Szczecin mozaikalkotásokon keresztül

Szczecin mozaikalkotásokon keresztül

KOZMOSZ, SZERELEM és HÁTSÓ UDVAR, avagy egyre több mozaikalkotás lepi el Szczecin elhanyagolt bérházainak vagy egyéb épületeinek falait, szebbé téve a városképet. A cél az ott lakók bevonása, a közösségépítés és kapcsolatteremtés a művészet eszközével.

Szczecin városa Lengyelország északnyugati részén, a német határnál helyezkedik el. A második világháború előtt még német város volt, majd 1945-ben Stettinből Szczecin lett, és majdnem a teljes német lakosságot új, lengyel lakosok váltották fel. A furcsa és romokban heverő város egykori lakói által hátrahagyott kulturális emlékek kezdetben még nem voltak könnyen értelmezhetők az új lakosok számára. Aztán Lengyelországban az ötvenes évektől kezdve egyre népszerűbbé vált a kis üveg- vagy kerámia darabkákból készülő mozaikok létrehozása, és Szczecin városában is egyre több nagyméretű alkotás készült: néhányan a város arculatát meghatározó turisztikai látványosságként tartják számon őket.

KOZMOSZ (KOSMOS)

Felismerve a technika kulturális jelentőségét és az alkotás közösségformáló erejét, a helyi OSWAJANIE SZTUKI Egyesület (ami magyarul valahogy úgy fordítható: „szelídítés művészettel”) úgy döntött, hogy lerombolt vagy elhanyagolt köztéri épületeket szeretne újjáéleszteni olyan mozaikokkal, amelyek a lakóközösség számára is jelentőséggel bírnak. „Hivatásunknak érezzük, hogy a művészet és kultúra segítségével minél több alkalmat teremtsünk a találkozásra és ezáltal közösséget építsünk” mondta el Kinga Rabinska, a projekt vezetője. „Célunk ösztönözni az embereket, hogy elgondolkodjanak az őket körülvevő épített környezetről – az épületekről, közterekről, a hátsó udvarukról, utcákról, lépcsőkről, a környékükről és egyben az egész városról”  – folytatta.

A mozaikalkotások létrehozásának szinte minden fázisába bevonják a helyi lakosokat: a helyszín kiválasztása, a tervek véglegesítése és végül kivitelezése mind közösségi munkával jön létre. „Általában szorosan együttműködünk egy „helyi nagykövettel” – mi így hívjuk őket,  mindegyikük helyi lakos. Gondoskodunk arról, hogy ellenőrizzük, szívesen látnak-e minket és a projektünket, majd beszélünk a közösséggel is, hogy engedélyt kapjunk a munka folytatására” – tette hozzá Kinga.

SZERELEM (MIŁOŚĆ)

Az egyesület minden alkalommal három különböző mozaikmintát dolgoz ki, amelyek valamilyen módon reflektálnak a hely sajátosságaira vagy adottságaira – ezekből a lakosság szavazással dönti el, hogy melyik áll hozzájuk a legközelebb. Ezt követi az alapanyagbeszerzés, amelyek általában helyi boltok csempemaradványainak az újrahasznosításából áll. Végül jön a kivitelezés, amelybe a helyiek bármikor bekapcsolódhatnak, segíthetik a művészeket, majd ha minden kész, az egyesület egy kis esemény keretén belül leleplezi a végeredményt.

Így született meg még 2018-ban a legkisebb KOZMOSZ (KOSMOS) mozaik, amely egy Kozmosz nevet viselő mozi udvarát díszíti, ezt követte a SZERELEM (MIŁOŚĆ) mozaik egy bérház falán, Szczecin belvárosában. Végül 2019-ben a csapat létrehozta az eddigi legnagyobb méretű mozaikalkotását, amely a HÁTSÓ UDVAR (PODWÓRKO) nevet kapta.

HÁTSÓ UDVAR (PODWÓRKO)

Jó hír, hogy a történet itt még nem ért véget. Az OSWAJANIE SZTUKI további két mozaik megvalósításán is dolgozik, amelyekről a csapat annyit árult el, hogy az egyik alkotás mintájának témája azon nők előtt tiszteleg, akik segítettek újjáépíteni és újjáéleszteni Szczecint a háború utáni időszakban. A két alkotást még október előtt átadják. Mi már nagyon várjuk!

A projektben részt vettek:

Projektvezető: Kinga Rabinska, Paulina Stok-Stocka
Tervező: Ada Krawczak, Patrycja Makarewicz-Leszczyńska
Technológia és logisztika: Tomasz Midzio
Közreműködött: Patrycja Żyżniewska, tervező és Grzegorz Piaseczny

A projekt megvalósítása Szczeczin Város és a SPOŁECZNIK Program támogatásában jött létre.

Fotók: Ada Krawczak, Grażyna Iłowiecka

OSWAJANIE SZTUKI | Facebook

továbbiak
Limitált kollekcióval búcsúzik tigriseitől a Müskinn
design

Limitált kollekcióval búcsúzik tigriseitől a Müskinn

Fordulóponthoz érkezett a Müskinn története. A hazai brand elmúlt három évét meghatározó tigrismotívumtól hamarosan búcsúznunk kell, ám addig is itt van az új, limitált kiadású, fenntartható minikollekció! A 虎  (ejtsd: Hu),  azaz „TIGRIS” névre keresztelt kollekció [https://muskinn.com/collection/tiger/] fő motívuma egy emblematikus kínai írásjel, mely sok éven
Játékkonzol-körkép nem csak gamereknek!
design

Játékkonzol-körkép nem csak gamereknek!

Az új PS5 megjelenésén felbuzdulva a Yanko Design összegyűjtötte azokat a játékkonzolokat, amelyek terméktervezés szempontjából is megérnek egy misét. Néhány napja mutatta be a SONY a PlayStation 5-öt, ami mellett mi sem tudtunk elmenni szó nélkül [https://hypeandhyper.com/formabonto-jatekkonzol-playstation-5/]. A formabontó játékkonzol szinte azonnal megosztotta a közönséget: vannak, akik
ImagiLabs | A lányok is lehetnek „kockák”
tech

ImagiLabs | A lányok is lehetnek „kockák”

A fiúk minden bizonnyal a videó- és a számítógépes játékok miatt kezdenek el érdeklődni a programozás iránt. Mivel a lányok ezekre kevésbé fogékonyak, kicsit kívül maradnak ezen a pályán. Ezt szeretné korrigálni az ImagiLabs – mobilon programozható, klassz kütyüket fejlesztenek, amelyekkel a pályaválasztás előtt álló tinilányok számára szeretnék vonzóbbá tenni az