Szitázott kortárs műremekek | Heart & Cherry Limited Editions

Szitázott kortárs műremekek | Heart & Cherry Limited Editions

A sokszorosított grafika sajnos kevés figyelmet kap a hazai művészeti szcénában, pedig ennek a technikának többek között abban is nagy szerepe van, hogy egy-egy neves alkotó munkája minél több emberhez eljuthasson. Sárvári Zita, a Deák Erika Galéria és a Société korábbi vezető kurátora a pandémia kellős közepén fogott bele legújabb, Heart & Cherry Limited Editions nevű projektjébe, amelyben fiatal alkotók munkáival szeretné felhívni a figyelmet a szitanyomatok művészeti jelentőségére. Interjú!

Honnan jött az ötlet a Heart & Cherry Limited Editions elindításához? Számodra miért fontos, miért „missziód” a szitanyomatok népszerűsítése?

Maga az ötlet már évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennem, így régi vágyam válik most valóra. Nem tudok elég hálás lenni a csatlakozó művészeknek, hogy velem együtt ők is hisznek ebben a projektben. A papírmunkákat mindig is nagyon szerettem az intimitásuk miatt, korábban több csoportos, tematikus kiállítást szenteltem már a médiumnak a Virág Judit Galériában és a Deák Erika Galériában is. Imádtam felfedezni ezeket az alkotásokat Nádler István, Hencze Tamás, Konok Tamás műtermének eldugott zegzugaiban – fantasztikus, sokszorosított grafikai eljárással készült művek kerültek elő a tárolók mélyéről. Később pedig megismerkedtem a szitanyomás egyik legnagyobb magyarországi mesterével, Fajó Jánossal is, akinek az egyszerű geometriára épülő, élénk színvilágú szitanyomatai lenyűgöztek. Egy művészettörténeti ösztöndíj során aztán alkalmam nyílt körbejárni a magyarországi szitanyomás történeti hátterét, és akkor már biztos voltam abban, hogy ezt az eljárást ma élő, fiatal alkotók munkáival szeretném újra beemelni a köztudatba.

Szerinted a hazai kortárs művészetet támogatók mennyire vevők manapság a sokszorosított grafikákra? Mennyire változott az ehhez az eljáráshoz való hozzáállás az elmúlt években, évtizedekben?

Mindig is szerettem volna méltó rangjukra emelni a sokszorosított eljárással készült alkotásokat, árnyalni az olaj-vászon technika hegemóniáját. Fontos, hogy az emberek lássák: egy művész oeuvre-je sokrétű, ugyanolyan meghatározó és fontos szerepet töltenek be benne a különböző nyomatok, mint a festmények. Míg ez a műfaj a hatvanas években világszerte népszerű volt a képzőművészek körében, mostanra egy kicsit feledésbe merült.

Pedig a szitanyomatok egész egyszerűen demokratizálják a képzőművészetet és jellegükből fakadóan több emberhez juttatják el a magas művészetet, ugyanakkor arra is alkalmasak, hogy kineveljenek egy új, fiatal gyűjtőgenerációt, amely a nyomatokon keresztül bátrabban kísérletezhet a számára legmegfelelőbb stílusokkal és műfajokkal.

Egyelőre itthon nincsenek olyan galériák, amelyek kifejezetten a sokszorosított grafikai eljárással készült művekre fókuszálnának, aminek szerintem az a végtelenül egyszerű magyarázata, hogy nem tudnak olyan profitot termelni egy nyomaton, mint egy egyedi alkotáson, de a gyűjtők sem értik még teljesen a multiplikák lényegét. Ez egy köztes műfaj, és pont ez a nehézségi faktor tetszik nekem benne.

A Deák Erika Galéria és a Société korábbi vezető kurátoraként hogy látod, milyen módon befolyásolja a jelenlegi vírushelyzet a hazai művészeti szcénát? Milyen szerepe tud lenni ebben a Heart & Cherry Limited-nek?

A képzőművészet még mindig egy offline műfaj, ezért is olyan szomorú, hogy most újra zárva vannak a galériák, a múzeumok, és olyan klassz kezdeményezéseknek is, mint például a Société, bizonytalan időre fel kellett függeszteni a működését. Ez a kényszerszünet mégis egy nagyszerű lehetőség arra, hogy mindenki átértékelje a szerepét a világban, hogy új célokat tűzzön ki maga elé, illetve a meglévőket kidolgozza. A pandémia kellős közepén beindítani egy projektet számomra az elköteleződés mértékét, a projekt iránti szerelmet és a belé vetett hitet igazolja.

Három fiatal, hazai művésszel indulsz: Barabás Zsófi, Moizer Zsuzsa és Nemes Marci alkotásai lesznek kaphatók először szitanyomatként. Miért pont rájuk esett a választás?

A számomra legfontosabb művészekkel szerettem volna elindulni ezen az úton. Olyan alkotókkal, akikkel régóta dolgozom együtt, és akik a kortárs magyar képzőművészet meghatározó szereplői.

A Heart & Cherry Limited Editions szitanyomatok különlegesen alacsony példányszámban, számozva lesznek elérhetők. Hogyan lehet majd beszerezni őket?

Az alkotók első szitanyomatai csak egy szűk rétegnek lesznek elérhetők. Nemes Marci alkotásából csupán 33 példány, Barabás Zsófi és Moizer Zsuzsa munkájából pedig 25-25 darab lesz kapható. Mindegyik aláírt, számozott, eredetiségigazolással ellátott nyomat. Ez a kollekció egyelőre online lesz beszerezhető az Instagram-oldalamon keresztül, de a fő cél persze egy nagyobb anyag összeállítása és egy konceptgaléria megnyitása.

Mennyire szeretnél nyitni külföld felé? Akár az értékesítésben, akár esetleg régiós vagy egyéb külföldi művészek alkotásainak szitanyomatos megjelenítésében.

Abszolút cél a nemzetközi kollaboráció gyűjtőkkel, alkotókkal, galériákkal és specifikus művészeti vásárokkal.

A Heart & Cherry eredetileg a privát Instagram-oldalad neve. Miért pont ezt a nevet választottad ehhez a projekthez is? Mit jelent a szív és a cseresznye a számodra?

A nagyon profán magyarázata ennek az, hogy ezek voltak a bölcsődei és óvodai jeleim. De amúgy minden formájában kedvelem ezt a két piktogramot. A szimbolikájukkal ugyanúgy azonosulok, mint az egyszerű, lényegretörő, mégis bájos formalizmussal, ami a két jel vizualitását kíséri. Abban pedig, hogy Heart & Cherry-ként és nem saját néven indítottam be ezt a projektet – ami amúgy művészeti kezdeményezésekre jellemző –, Nemes Marcinak van nagy szerepe. Szerinte figyelemfelkeltő és asszociatív ez az elnevezés, ami miatt könnyen megjegyezhető akár külföldön is.

Említetted, hogy a későbbiekben egy konceptgaléria megnyitása a fő cél. Milyen egyéb terveid vannak még a Heart & Cherry Limited Editions-el?

Jelenleg nyugalom és öröm van bennem, hogy a Heart & Cherry Limited Editions végre eljutott a kézzelfoghatóságig. Szerintem ez egy olyan projekt, ami óriási lehetőségeket rejt magában a workshopoktól kezdve az alkotótáborokon át egészen a nemzetközi művészeti vásárokon való szereplésig. Ezek most a kezdő lépések, és remélem, a közönség is annyira szereti majd, mint én.

„Sok művész foglalkozott ezzel az eljárással, akit szeretek. Kicsit új megközelítést és felkészültséget igényel, de nagyon jól ment a folyamat. Sok próbanyomást csináltunk, hogy ténylegesen azt a színintenzitást érjük el, amit szerettem volna, de végül sikerült és teljesen elégedett vagyok az eredménnyel. Az pedig, hogy Sárvári Zita mindjárt három művésszel csinált szitanyomatokat, nagyon inspiráló. Ez a sorozat valami nagyon izgalmas dolognak a kezdete. Igazság szerint alig várom, hogy folytassuk– mondta el Barabás Zsófi. A századik kép, 2020 szitanyomat 300 gr prémium Munken Pure krém papíron 50×70 cm Ed. 25. 
„Kis méretű, intim rajzaimat a sokszorosára nagyítottuk ezzel a technikával, ettől pedig merőben más lett a munkák hatása – nagyot szólnak! Ez az élmény inspirációt adott a számomra, ami további szitanyomatok elkészítésére csábít. A Heart & Cherry teljes első kollekciója olyan, mint egy ékszer, ami egyedi, nagyon személyes és többet, majd még többet akarunk belőle” – mondta el Moizer Zsuzsa. Berlin sorozat II., 2020 szitanyomat 300 gr prémium mázolatlan Gmund Colors Matt power dark papíron 100×70 cm Ed. 25
„Számomra nagyon kötött és reduktív ez a technika, mert csak egy anyagot lehet használni, ráadásul egyféleképp, úgy, hogy fizikailag nem is érhetek a felülethez. Nagy kihívás volt átfordítani a gondolataimat szitára. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Heart & Cherry egy olyan nagy múltú, nagy hagyománnyal rendelkező médiumot hoz vissza Magyarországra, ami mára méltánytalanul kiszorult a művészeti praxisokból. Hiánypótló és támogatandó. Örülök, hogy részt vehetek benne” – mondta el Nemes Marci. szitanyomat 300 gr prémium mázolatlan matt fehér papíron 70×50 cm Ed. 33 2020

Fotók: Mohai Balázs

Heart & Cherry Limited Editions | Instagram

továbbiak
Problémamegoldó design | Szociális Design hálózatot hozott létre a MOME
community

Problémamegoldó design | Szociális Design hálózatot hozott létre a MOME

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív munkájára mindig is jellemző volt a társadalmi szerepvállalás, de milyen szerepet tölt be a design a társadalmi egyenlőtlenségek és a valós problémák megoldásában? A MOME októberben elindított Social Design Network kezdeményezése ezt a kérdéskört járja körül: tizenegy európai partneregyetemmel karöltve a szociális design gyakorlatának elmélyítésén
Irodatér ipari hangulatban | Kurz architekti
east

Irodatér ipari hangulatban | Kurz architekti

Nyers elemek, régi és új találkozása indusztriális hangulattal fűszerezve: a Czech Promotion kommunikációs ügynökség a Prágában található Karlín-palota helyiségeibe költözött. Az új enteriőr kialakításáért a cseh Kurz architekti építész stúdió felelt. A Czech Promotion kommunikációs ügynökség mindössze három hónap alatt kellett, hogy korábbi bázisáról a Karlín-palota felújítatlan tereibe költözzön. A
Fenntartható gyártástechnológiák | Crafts TECH
design

Fenntartható gyártástechnológiák | Crafts TECH

A Distributed Design Platform és Fab Lab Barcelona online követhető Crafts TECH eseménye a craft technológiák innovatív gyártási és üzleti modelljeit mutatja be. Az érdeklődők december 10-11-én kapcsolódhatnak be a Crafts TECH elnevezésű online előadássorozatába. Az esemény fókuszában a digitális gyártásban rejlő lehetőségek és a distributed design szellemisége áll majd.