erős versenyt kell folytatniuk a multinacionális vállalatokkal, amelyek nagyobb béreket és kedvezőbb munkakörülményeket kínálnak. Jellemző továbbá az agyelszívás, amely a tehetségek elvándorlásához vezet – egyértelmű hátráltató tényező.

Magyar sajátosság továbbá a befektetői oldalon tapasztalható hiány, különösképpen az early-stage finanszírozás hiánya. Bár vannak befektetők és kockázati tőkealapok Magyarországon, az early-stage startupoknak gyakran nehézségeik vannak a kezdeti finanszírozás megszerzésében, mivel alacsony a befektetési hajlandóság és ezért sok fiatal vállalkozás nehézségekkel szembesül a növekedési tőke megszerzésében.

Az üzleti kultúrában és a vállalkozói szemléletben is vannak eltérések, Magyarországra ugyanis a hagyományosabb vállalkozói értékrend és a kockázatvállalásra való alacsonyabb hajlandóság jellemző, amely akadályozza a hazai startupok növekedését és fejlődését.

A nehéz helyzet ellenére vannak magyar startup sikerek; vállalkozások, amelyek jelentős eredményeket értek el. A leghíresebb az Árvai Péter nevével fémjelzett Prezi, amely interaktív prezentációkészítő platformként egyike volt az első magyar sikertörténetnek a startup-világban. Kevesen tudják, de a LogMeIn is magyar fejlesztés, olyan szoftvereket és szolgáltatásokat kínálva, amelyek lehetővé teszik a távoli hozzáférést és távoli munkavégzést. Erős amerikai közrehatással, de a Ustream is magyar startup. Ez egy 2007-ben indult élő videostreaming platform volt, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy online közvetítéseket tartsanak. Ebben mai szemmel semmi újdonság sincs, azonban idővel a Ustreamet felvásárolta az IBM és a platform ma már az IBM Cloud Video része.

Lenne mit tanulni a lengyelektől!

Ha összehasonlítjuk Magyarországot Lengyelországgal a startup szektor tekintetében, néhány tanulságot biztosan levonhatunk. A lengyel startup ökoszisztéma az ország méretbeli adottságai és gazdasági lehetőségei miatt nagyobb és dinamikusabb lehet, az ügyfélbázis közel negyvenmillió fő, ami segítheti a nemzetközi terjeszkedést és a növekedést, hiszen aki az EU ötödik legnépesebb országában könnyen boldogul, annak a nemzetközi építkezés sem lesz akadály.

A fentiekből következik, hogy Lengyelországban a kockázati tőkebefektetések és az early-stage finanszírozás tekintetében is erősebb környezet alakult ki, könnyebb hozzáférést és több lehetőséget biztosítva az induló vállalkozásoknak. A lengyel kormány és az üzleti közösség is aktívan támogatja a startupokat, és számos kezdeményezés és program indult el támogatásukra. Lengyelországban több kormányzati támogatási program létezik a startupok számára, különösen az early-stage szektorban. A Startup Poland és a Polish Agency for Enterprise Development (PARP) olyan programokat kínál, amelyek pénzügyi támogatást, mentorálást és üzleti infrastruktúrát biztosítanak a kezdeti fázisú vállalkozásoknak. A kedvező befektetői környezettel párhuzamosan az inkubátorházak száma is növekszik: az olyan városok, mint Varsó és Krakkó, aktív startup közösséggel rendelkeznek, és vonzzák a befektetőket és a tehetséges vállalkozókat.

Bár mindkét országban találhatók tehetséges szakemberek, a magyarországi startupoknak nagyobb versenyt kell folytatniuk a multinacionális vállalatokkal a tehetségek megtartása és bevonzása végett, amíg Lengyelországban az IT szektorban különösen erős tehetségbázis található, és a lengyel egyetemek is kiváló képzést nyújtanak. A startup piac szempontjából ez az egyik legfontosabb tényező!

A Varsói Egyetem számos informatikai képzést kínál, például számítógéptudomány, adattudomány, mesterséges intelligencia és szoftvertervezés terén. A Varsói Műszaki Egyetem az informatikai mérnöki területen kínál képzéseket, miközben kiterjedt és fejlett kutatási központokkal rendelkezik és együttműködik a kapcsolódó iparágakkal. Az IT képzés terén Lengyelországban az egyetemek magas színvonalú oktatást és erős tudományos kutatási környezetet biztosítanak, amely hozzájárul a tehetséges IT szakemberek képzéséhez, ez pedig számokban is megmutatkozik: a lengyel egyetemek IT képzései a globális rangsorban minden esetben a TOP500-ba tartoznak, a régióban Lengyelországban a legígéretesebb az IT környezet Észtország és Litvánia után. Ha pedig valahol pörög az IT, ott a startupok is életre kelnek, mivel ezen cégek nagyrésze az IT területén mozog.

Az összehasonlítás alapján Magyarországnak azon kell dolgoznia, hogy erősítse az ökoszisztémát, bővítse a piaci lehetőségeket és támogassa a fiatal vállalkozásokat azáltal, hogy segít nekik a finanszírozásban, a nemzetközi terjeszkedésben és a tehetségek megtartásában.

Mi a probléma a magyar startup piaccal? Péter 24 éves startup vállalkozó, jelenleg nagy nemzetközi terjeszkedés alatt áll a cége. A következőket mondta: „A finanszírozásnak nincs köze a piachoz, ezért nem is piaci elvárásokkal és feltételekkel helyezik ki a pénzeket. A fő cél a pályázati pénz elszámolása és nem a nagy kockázatú, de talán gyorsan növekedő cégekbe való befektetés. A rendszer torzult, ezért a nagy nemzetközi befektetők távol tartják magukat Magyarországtól. A magyar befektetők nem értik, hogy miről szól a kockázati tőkebefektetés, ezért nincs hosszútávú, 7-10-12 éves elköteleződés. Ez az alapítói oldalra is igaz, a magyar startupperek nem értik, hogy egy startup felépítése nem egyenlő egy KKV felépítésével, a globális kitörés nehéz és nem hoznak elég áldozatot a cél érdekében. Vannak kivételek, de a szcéna nagyrésze többet ért a jelenlegi létezésével, mint segít.”

Küzdeni a multikkal a túlélésért, pénzért, lehetőségekért

Különösen érdekes magyar szempontból a tehetséges szakemberek és fiatal vállalkozók elszipolyozása a multinacionális nagyvállalatok vagy a külföldi lehetőségek által. Amennyiben mélységében megvizsgáljuk a problémát szembetűnő a fizetési és előrelépési lehetőség. A multinacionális vállalatok ugyanis magasabb béreket és kedvezőbb előrelépési lehetőségeket kínálnak a tehetséges szakemberek számára. Nem meglepő, hogy a magyar startupoknak nem mindig van pénzügyi erőforrásuk, hogy versenyképes fizetéseket és lehetőségeket biztosítsanak. Szintén fontos elem, hogy a magyar társadalom alapvetően konzervatív, a pedig startupok magasabb kockázattal járnak, a kudarc esélyével pedig szembe kell nézni. Ez a bizonytalanság a tehetséges fiatalokat inkább a bevált és stabil vállalatok felé irányíthatja. Az már csak hab a tortán, hogy a multinacionális vállalatok gyakran jobb munkakörülményeket és juttatásokat kínálnak. Nem lehet elmenni a téma mellett, hogy a tehetséges magyar fiatalok egy része hajlamos külföldön folytatni karrierjét. Az EU-tagság hatalmas lehetőség, a globalizált világban pedig jelentős számú tehetséges magyar távozik külföldre, ami a magyar startupok számára jelentős kihívást jelent, ugyanis egy idő után elfogynak a dolgozó koponyák.

A fenti problémák egy jelentős részét három dologgal könnyen lehet javítani: pénz, pénz és pénz. A magyarországi befektetői piac azonban kevésbé kockázatvállaló startup piacon. A befektetők gyakran inkább hagyományos és stabilabb vállalkozásokba fektetnek be, amelyeknek már bebizonyosodott üzleti modelljük és stabil bevételük van – mindenki pénzt akar keresni, egy early-stage startupnál pedig nem garantált a sikeres hozam. Szintén hiányos a befektetői tapasztalat, a startupokhoz kapcsolódó kockázatok és kihívások kevésbé ismertek vagy érthetőek a befektetők számára, ami visszatartó tényező.

Bár vannak állami támogatási programok Magyarországon, azok általában nem fókuszálnak az early-stage finanszírozásra és igen korlátozottak. Az állami támogatások inkább a már működő vállalkozásokat célozzák meg. Mindezt a magyar kormány is felismerte és törekedett az ökoszisztéma fejlesztésére: az utóbbi években számos kezdeményezés és program indult a startupok támogatására – inkubátorházak, mentorprogramok és versenyek –, azonban nagy áttörést nem sikerült elérni.

Hogyan érhető el tényleges változás?

Magyarország Közép-Európa szívében található, Budapest egy kétmilliós nagyváros, az oktatás relatíve fejlett – éppen ezért nem lehetetlen feladat a kitörés. Mégis mi kellene ehhez? Egyrészt a befektetői környezet erősítése, különös tekintettel az early-stage finanszírozásra. Az adókedvezmények, kockázati tőkealapok és inkubátorprogramok támogatása szintén segítheti a befektetői környezet erősítését. Fontos továbbá a kiemelt iparágak, például az IT, az egészségügyi technológia, az agritech és a mesterséges intelligencia támogatása. Az államnak stratégiai támogatást és mentorálási programokat kell biztosítania ezekben az iparágakban, hogy segítse a startupokat az innovációban és a piacra jutásban.

Nem lehet elmenni a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése és az exportösztönzés mellett. Az államnak olyan kezdeményezéseket kell támogatnia, amelyek segítik a nemzetközi kapcsolatok kialakítását, a nemzetközi piacokra való belépést. Ideje elkezdeni dolgozni a kereskedelmi küldöttségeken, ideje támogatni a külföldi üzleti kapcsolatok és nemzetközi startup rendezvények fejlesztését, ez ugyanis nemzetközi nyomot hagy. Szintén támogatni kell a tudástranszfert és az egyetemi-indusztriális együttműködést, hogy a kutatási eredmények és az innováció a gyakorlatba ültethető legyen. Az egyetemi inkubátorházak, mentorprogramok és kutatási alapok támogatása segítheti a startupok számára elérhető tehetség és erőforrás kibontakozását.

Végül, de nem utolsó sorban a vállalkozói kultúrában kell változást elérni: az innovációs gondolkodás elősegítése már a fiatalabb generációk oktatásában meg kell kezdődjön, az oktatási intézményekben vállalkozói és innovációs ismereteket kell fejleszteni, valamint mentorprogramokat és gyakorlati tapasztalatokat kell biztosítani a fiatal vállalkozók számára, bármekkora kihívás.

A cikk szerzőjét az anyag elkészítésében a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet támogatta.

továbbiak
Füredi Tamás grafikus mintáival dobták piacra a Carhartt WIP legújabb kollekcióját
design

Füredi Tamás grafikus mintáival dobták piacra a Carhartt WIP legújabb kollekcióját

A brand Tamas nevű vonalában pólók, ingek és nyári kiegészítők szerepelnek, mind a magyar grafikus vidám, színes, tipográfiai ihletésű mintáival ellátva. A Carhartt 1889-ben indult az amerikai Michiganben, és strapabíró munkaruhákat árusított. És bár a cégnek továbbra is megvan ez a részlege, a legtöbben inkább a Carhartt WIP (Work in
Latest Carhartt WIP collection launched with Tamás Füredi’s graphic designs
design

Latest Carhartt WIP collection launched with Tamás Füredi’s graphic designs

The brand’s Tamas line includes T-shirts, shirts, and summer accessories, all featuring the Hungarian graphic designer’s fun, colorful, typography-inspired designs. Carhartt started in 1889 in Michigan, USA, selling hard-wearing workwear. And although the company still has that division, most people know it more for the Carhartt WIP (Work
Rangos nemzetközi díjat nyert Gáldi Vinkó Andi fotós könyve
design

Rangos nemzetközi díjat nyert Gáldi Vinkó Andi fotós könyve

A Kraszna-Krausz Book Award gyönyörű kiadványokat tüntet ki, és ezúttal egy magyar művész anyaságról szóló kötetét emelték ki a legjobbnak. A Kraszna-Krausz Book Awards 1985-ös alapítása óta a fotográfiával és mozgóképpel foglalkozó könyvek legfontosabb díja az Egyesült Királyságban. Évente egy-egy díjat osztanak ki a legkiválóbb fotós és mozgóképes kiadványok közt,