Totális háború tört ki az ukrán gabona miatt

Totális háború tört ki az ukrán gabona miatt

Lengyelország páros lábbal rúgta rá az ajtót a korlátlan ukrán gabonabehozatalra, Szlovákia, Magyarország, Bulgária követte, Románia is korlátoz. Kijev küzd, az Európai Bizottság figyel. Elemzésünk.


Alig egy hete írtunk a Hype&Hyperen arról, hogyan teszi tönkre Közép-Európa mezőgazdászait az ukrán gabona korlátlan behozatala, a kedélyek pedig azóta sem csillapodtak. Az Európai Bizottság nemrég meghosszabbította az ukrán gabonaimport vámmentességét egészen 2024. júniusáig, ennek hatására pedig lemondott posztjáról Henryk Kowalczyk lengyel agrárminiszter éppen azon a napon, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Varsóba látogatott. Zelenszkij első lengyelországi útja nem volt zökkenőmentes ugyanis a lengyel gazdák folyamatos tüntetéssel hívták fel magukra és a tarthatatlan helyzetre a figyelmet. A helyzet nemcsak a lengyeleket, hanem az egész régiót sújtja, traktoros blokádokat szerveztek Romániában és Bulgáriában is. Az Európai Bizottság csak egy jelképes gesztust tett a régió fele: 29,5 millió eurót Lengyelországnak, 16,7 millió eurót Bulgáriának, és cirka 10 millió eurót Romániának szánt támogatásként, a magyarok és a szlovákok azonban kimaradtak. A három állam kiválasztását azzal indokolták, hogy ezen államok esetében bírt a legnagyobb nyomással az árakra az ukrán gabonaimport. Összehasonlításképpen: az Európai Bizottság becslései szerint Románia, Magyarország, Bulgária, Szlovákia és Lengyelország gazdái összesen 417 millió eurótól estek el az olcsó ukrán gabona beáramlása miatt. Az Ukrajna által exportált élelmiszeripari termékeknek mintegy 10 százaléka irányult Lengyelországba, 6 százaléka Magyarországra. Nem csoda, hogy elszabadult a pokol.

Totális tiltás, heves reakciók

Április 15-én, egy könnyed tavaszi szombaton érkezett a politikai zápor. „Az uniós áraknál olcsóbb ukrán gabona nagy mennyiségű behozatala lenyomja az árakat, ami a helyi agrárium szereplőit veszélyezteti. Emiatt a lengyel kormány úgy döntött, hogy betiltja a gabona és sok más élelmiszer behozatalát” – közölte Jaroslaw Kaczyński, a Jog és Igazságosság Párt (PiS) vezetője, megindítva ezzel egy közép-európai lavinát. Bár Kaczyński kiemelte, hogy továbbra is szövetségese Lengyelország Ukrajnának, ugyanakkor minden államnak feladata, hogy megvédje az állampolgárai, jelen esetben a lengyel gazdák érdekeit. Lengyelország azonnal értesítette Ukrajnát a döntésről és jelezte, hogy nyitott a gabonakérdésről való tárgyalásokra.

Április 15-én, a lengyel bejelentést követően pár órával a magyar kormány Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel szintén megtiltotta az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását. Nagy István, magyar agrárminiszter szerint a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni. A magyar tárca arra is rámutatott, hogy az Európai Unióban már meg nem engedett termelési gyakorlatokkal, ennek következtében rendkívül alacsony termelési költséggel működő ukrán mezőgazdaság a teljes körű vámmentességet és szabad kereskedelemi lehetőségeket kihasználta, ugyanis nemcsak a gabona és olajosmagvak tarolták le a közép-európai piacot, hanem megjelent az ukrán baromfi, tojás és méz is, amely ellehetetleníti a régiós gazdálkodók értékesítési lehetőségeit.

🌾
Mi is a baj az ukrán gabonával?
Az elsődleges probléma, hogy az orosz agresszió miatt Ukrajnában ragadt nagy mennyiségű termény (nagyrészt gabona, kukorica és napraforgó), amely nem tudott az afrikai és közel-keleti piacokra távozni a fekete-tengeri kikötőkből. Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabona exportőrjeként fontos szerepet játszott ezen régiók ellátásában. A könnyebb célba jutás érdekében az Európai Unió ún. szolidaritási folyosókat hozott létre, amelyek segítségével az olcsó ukrán termény a közép-európai silókba áramlott, feltöltve azokat. A termény azonban nem távozott az afrikai vagy közel-keleti piacokra, hanem vámmentesen az EU közös piacára került, kiszorítva a lengyel, magyar vagy román gazdákat a piacról, akik csak sokkal drágábban tudják előállítani a terményt egyrészről, másrészt tárolási nehézségekbe is ütköztek. A silók tele, az olcsó ukrán gabona tönkretette a közös piacot, a gazdák nem tudják eladni a saját terményüket. Mindenki háborog, a megoldás pedig messze van.

A szombati bejelentések sorozatát folytatta az április 17-ei, hétfői hír miszerint Szlovákia is leállítja az Ukrajnából származó gabona és néhány más termék behozatalát ideiglenes jelleggel. Samuel Vlcan, a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetője bár már korábban bejelentette, hogy egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltották az ukrán gabona és liszt feldolgozását és felhasználását az országban, a teljes tilalom csak ezután következett. A TASR hírügynökség szerint a szlovák agrártárca az ukrán gabona behozatalával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az veszélyezteti, sőt ellehetetlenítheti a szlovákiai termelők helyzetét.

Szerdán Bulgária lépett, átmeneti tilalmat elrendelve az Ukrajnából származó gabonafélék importjára, a tranzitot kivéve. „Az elmúlt egy év során jelentős mennyiségű élelmiszer maradt az országban, és ez megzavarta az ellátási láncokat. Kénytelenek vagyunk bevezetni ezt az intézkedést, mert az európai hatóságok még mindig keresik a lehetséges megoldást” – közölte a bolgár kormány, kiemelve, hogy Bulgária szolidáris marad Ukrajnával, de a bolgár termelők csődje semmit sem segít.

Nehéz tárgyalások, felemás megállapodás

Az ukrán kormány a hétvégi bejelentések után rögtön akcióba lendült, és hétfőn már Varsóban tárgyalt a lengyel kormánnyal. Mykola Solszkij, Ukrajna mezőgazdasági minisztere kijelentette: „Kijev első lépésként el akarja érni, hogy a Lengyelországon keresztül történő élelmiszer- és gabonatranzit újból megindulhasson”. A tárgyalások több mint egy napig tartottak és bár többször felröppent a lengyel médiában a hír, hogy nem lesz megállapodás Kijevvel, keddre megtört a jég Varsóban. „Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról” – jelentette be kedden Robert Telus, frissen kinevezett lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

A megállapodás szerint péntektől újraindul az ukrán gabona tranzitja Lengyelország területén keresztül, ugyanakkor a tranzitot figyelemmel kísérik és lezárják a hatóságok. „Sikerült olyan mechanizmusokat kidolgoznunk, amelyek alapján egyetlen tonna (ukrán) gabona sem fog Lengyelországban maradni. Az áruk át fognak haladni Lengyelországon” – mondta a lengyel tárcavezető, ukrán kollégája pedig kijelentette: bízik abban, hogy az ukrán exportvállalatok tiszteletben fogják tartani a gabonatranzitra vonatkozó megállapodás rendelkezéseit.

Bár Lengyelország esetében fellélegezhet az ukrán vezetés, Magyarország, Bulgária és Szlovákia is a behozatal korlátozásáról döntött, Kijev pedig már tárgyal a szlovák féllel, valamint Románia esetében is kezdeményeztek megbeszéléseket. A szlovák és magyar tilalom ellen az Európai Bizottság is felemelte a hangját, mondván „a kereskedelempolitika kizárólagos uniós hatáskörbe tartozik és az egyoldalú lépések elfogadhatatlanok”. Ez pedig nem kizárólagosan csak a Bizottság véleménye. Zdenek Nekula, cseh agrárminiszter úgy véli, hogy a Lengyelország, Magyarország és Szlovákia által bevezetett behozatali tiltások ellentétesek az egységes európai uniós piac működésével és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) alapszabályzatával. Az ázsiai körúton lévő Petr Fiala cseh miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Csehország számára ez a téma „nem annyira intenzív”, mint az Ukrajnával határos országok számára.

Románia bár tilalmat nem vezetett be, ellenőrzi az országon áthaladó ukrán gabonaszállítmányokat, a határátkelőkön pedig minőség-ellenőrzést végez az élelmiszeripari termékeken. Petre Daea román mezőgazdasági miniszter felkérte az ukrán felet, hogy gyorsan találjon megoldást a Romániába irányuló gabona- és olajosmag-export korlátozására.

Mindeközben az Európai Bizottság is lépéskényszerbe került: a hírek szerint 100 millió eurós támogatást készít elő az Ukrajnával határos országok mezőgazdasági termelőinek, akiket az ukrán gabonaimport növekedése sújtott. Bár jelentős, ez az összeg még messze elmarad az eddig okozott kártól, az ukrán hús, méz és egyéb termékek korlátozás nélküli beáramlásáról nem is beszélve.

A cikk szerzőjét az anyag elkészítésében a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet támogatta.

Grafika: Pisla Réka

továbbiak
A design eszközével az öregedés méltóságáért
design

A design eszközével az öregedés méltóságáért

Orvosi segédeszközből divatos kiegészítő, önállóságot támogató digitális segédeszköz vagy ékszerkollekció a generációk közötti empátia elősegítésére. A zlíni diákok olyan megoldásokat kerestek, amelyekkel megkönnyíthetik mindannyiunk időskori éveit. Kérdéseinkre Vladimíra Černá, a Tomas Bata Egyetem munkatársa és a LongLife projekt társkurátora válaszolt. A zlíni Tomas Bata Egyetemen 2018-ban született meg az ötlet,
Népi kerámiák és divat? – itt a the COAT tavaszi kollekciója
design

Népi kerámiák és divat? – itt a the COAT tavaszi kollekciója

Manapság már nem számít extrém húzásnak, ha egy divatmárka a népi formavilág felé kacsingat. A régi újragondolása korunk egyik legnépszerűbb lehetősége, ami megmutatja, hogy kreativitással hogyan ölthet új (és méltó!) formát örökségünk. Az ukrán divattervező, Katya Silchenko the COAT márkája is ezt a filozófiát követi tavaszi-nyári kollekciójában, amelyben a hagyományos
Itt él a Roy család! Most bepillanthatunk a Succession két eladó luxuslakásába
design

Itt él a Roy család! Most bepillanthatunk a Succession két eladó luxuslakásába

A hihetetlen luxusról és Shakespeare-szintű drámáról ismert HBO-sorozatban megjelenő New York-i lakások közül most kettő is eladó, így a kíváncsi nézők alaposabban felfedezhetik. Egy zsarnokoskodó apa (aki nem mellesleg az Egyesült Államok egyik legnagyobb médiamogulja) és négy gyermeke áll az HBO egyik legnagyobb sikerű és a kritikusok által is legelismertebb