fbpx
Nyomj Entert

Ezeket az adatbázisokat keresd, ha a régió modern és kortárs építészetére vagy kíváncsi

Válogatott építészeti gyűjtemények, amelyek egyszerre nyújtanak a szakma számára jól kutatható forrást és viszonyítási alapot a jövő épületeihez, a laikus közönség számára remek apropót néhány városfelfedező, hosszú sétára, a turistáknak pedig cseppet sem mainstream, izgalmas úticélokat. Összegyűjtöttünk néhány régiós építészet adatbázist, amelyek nemcsak tartalmukban hiánypótlóak és alaposak, de webformátumú archívumként is színvonalasak. Modern és kortárs építészet Budapesttől Plzeňig!

Budapest Legenda – Magyarország

A Budapesti Építész Kamara kezdeményezésére a Hartmann Gergely, Kozma Dániel és Schmal Fülöp kurátori vezetésével indult oldal az elmúlt két évtized kiemelkedő budapesti kortárs épületeit foglalja össze térképes adatbázisban. A Kozma Dániel által tervezett minimalista, magazinos megjelenésű webfelületen kerület, építész, funkció, de akár a tervezés vagy a kivitelezés ideje szerint is kereshetünk. Az épületeket Hartmann Gergely által szerkesztett leírások és Schmal Fülöp fotói kísérik. A kétnyelvű adatbázis alapja az elmúlt évek Budapest Építészeti Nívódíja elismerésben részesült épületek sora, de emellett fővárosi kerületek és más szakmai szervezetek is ajánlhatnak épületeket, melyek adatbázisba kerüléséről a Budapesti Építész Kamara dönt. Az oldalon többek között olvashatunk a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új épületeiről, az Újpesti Piacról vagy a Kastélydombi Luther-kápolnáról is.

Brno Architecture Manual Csehország

A Brno Architecture Manual (BAM) adatbázisa eredetileg Brno a két háború között emelt épületeit gyűjtötte össze, de később a kutatást kiterjesztették az 1946-1989 között született építészeti munkákra is, így közel a teljes 20. századot lefedi az adatbázis. A House of Art szervezet kezdeményezésére Brno önkormányzatának és a cseh kulturális minisztériumnak támogatásával elkészült oldal nem csupán a színvonalas kutatómunka miatt érdemel említést, hanem a minőségi prezentálási mód miatt is. A gyűjteményhez a három nyelven olvasható, felhasználóbarát oldalon túl nyomtatott kiadvány formájában is hozzáférhetünk. És ami a legjobb: a BAM mintájára Lytomýšl, Plzeň, Hradec Králové és Zlín városa is elkészítette saját adatbázisát.

Register modernej architektúry – Szlovákia

A 20. század modern építészetét bemutató, kétnyelvű adatbázist a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársai állították össze, akik a 20. és 21. század építészetének és várostervezésének kutatásával foglalkoznak és kitüntetett figyelmet szentelnek az épületek történetének, azok kulturális, társadalmi, politikai és gazdasági kontextusának megismerésére. Szlovákia modern építészeti örökségét ők is térképpel, multifunkciós keresőfelületen, információkkal és fotókkal listázzák. Különösen izgalmas a szlovák modern épületek vizsgálata most, amikor a modern örökségek sorsa Magyarországon is éppen diskurzus tárgya, többek között az idei Velencei Biennále magyar pavilonjának köszönhetően.

DO PARKU – Csehország

A színvonalas tereket, parkokat, folyóparti pihenőhelyeket, gördeszkapályákat és játszótereket felvonultató DO PARKU oldal célja, hogy a tájépítészet – amelynek egyszerre feladata a táj formálása és közösségi terek kialakítása – önálló szakágként saját felületet kapjon. A 2020-ban indult oldalt a DO PARKU – PORTAL OF LANDSCAPE ARCHITECTURE nevű nonprofit szervezet üzemelteti. Bárki feltöltheti tájépítészeti, közösségi tértervezéssel kapcsolatos munkáját, amelyek közül aztán az alapító szervezet választja ki a publikálásra érdemeseket. A DO PARKU térképes adatbázisa Csehország teljes területére kiterjed, és a Budapest Legenda oldalához hasonlóan itt is kereshetünk hely, évszám, tervező és funkció szerint is.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük