fbpx
Nyomj Entert

Sosem látott együttműködés a V4 és Egyiptom között

V4-Egyiptom külügyminiszteri csúcstalálkozónak adott helyet Budapest. Elsőre érdekes lehet a fokozott közép-európai érdeklődés és terjeszkedés az észak-afrikai országban, azonban a gazdasági vetületet megvizsgálva kiderül, hogy nagyon gyümölcsöző a kapcsolat.


A Visegrádi Négyek Egyiptomba áramló exporttevékenysége a pandémia előtt -2019-ben- megközelítette az 1,4 milliárd dollárt. Egyiptom az afrikai kontinens egyik legnagyobb gazdasági és fejlődési potenciállal rendelkező országa, ahol jelenleg demográfiai robbanás zajlik, ami majdnem másfélszeres növekedést és 160 milliós népességet jelent 2050-re a Nílus-menti országban.

Nominál GDP tekintetében Egyiptom Afrika második legnagyobb gazdasága Nigéria után, emellett 34. helyezett a világlistán. Egy ilyen potenciállal rendelkező országban pedig a folyamatosan fejlődő, gazdasági expanzió előtt álló V4-es országok remek lehetőséget látnak. A kétoldalú együttműködéseknek köszönhetően Magyarország ipartörténetének egyik legnagyobb exportügyletét kötötte meg az arab országgal, 1300 darab vasúti személyszállító kocsi gyártásáról; a lengyelek pedig az első európai uniós tagállam lesznek, amely Egyiptomban rendelkezik dedikált gazdasági övezettel. A Cseh Export Bank 300 millió eurós befektetési alapot hozott létre, hogy ösztönözze a befektetési lázat az afrikai országban, ehhez a folyamathoz pedig a többi V4-es tagállam is csatlakozott.

Egyiptom kulcsfontosságú ország nemcsak biztonsági, hanem gazdasági szempontból is a Visegrádi Négyek számára, a konstruktív politikai és gazdasági környezet pedig kiaknázatlan lehetőségeket rejt, amelyből Egyiptom és a régiónk is kölcsönösen profitálhat. Egyiptom mindezek mellett biztonságpolitikai szempontból is egyre fontosabb szereplő, hiszen stabil kormányával, kiszámítható és partneri külpolitikájával biztosan tudja kezelni az észak-afrikai térség kihívásait. Egy biztos állam pedig a V4-ek közös érdeke is a szubszaharai térség határán. Infografikánk a V4-Egyiptom együttműködés gazdasági vetületéről.

Illusztráció: Bárdos László

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük