Tíz lenyűgöző projekt a Hello Wood elmúlt 10 évéből

Tíz lenyűgöző projekt a Hello Wood elmúlt 10 évéből

Három év szünet után idén júliusban visszatér a több mint tíz éve létező Hello Wood nyári iskola és fesztivál. Ebből a különleges alkalomból 10 figyelemre méltó projektet választottunk ki, hogy bepillantást nyújtsunk az esemény hosszú és lenyűgöző történetébe.

Innováció, társadalmi felelősségvállalás, fenntartható anyagok, környezetbarát és társadalmilag releváns épületek, valamint nagyszerű dizájn. Ezek a gondolatok mind fontos alapértékei a Hello Wood kreatív építészeti és tervezői stúdiónak, mely oktatási platformként is működik.

A Hello Wood művészeti tábor 2010 óta az építész és formatervező hallgatók számára szervezett jelentős nemzetközi nyári iskolává és fesztivállá nőtte ki magát. Az építési folyamatot mint a vita, az innováció és a tudáscsere platformját népszerűsíti, és lehetőséget biztosít a diákok és fiatal szakemberek számára, hogy megtapasztalják az építés, építkezés folyamatát (legyen szó projektekről, önmagukról, vagy akár egy közösségről).

A Hello Wood 2023-ban rendezi meg története legnagyobb művészeti fesztiválját, a Builder Summit 2023-at, amely Zalahaláp poszt-apokaliptikus bányájában talált helyszínre. A rendezvény egyik fontos eleme egy állandó központi installáció lesz, emellett pedig nemzetközi építészeti és dizájner szupersztárok látogatnak el a magyarországi poszt-apokaliptikus hangulatú bazaltbányába. Koncepcióval érkező csapatvezetők, valamint építészhallgatók továbbra is jelentkezhetnek a nyílt felhívásban foglaltak alapján.

Az évek során a Hello Wood Fesztiválra több mint 1000 résztvevő érkezett 70 országból és több mint 50 egyetemről, akik együtt több mint 150 projektet építettek. Ismerkedj meg 10 olyan projekttel, amelyek méltón képviselik a Hello Wood hosszú évekre visszanyúló örökségét.

Corn-walk (2014, Play with Balance)

A szervezők által megfogalmazott kihívás ez alkalommal a „játssz az egyensúllyal” szlogenben fogalmazódott meg, amelynek égisze alatt az ellentétes koncepciók között létrejövő egyensúlyt vizsgáló ötletek születtek. A magyar vidéken, Csórompuszta bukolikus mezőin elhelyezett helyspecifikus installáció a kukoricamező fölé magasodva őrizte a napnyugtát. Tudj meg többet a projektről itt!

Inventory (2016, Project Village)

2016 volt a Project Village második éve, mely egy hároméves küldetés volt, azt a célt állítva a résztvevők elé, hogy megépítsék saját településüket, a Hello Wood nyári iskolájának vidéki kampuszát. Az „Inventory” projekt a megérkezés eseményének állított emléket hétköznapi, mégis ikonikus tárgyi bizonyítékokon keresztül. Tudj meg többet a projektről itt!

Project Villa (2016, Project Village 2)

A Project Villa volt az első házprototípus a tábor történetében, amely egyben kilátóként is funkcionált. Azok, akik felmásztak a tetejére, a látványt magukba szívva gyönyörködhettek a környező táj lenyűgöző panorámájában. Tudj meg többet a projektről itt!

I am a monument (2017, Project Village 3)

Az „I am a monument” az előző Hello Wood táborban alkotott Project Villa újragondolása volt. A meglévő cölöpökre egy tetőt és egy felső szintet építettek oldalfalakkal, amelyek árnyékot és menedéket biztosítanak. Az építők saját ötleteiket használták fel a meglévő szerkezet továbbfejlesztésére, miközben tiszteletben tartották annak eredeti jellemzőit is. Tudj meg többet a projektről itt!

The Tower (2017, Project Village 3)

A kilátótoronyra felmászva nemcsak a Hello Wood kempinget lehetett látni az abban az évben emelt szerkezetekkel, hanem Csórompusztára, a Project Village egykori helyszínére is vissza lehetett nézni. A torony egyben segített a múlt megőrzésében is: a torony tetejének formája a faluban található kéményekre emlékeztetett, valamint építésénél a korábbi projektekből származó faanyagok is felhasználásra kerültek. Tudj meg többet a projektről itt!

Hello Wool (2018, Cabinfever)

A „Hello Wool” egy fémborítású, gyapjúval szigetelt faház volt, amelyet kifejezetten egyszemélyes használatra terveztek – egy olyan hely, ahol elvonulhatsz a mindennapoktól és elmerülhetsz a gondolataidban. A bádogtetős épületet úgy alakították ki, hogy a meleg levegő a tetőteréből egy kéményszerű szellőzőnyíláson és az azt körülvevő fapaneleken lévő apró lyukakon keresztül távozzon. Tudj meg többet a projektről itt!

Treehouse (2018, Cabinfever)

Csóromfölde egyik ikonikus eleme, amely még ma is őrködik a környék felett. A Treehouse menedéket nyújt és világítótoronyként funkcionál az eltévedt utazók számára. Az olyan apró részletek, mint az oldalak zárt és döntött szögei határozzák meg a szerkezet végső megjelenését. Bár az épület a földszinten nyitott, a felső részek létrán keresztül megközelíthetőek, melyek így teljesen elzártak a külvilágtól, hogy a fáradt utazók magányra leljenek, és elmenekülhessenek a kinti időjárás elől. Tudj meg többet a projektről itt!

Tűzvíznéző (2018, Hungarian Gathering)

A tíz magyarországi oktatási intézményt tömörítő programban az egyetemek egy hét alatt fából készült installációkat építettek a régió nyolc településén. A MOME projektje Bodrogkisfaluban készült el, ahol egy gát választja el a falut a Bodrog folyótól, és az esővízgyűjtő tavacskát már nem használják. A diákok ezen a tavon építettek pihenőhelyet. A hagyományos helyi anyagokból készült installáció visszakapcsolja a folyót és a kis tavat a falu szövetébe.

WeMask (2019, Carnival)

A WeMask egy performatív szerkezet volt, amely a résztvevőkre támaszkodik – akik a szalmatetőt tartják majd –, hogy megvalósítsa a kollektivitás vízióját. A kúp csak ekkor válik szerkezetté, annak ábrázolásaként, hogy egy közösségnek hogyan kell együtt dolgoznia céljai eléréséhez. A projekt a fenntartható építést is fókuszába helyezte: a tető kizárólag a helyszínen összegyűjtött anyagokból és elektromos szerszámok használata nélkül épült. Tudj meg többet a projektről itt!

Ginga (2020, Superposición, Argentina)

A Hello Wood a határokon túlra is eljutott, így 2017-ben Argentína is megszervezte első táborát, a magyar mintát követve. A Ginga egy olyan színpad, amely a Hello Wood gazdag kulturális és szakmai háttérrel rendelkező résztvevőit hívja meg eszmecserére. Éjszaka a központi lámpa megvilágítja és vörösre festi a teret, árnyékokat és különböző percepciókat generálva, s ezzel is fokozva a kíváncsiságot. A „Gingar” a capoeira, egy brazil harcművészeti műfaj alapmozdulata, és mélyen kapcsolódik a harmonikus mozgás gondolatához. Tudj meg többet a projektről itt!

Hello Wood | Web | Facebook | Instagram


továbbiak
Kilőheti a GDP-t a mesterséges intelligencia
business

Kilőheti a GDP-t a mesterséges intelligencia

Nemcsak a globális gazdaság fog 40 százalékkal bővülni, de több munkahely jön létre a mesterséges intelligencia segítségével, mint amennyit az MI megszüntet. MI és startup körképünk Budapestről! Az elmúlt év legnagyobb slágere kétségtelenül a mesterséges intelligencia (MI) volt. Nemcsak azért, mert a ChatGPT számtalan egyetemista beadandóit írja meg, hanem mert
Most te is beköltözhetsz egy filmes divatikon otthonába | Eladó a Pradát viselő ördögi főnök manhattani háza
lifestyle

Most te is beköltözhetsz egy filmes divatikon otthonába | Eladó a Pradát viselő ördögi főnök manhattani háza

Az ördög Pradát visel igazi klasszikusnak számít a divatrajongók körében, hiszen a nézők beleshetnek egy divatmagazin működésének kulisszái mögé, csodálatos outfitekkel, New York-i partykkal és egy párizsi úttal fűszerezve. Viszont ami ezek mellett még szintén emlékezetes lehet, az a Meryl Streep által zseniálisan alakított Miranda Priestly Upper East Side-i otthona,
Csak semmi feszültség – Deszka Budapest
lifestyle

Csak semmi feszültség – Deszka Budapest

Valljuk be: az élet nem mindig könnyű. Folyamatosan dolgozunk, tervezünk, megyünk előre, közben mégis azt érezzük, hogy nem mindig vagyunk hatással a körülményekre. Hiába teljesítünk a maximumon, időnként falakba ütközünk. Ebben a helyzetben jól jön, ha belépünk egy ajtón, ahol szívélyesen ránk mosolyognak, leültetnek egy asztalhoz és hoznak egy tál