Szobanövények és tárgyak oázisa: bemutatkozik a Pilea Projekt

Szobanövények és tárgyak oázisa: bemutatkozik a Pilea Projekt

Lecsüngő, szőrös póklábszerű páfrány és hatalmas halfarokpálma sok más egyéb növénykülönlegesség, régi üvegedények, cserepek és kortárs tárgyak társaságában: az izgalmas részleteket rejtő Pilea Projekt Víg utcai boltjában jártunk. Interjú!

A Rákóczi Téri Vásárcsarnok körüli utcákban egyre több egyedülálló kezdeményezés fedezhető fel: van itt többek között újhullámos pékség, rizográf nyomda, designer bolt, ötvös műhely és projektgaléria is. Ebben a pezsgő, kreatív közösségben lelt otthonra a Pilea Projekt szobanövény és lakáskiegészítő bolt is, amit Balázs Eszter Anna fémműves tervező és Szabó Eszter Borbála formatervező hívott életre.


A két alapító tanulmányaik során, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen találkoztak. Mint elmondták, a Pilea Projekt terében valójában közös érdeklődési köreik csengenek össze: ennek szerves részét képezi a tárgyak és a növények iránti szenvedélyük. „Nagyon kedveljük a tárgyakat és szeretünk róluk gondolkodni: ha meglátunk egyet az utcán, valakinek a lakásában, vagy éppen a saját tárgyainkról van szó, mindig megbeszéljük, hogy miért szeretjük vagy éppen mi az, ami nem tetszik benne, esetleg mit változtatnánk rajta. A tárgyak kibeszélése egy összetartó erő közöttünk, így nagy élvezettel is csináljuk” –kezdte a mesélést Szabó Eszter. Nagyon hamar kiderült az is, hogy mindketten rajonganak a régi tárgyakért, így izgatottan jártak el közösen különböző vásárokra és ócskapiacokra, hogy újrahasznosítsák és új életet adjanak az ott talált tárgyaknak. „Amikor ráakadok valamire egy lomtalanításon és megtisztítom, esetleg elhelyezem azt egy modernebb tárgyegyüttesben, akkor teljesen megváltozik és új színt kap: ez nagyon jó érzéssel tölt el”  – tette hozzá a formatervező.

Végül úgy döntöttek, hogy ezt a fajta örömöt és lelkesedést érdemes lenne egy közös vállalkozásként is formába önteni, amellyel remélik, hogy jobban segítik majd az embereket abban, hogy otthonosabbá tegyék a lakásukat. Ennek fontos alapelemei a szobanövények is, így azok – ahogy a Pilea Projekt neve is előrevetíti – jelenleg a repertoár központi szereplőit képezik. „Nagyon jó érzés figyelni azt, ahogy egy növény növekszik és napról napra egyre nagyobb egy hajtás, vagy ahogy éppen kipattan egy levél” – jegyezte meg Szabó Eszter.

Ahogyan alapítótársa, Balázs Eszter hozzátette, dísznövénykertész családban nőtt fel, és harmadik generációsként csöppent bele a növények világába, így a természet közelsége gyerekkora óta fontos számára. „A fővárosba költözve ezt az érzést igyekeztünk visszahozni” – emelte ki.

A Pilea Projektnek otthont adó Víg utcai helyiségre egyébként az egyik Budapest100-program során találtak rá. Ahogy elmondták, a hely sokat változott azóta, de szerették volna annak régi karakterét is megtartani. Így az újrahasznosítás és régi tárgyak iránti szeretetük a tér koncepciójában is visszaköszön, ahol a régi és új elemek közötti egyensúly teremti meg a hangulatot.

Ebben a családias miliőben sorakoznak a gondosan és egyesével összeválogatott páfrányok, pileák, filodendronok vagy pálmák, amelyeket egyébként magyar kertészetekből szereznek be. A minőség mellett továbbá törekednek a változatosságra is, így a kis, nagy, fény- és árnyékkedvelő vagy esetleg futónövények közül is válogathatunk. A jövőbeli terveik között szerepel az is, ha valaki esetleg megválna egyik szobanövényétől, mert már kinőtte a lakását, akkor a Pilea ezen példányok gyűjtőhelyeként is szolgálhat majd. „Ilyen módon is szeretnénk a körforgást fenntartani, valamint kapcsolódni az emberekhez, de fontos, hogy nem értékesíthetünk bármilyen állapotú növényt, így ennek a rendszerét még fel kell építenünk” – jegyezték meg.

A növények mellett különféle régi bútorok vagy újrahasznosított tárgyak, például régi sámli, kis üvegcsék vagy szakajtó is megtalálható itt ezeket akár növénykiegészítőkként is lehet hasznosítani. „Amennyiben engedi a tárgy, izgalmas látni, hogy milyen új funkciókkal lehet felruházni” – tették hozzá. A kínálatot szobanövény és lakberendezés tematikájú könyvekkel, valamint magyar tervezők termékeivel is tervezik bővíteni. Így a repertoárban megtalálhatjuk Beke Barbara (Barbara Pattern) illusztrációit, a Sebō Wood újrahasznosított fa képkereteit, Horak Debora kerámiáit vagy a Virágos Pagony vetőmagjait is.

Bár nagyon szeretik a Víg utcai oázisukat, a jövőben, mint elmondták egy nagyobb térben is el tudnák képzelni közös vállalkozásukat, aminek továbbra is szerves részét képeznék a növények, de nagyobb hangsúlyt tudnának fektetni saját tervezésű tárgyaikra is.

Pilea Projekt | Facebook | Instagram

továbbiak
Issue NO. 8

Issue NO. 8

HYPE&HYPER MAGAZINE A unique summary of all things exciting in the Central and Eastern European region in the fields of design, business, architecture and culture.
GET THE LATEST ITEMS FROM OUR STORE

GET THE LATEST ITEMS FROM OUR STORE

new posters - fordítsd le magyarra
Klasszikus görög szobrok fizikai és digitális technikák kombinálásával – Adam Parker Smith: Crush
design

Klasszikus görög szobrok fizikai és digitális technikák kombinálásával – Adam Parker Smith: Crush

A The Hole L.A. Adam Parker Smith képzőművész hat új Crush szobrát mutatja be, mely a művész ötödik önálló kiállítása a galériában. Smith egy csapat mesterfaragóval, egy héttengelyes reduktív robottal és az Uffizihez hasonló múzeumok digitális kutatócsoportjaival együttműködve, a hellén és barokk szobrászat legnagyobb slágereit készítette el 3D-modellező programokban,