Sose mutattak még ilyen jól a rongyszőnyegek

Sose mutattak még ilyen jól a rongyszőnyegek

Az indián nyár őszbe hajló színeiben pompáznak a Bobkova kézi szőttesekből készült darabjai, amelyeket a tervező Kárpátokban tett kirándulása ihletett. A jól ismert nagymamaszőnyegekből cipők, táskák, ékszerek és ruhák készültek az ukrán brand stúdiójában.


Az ukrán divatszíntér egyik jelentős alakja, Kristina Bobkova huszonhárom évesen alapította márkáját, 1998 óta pedig pret-a-porter kollekcióival állandó tagja az ukrán divatheteknek. A Bobkova esszenciáját a nemi sztereotípiák feszegetése, a férfi, a női és a tradicionális japán szabásminták fúziója adja. A kívánt hatás: a darabok egyszerre sugározzanak erőt, magabiztosságát és nőiességet. A márkának az alkami viseletről is sajátos elképzelése van, így a ruhák időtől és alkalomtól függetlenül megállják a helyüket, akár egy elegáns eseményre készülünk, akár otthon szeretnénk kényelmesen eltölteni az időt.

A kollekció eredetileg északi témájú lett volna, de a pandémia miatt a tervező kárpáti falvakban, Krivorivnyában, Javorivban és Voroktában kötött ki, ahol elmélyedt a helyi kézműves hagyományokban és a régió történelmi sokszínűségében. A kollekció fő hivatkozási alapjai így a helyi rongyszönyegek lettek, az inspirációból pedig változatos fazonok és termékek készültek. A tökéletlennek tűnő, játékos textúra elkészítése meglehetősen fáradságos, öt mesterember körülbelül hatvan órányi munkájának gyümölcse. Igazi kincsek a tradicionális kézművestechnikák rajongóinak!

Bobkova | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Ezeket az adatbázisokat keresd, ha a régió modern és kortárs építészetére vagy kíváncsi
architecture

Ezeket az adatbázisokat keresd, ha a régió modern és kortárs építészetére vagy kíváncsi

Válogatott építészeti gyűjtemények, amelyek egyszerre nyújtanak a szakma számára jól kutatható forrást és viszonyítási alapot a jövő épületeihez, a laikus közönség számára remek apropót néhány városfelfedező, hosszú sétára, a turistáknak pedig cseppet sem mainstream, izgalmas úticélokat. Összegyűjtöttünk néhány régiós építészet adatbázist, amelyek nemcsak tartalmukban hiánypótlóak és alaposak, de webformátumú archívumként
Az Egyesült Arab Emirátusoké az Arany Oroszlán a Velencei Építészeti Biennálén
architecture

Az Egyesült Arab Emirátusoké az Arany Oroszlán a Velencei Építészeti Biennálén

Wael al-Avar és Kenicsi Teramoto munkája a só a portlandcement alternatívájaként történő felhasználásának témakörét vizsgálja. A Wetland nevet viselő pavilon a hulladék felhasználásának ezerféle módjára világít rá, a bírálók szerint arra késztet, hogy újragondoljuk a hulladék és a termelés közti kapcsolatokat, és a kézművesség és a technológia használatával új távlatokat
Fenntartható és lapra szerelve érkezik az Utopia Arkitekter menedékháza
architecture

Fenntartható és lapra szerelve érkezik az Utopia Arkitekter menedékháza

A sátorformát idéző, vibrálóan kék színű építmény egyszerre tizenöt kirándulónak tud biztos menedéket nyújtani: íme, a Skyli Trekking Cabin! Az Izlandon található, döntött falairól, sátorszerű szerkezetéről és színéről könnyen megismerhető menedékház lapra szerelhető, dobozokban helikopterrel szállítható bármilyen helyszínre, ahol az Utopia Arkitekter tervezői szerint két-három nap alatt fel lehet állítani.