The show must go on  – koncerthelyszínek Budapesten

The show must go on – koncerthelyszínek Budapesten

Tegyük fel, hogy csak egy esténk van a városban és azt úgy akarjuk eltölteni, mintha egész évben itt élnénk. Autentikusan, együtt mozogva a helyi világgal, egy olyan helyet választva, ahol turistaként is be tudunk épülni. Öltsünk tehát álruhát, és vegyüljünk el egy koncerten Budapesten! Az lehet, hogy nem lesz könnyű választanunk, de az biztos, hogy nem tudunk rosszul dönteni. Bárhova is indulunk este, próbáljuk meg úgy tervezni, hogy legalább egy hídon átsétáljunk, mert ahol nappal megálltunk a városban gyönyörködni, ott éjszaka újra megéri. Aztán jöhet a döntés, hogy a hozzánk legjobban passzoló helyre menjünk, vagy húzzunk egy merészet, ha már itt vagyunk. Szintén nem érhet csalódás, mert egyik esetben sem a helyhiányon fog múlni a siker. Szálljunk be a forgatagba, és vigyen ahova akar, vagy vitessük magunkat a legikonikusabb helyszínek egyikére, amik közül most bemutatunk párat.


Dürer Kert | Budapest, Öböl utca 1, 1117

Ha igazán meg akarunk ismerni valamit, akkor be kell néznünk a jéghegy alá. És lehet, hogy egy városról az underground árul el a legtöbbet. A Dürer 2008 óta gyülekező helye az alternatív zenéknek, és közönségüknek, azoknak a szubkultúráknak, akik nem a nagyszínpadra, de azért profi körülményekre vágynak. Ha elmegyünk a Dürerbe, saját szemünkkel is láthatjuk milyen az, amikor egy hely nem adja fel. Ikonikus Városliget melletti helyszínüket elvesztették, de nem csüggedtek: elköltöztek, újrakezdték, és úgy tűnik, az új helyszín sok lehetőséget tartogat a Dürer számára. Ha lemegyünk a Duna-partra, a belvárostól nem túl távol, egy békés szabad teret találunk, ahol biztosan felfedezünk egy olyan bandát, akit kár, hogy eddig még nem ismertünk. Tehetjük mindezt egy végtelenül elfogadó, inkluzív és kedves közegben, amiről a Dürer közönsége városszerte ismert, rácáfolva sok zeneműfaji sztereotípiára. Metal, post-punk, rock, drum & bass, és különböző experimental bulik és koncertek követik egymást, de a koncerteken kívül a Dürer mindig is ismert volt a közösségi, társadalmi felelősségvállalást megcélzó programjairól, és a színházi, képzőművészeti happeningekről is. A koncertszervezők jó szemmel válogatják össze az európai és tengerentúli friss bandákat, és azokat, akiket csak a Dürernek köszönhetően egészítik ki európai turnéikat Budapesttel. Napközben egy hatalmas szabad terület várja a partközelbe vágyókat, vízparti pihenővel, bográccsal és sütögető helyekkel, foodtruckkal, és óriási biciklitárolóval.

fotó: Gaál Dániel – Dürer Kert

A38 | Budapest, Petőfi híd, 1117

Egy folyópartra épült városban természetes, hogy sok hajó van. De mit árul el egy helyszínről az, hogy mindenki tudja mire gondol egy budapesti ha azt mondja, hogy este megyünk ‘a Hajóra’? Az A38 Budapest egyik legikonikusabb koncert és bulihelyszíne, ami nevét a hajót tervező családról, az Artemovszk-ról és annak szélességéről (38 láb széles) kapta. 2003 óta horgonyoz a budai oldalon, a könnyen megközelíthető Petőfi-híd hídfőjénél. A legénység 3 helyszínen várja a zenével együtt ringatózni vágyókat, a hajó gyomrában a hagyományos nagyszínpados nagytermes koncerten lehet a város egyik legjobb hangosítását élvezni, az orrteraszon a legmenőbb DJ-k szettjeire lehet koktélozva nézni ahogy lemegy a nap a folyó felett, a tetőteraszon pedig úgy érezhetjük magunkat, mint egy open-air rooftop partyn. Az A38 a pezsgő magyar zenei élet legkurrensebb tehetségeit hívja fedélzetre, elektronikus, hip-hop, indie és az igényes pop zene közös ünneplésére. Nemrégiben a hajó kulturális produkciós ügynökségi feladatokat is ellát, a panoráma stúdióban készülnek rádió és TV műsorok is, valamint a zenei utánpótlásról is gondoskodnak: az A38 Akadémia keretein belül az élő zenei szféra szakmáit lehet kitanulni, és egy már bejáratott helyen elvégezni a gyakorlati oktatást is.

fotó: Gaál Dániel – A38

Budapest Park | Budapest, Soroksári út 60, 1095

Budapest élő bizonyíték arra, hogy a városban is lehet nagyfesztivált tartani, ha az ember jól csinálja. A Budapest Park 2012-ben egy tizenegyezer négyzetkilométernyi területen álmodta meg a helyet a városban, amit megközelíteni se nehéz, és az sem zavar senkit, ha zúg a nagyszínpad. Szóval ha egy estére fesztiválozni szeretnénk, akkor vegyük az irányt a Rákóczi-híd pesti hídfője felé és felejtsük el, hogy egy városban vagyunk. A Park is erre bátorít a mottójával, “Hagyd kint a valóságot!”, és nem kérnek lehetetlent, az egész hely színes atmoszférával csavarja el a fejünket, akár a Hoppá vagy Dzsungel teraszokon, vagy a Nagyszínpad elé sodródunk éppen. De aki jobban szeret szellősebb környezetben szórakozni és nem belefeledkezni a tömeggel együtt táncolásba, annak van lehetősége a VIP páholyokba a buli felé emelkedni és úgy élvezni a koncerteket, mintha csak neki szólna. A Budapest Park törekszik rá, hogy kihasználja adottságait, ezért itt a legnagyobb nevek fordulnak meg hétről-hétre, akik fel tudják tölteni a 12 ezres befogadóképességet, amivel egyébként Európa legnagyobb, egész nyáron át nyitva tartó szabadtéri szórakozóhelye lehetnek. Erről első kézben számolhattak már be olyan előadók, mint Iggy Pop, Die Antwoord, Marilyn Manson, Pet Shop Boys, Thirty Seconds to Mars, Billy Idol, Pixies, Scooter, Tommy Cash, és a Sum 41.


Opus Jazz Club – Budapest Music Center | Budapest, Mátyás u. 8, 1093

Létezik egy magyar mondás, miszerint “Jó ebédhez szól a nóta”. Az Opus Jazz Club ezt pár ugrással meghaladja, mert itt a fine dininghoz szól a világszínvonalú jazz. Már maga az épület is érezteti, hogy most nem egy romkocsmába érkezünk egy félhivatalos unplugged gitározásra. A Budapest Music Center 1892 óta tornyosul pár utcára a Duna-parttól és a Fővám tértől, a város turisztikai szívében, ennek az építészeti örökségnek a keleti szárnyába álmodta oda Gőz László az Opus Jazz Club-ot. A Grammy-díjra jelölt, nemzetközileg elismert harsonaművész egy olyan helyet képzelt el, ahol elszigetelt nyugalomban lehet a legkiválóbb kortárs jazz zenészeknek hódolni, ha épp tudunk figyelni a zenére a kulináris élvezetek közepette. Mert az magától értetődő volt, hogy a jazz club akusztikailag és atmoszférájában is felnőjön az előadókhoz, az viszont az már csak hab a tortán, – ez esetben szó szerint is értve – hogy ugyanitt egy városi szinten is magasan jegyzett, patinás étterem is működik.

fotó: Gaál Dániel – Opus Jazz Club

Ha lehetséges, próbáljuk meg úgy időzíteni a látogatásunkat, hogy hallhassuk a Fazioli zongorát is játék közben, azt a hangszert, ami lényegében a zongorák Stradivari-ja. A BMC az Opus-szal a jelenre fókuszál, viszont nagy hangsúlyt fektet a múltra és a jövőre is, az előbbire a zenei könyvtár, az utóbbira pedig hangstúdiók és zenei oktató központ képében.


MÜPA | Budapest, Komor Marcell utca 1, 1095

Pár idegen környezetben eltöltött nap után, mikor már magukba szívtunk annyi lokális sajátságot, amennyit csak bírunk, üdítő lehet valami olyat találni, amiben itt is magukra ismerünk. A Müpa – régi nevén Művészetek Palotája – 2005 óta nyújt helyet egy egyetemesebb világművészeti felfogásnak a városban. Minden porcikájában modern, kortárs és haladó, az épület látványa a mai napig megőrizte frissességét, nem véletlen nyert 2006-ban Prix d’Excellence-díjat, amin szó szerint ez áll: “A Művészetek Palotája a világ legjobb kulturális létesítménye”. Keressük a Duna pesti oldalán, a város déli részén, lépjünk be és miután végeztünk a hosszú perceken át tartó csodálkozással a külsejét meghazudtoló organikus beltereken, hozzunk egy nehéz döntést, mégpedig azt, hogy milyen programot választunk. Kevés egy nap a Müpára, talán még az épületben található Ludwig Múzeumra is, ami kizárólag kortárs művészeti tárlatoknak ad otthont. Zeneileg és előadásokban pedig tényleg annyira széles és színes a paletta, hogy biztos örülni fogunk egy találatnak, és biztos sajnálni fogjuk a többit, amit most ki kell hagynunk, hiszen a MÜPA helyet ad komoly-, kortárs-, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak, irodalomnak, és filmnek egyaránt.

továbbiak
Egység a sokszínűségben – Latin-Amerika, egy kis magyarsággal I. rész
gasztronómia

Egység a sokszínűségben – Latin-Amerika, egy kis magyarsággal I. rész

Túl az Óperencián, vagy inkább az Atlanti-óceánon egy egészen hihetetlen kontinens várja az anyaföldre látogatókat. Bár európaiként nehéz elképzelni egy ennyire összefüggő, mégis ennyire diverz világot, sejtéseink lehetnek arról, mennyi különböző karakter sűrűsödhet a nyugati félgömbre. Ami meglepő lehet, hogy lakói közül sokan választanak minket, kis európai országot új otthonként
Designkavalkád a páfrányok között | Mateusz Baumiller
art

Designkavalkád a páfrányok között | Mateusz Baumiller

Pihenéssel egybekötött designgyorstalpaló – a lengyelországi Mazuri tóvidék különleges természeti adottságainak köszönhetően a régió egyik legszebb kirándulóhelyének számít. A több száz tó, az idilli zöld környezet és a vadon közelsége tökéletes választás, ha kikapcsolódásra vágyunk, ezúttal viszont a természeti kincseken túl egy designékszerdobozt mutatunk be, ami könnyen belophatja a művészetkedvelő kirándulók
Miért egyre több az amerikai Európában?
business

Miért egyre több az amerikai Európában?

Húsz év után újra 1 euróba kerül 1 USA dollár. Az amerikai deviza erősödése egyrészt azt jelenti, hogy az Egyesült Államokból érkező import drágul, másrészről viszont egyre vonzóbbá teszi Európát az amerikai lakosoknak, hiszen így, ha távmunkára adják fejüket, akkor ugyanannyi fizetés egyre többet és többet ér az öreg kontinensen.