Tizenkét lábú ház | RJZS architects

Tizenkét lábú ház | RJZS architects

Sűrű akácok és tölgyek között bújik meg ez a tizenkét lábon álló ház: az RJZS Architects által tervezett épület egy Zebegény melletti erdős domboldalon kapott helyet, páratlan kilátással a Dunakanyarra.

Zebegény Budapestről nézve az egyik legtávolabbi Dunakanyarban fekvő település. Magával ragadó természeti adottságai mellett kulturális, művészeti és építészeti szempontból is nagy jelentőséggel bír. A vidékre jellemző épített környezet jellegzetességeire a domborzati viszonyok és természeti értékek is nagy befolyással vannak.

A tizenkét lábú ház Zebegény északnyugati szélén, egy lakó- és üdülőházak alkotta övezetben található. Az itteni geomorfológiai szerkezet jól mutatja a lejtős terepre építkezés fő jellegzetességeit: a kis méretű épületek szinte kivétel nélkül a hegy lejtésével párhuzamos irányban, szabadon állnak, értékes növényállománnyal körbevéve.

Az RJZS architects által tervezett kis épület is egy fákban gazdag telken kapott helyet, amely ugyanakkor az átlagos lejtésviszonyoknál is meredekebb. Így egy olyan ház megtervezésére volt szükség, amely nem okoz kárt a körülötte elterülő növényvilágban, idomul a hegyoldal szerkezetéhez, valamint a Dunakanyarra néző kilátás is élvezhető belőle. Ezen tényezők összességéből született meg a terület lejtésével párhuzamosan fekvő, falábakra állított, könnyűszerkezetes, magastetős épület, ami használható alkotóműhelyként és hétvégi házként egyaránt.

Az épületet egy egyszerű deszkalépcsőn tudjuk megközelíteni, ami a tizenkét lábból álló vázszerkezethez vezet. A lépcső tetejéhez érve tudunk belépni a házba. A hegy fölé magasló enteriőrben végighaladva szemlélhetjük az erdőt a fák törzseitől egészen a lombkoronákig, majd a teraszra érve a fák teteje fölött a Dunakanyart is megcsodálhatjuk.

Fotók: Danyi Balázs

RJZS architects | Web | Instagram

Forrás: Sajtóanyag

továbbiak
HIGHLIGHTS | Back to Home
business

HIGHLIGHTS | Back to Home

A hatékony munkavégzéshez elsősorban nyugodt és kiegyensúlyozott környezetre van szükségünk, amihez elengedhetetlen egy workstation, azaz munkaállomás kialakítása. Az irodai munka környezetének biztosítása hosszú éveken át a cégek, munkáltatók feladata volt, azonban a hosszú pihenésből visszatérők idén nemcsak új naptári évet kezdenek, hanem ezt a feladatot is teljesítik a széles körben
Új arculatot kap a Burger King
egyéb

Új arculatot kap a Burger King

Húsz év alatt igencsak megkopott a Burger King megjelenése: a piac elvárásaihoz simult, elszemélytelenedett, így hát ideje volt egy új kezdetnek. A gyorsétteremlánc új arculatát egy vadonatúj betűtípus alapozza meg, egyenesen a hatvanas évek Amerikájába repítve bennünket. Erre az érzetre erősítenek rá az új arculati színek és kommunikációs felületek. Az
Új kollekció a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében | IKEA
branding

Új kollekció a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében | IKEA

FÖRÄNDRING, azaz változás: új IKEA-kollekció készül a klímaváltozás megállításának céljából. Bizton állíthatjuk, hogy az IKEA az első és eddig egyetlen olyan internacionális vállalat, mely lassan minden szolgáltatásában és teljes termékportfóliójában a klímasemlegesség és a klímavédelem szempontjait érvényesíti. A svéd lakberendezési óriás most egy tizenhat termékből álló kollekciót mutatott be, melynek