A design eszközével az öregedés méltóságáért

A design eszközével az öregedés méltóságáért

Orvosi segédeszközből divatos kiegészítő, önállóságot támogató digitális segédeszköz vagy ékszerkollekció a generációk közötti empátia elősegítésére. A zlíni diákok olyan megoldásokat kerestek, amelyekkel megkönnyíthetik mindannyiunk időskori éveit. Kérdéseinkre Vladimíra Černá, a Tomas Bata Egyetem munkatársa és a LongLife projekt társkurátora válaszolt.


A zlíni Tomas Bata Egyetemen 2018-ban született meg az ötlet, hogy olyan kezdeményezést indítsanak el, amely során a hallgatók túlléphetnek egy tipikus kurzusmunka keretein. Ezzel megadva a lehetőséget arra, hogy olyan projekteken dolgozhassanak, ahol nemcsak a forma, de a tartalom is ugyanolyan fontossággal bír. „Látni akartuk, hogyan kezelnek a diákok egy olyan témát, ahol saját értelmezésüket, és saját világképüket is bele tudják vinni egy-egy munkába” – jegyezte meg Vladimíra.

Ebben a szellemiségben – a zólyomi Műszaki Egyetemmel együttműködve – jött létre az első kiállítás anyaga, Made in Paper címmel. Innentől kezdve, további nemzetközi egyetemekkel karöltve, a kezdeményezés minden évben új központi témával folytatódott tovább. Így öltött formát 2022-ben a LongLife projekt kezdeményezése is.

Inspirálni és nem körülhatárolni

A LongLife projekt célja, hogy megmutassa a design, a művészet és az építészet médiuma hogyan segíthet megoldásokat találni az öregedés különböző kihívásaira. „A korábbi projektekhez hasonlóan a LongLife témája is inkább inspirálni, mintsem körülhatárolni volt hivatott” – fogalmazott Vladimíra. Elmondása szerint a projekt címén és néhány iránymutató hívószón túl a diákoknak nem volt egyéb megkötésük. „A téma több szinten is hatással volt rájuk. Amit megtanultunk belőle, hogy a diákjaink nagy együttérzéssel, és általában véve a különböző generációk közötti párbeszéd szintjén jó tapasztalatokkal rendelkeznek, valamint az idősek életének javítására irányuló akaratuk is nagyon erős és találékony” – méltatta a projektterveket Vladimíra.

Így a LongLife weboldalát böngészve nagyon különböző és néha meglepő nézőpontokkal találkozhatunk: az okostelefonok inkluzív UX-tervezésétől kezdve a stílusos, mégis funkcionális bútorok és a terápiás okossegédeszközökön át az online jelenlét kérdésköréig több praktikus vagy kreatív ötletet ismerhetünk meg.

A divatos kiegészítőktől a fenntarthatóbb jövőig

A projektben résztvevők munkái valójában számos területet érintenek. Volt, aki a fenntarthatóbb jövő kérdéskörére fókuszált, ilyen például a Šimon Valovič alkotta újrahasznosított, habszivacsból készült Molight lámpa. Továbbá több diák fordított figyelmet az időseket segítő tárgyi környezet újragondolására is: a Richard Štětka tervezte sétabot, nemcsak orvosi segédeszközként, hanem divatos kiegészítőként is funkcionál. A Bee Walking Stick további különlegessége, hogy LED-es világításának köszönhetően éjszaka is használható. Martina Pospíšilová projektje pedig a klasszikus kerekes bevásárlótáska frissítésével foglalkozott: a Shopping Trolley Will használható kerekes táskaként, hátizsákként és kézitáskaként is, így az idősek családtagjai is könnyedén viselhetik.

A diákokat nemcsak a sztereotípiák lerombolása, de a tabutémák feszegetése is inspirálta. Markéta Opravilová ebben a szellemiségben alkotta meg a Nutribox koncepcióját. „A menopauza egy olyan életszakasz, amitől a nők a leginkább félnek. Általában nem beszélnek róla, szégyellik, mert azt gondolják, hogy a menstruáció elmaradásával megszűnnek nőnek lenni. Ez természetesen nem így van” – jegyezte meg. Mivel a menopauza idején a nők a hormonális változások miatt nehezebben tartják meg a testsúlyukat, így a Nutribox a tápértékbevitel helyes arányát hivatott segíteni az „egészséges tányér” elve szerint. „A NutriBox segítségével szerettem volna megkönnyíteni a nők számára, hogy belépjenek a változó életszakaszba” – emelte ki Markéta.

Napjaink egyik kulcskérdése a digitális környezet és annak érthetetlensége az idősebb generáció számára. Adrián Gubrica és Jakub Marek tervezők közös projektje pontosan erre a kihívásra reagál: az általuk megalkotott Considerate website projekt az online környezet akadálymentesítését tűzte ki céljául. „Sokat fejlődött a technológia az elmúlt években. Az olyan nyilvánvaló dolgok is, mint a weboldalak, számos olyan hiányossággal rendelkeznek, amelyek problémákat okoznak. Ez különösen igaz az idősebb emberek esetében, akik a lakosság nagy részét teszik ki, és jelentős felhasználók, valamint online vásárlási potenciállal rendelkeznek” – fogalmazták meg. Így kutatásuk során igyekeztek feltérképezni és azonosítani ezeket a hiányosságokat, hogy projektjük részeként az online akadálymentesítési szabályokat további „tiszteletteljes szabályokkal” bővítsék ki, kifejezetten az idősek igényeire szabva. Ilyen többek között a felugró ablakok könnyed kezelése, a jó szövegolvashatóság vagy a súgó gomb láthatósága.

Adrián Gubrica és Jakub Marek, Considerate website

Albert Weis projektjavaslata is digitális oldalról közelítette meg a témát. Koncepciójának célja a függetlenebb időskori életmód támogatása, így ennek érdekében egy könnyen kezelhető kommunikációs segítő eszközt tervezett. A karkötőként viselhető LifeAssist váratlan krízishelyzetekben egyetlen gombnyomással és valós időben teszi lehetővé a segítségnyújtást felhasználója számára. „A LifeAssist hang–, orvosi és földrajzi adatokat továbbít egy válaszközpontba, ahol egy tapasztalt operátor valós időben látja az összes információt, és könnyen elérheti a járőrkocsikat, az orvosokat, a családot vagy a szomszédokat, majd hozzáadhatja őket a híváshoz. Ezáltal sokféle helyzet percek alatt megoldható, így még súlyos forgatókönyvek esetén is megmenthető a beteg” –  részletezte Albert. Majd hozzátette, hogy a szolgáltatás nemcsak sürgősségi használatra jó, hanem olyan mindennapi szükségletek során is működik, mint például az étel- és taxirendelés vagy a kórházi látogatás támogatáss. „Fiatalként kötelességemnek érzem, hogy segítsek és visszaadjak valamit azoknak az embereknek, akik a világra hoztak minket. Nemcsak a szüleinknek, hanem az ő szüleiknek is. Általában véve minden idős embernek joga van ahhoz, hogy méltó és jó körülmények között éljen” – foglalta össze.

Albert Weis, LifeAssist

A LongLife projektjeit idén ősszel Pozsonyban egy kiállítás keretében vehetjük jobban szemügyre, ahol remélhetőleg katalógus formájában is végiglapozhatjuk majd a tervjavaslatokat. Ami a Tomas Bata Egyetem diákjait illeti, jelenleg egy új projekten dolgoznak, ezúttal egy absztraktabb hívószóra reagálva: a fő téma ugyanis az Identitás címet viseli.


Együttműködő egyetemek: Zólyomi Műszaki Egyetem (Szlovákia), Masaryk Egyetem (Brünn, Csehország), Tomas Bata Egyetem (Zlín, Csehország)


Fotók: FMK UTB

Long Life Project | Web
Tomas Bata Egyetem | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Elindult az Európai Űrügynökség eddigi legnagyobb missziója
global

Elindult az Európai Űrügynökség eddigi legnagyobb missziója

A Juice nevű akció rakétája meg sem áll a Jupiterig, ahol annak holdjain kutat víz után. Sikeresen elstartolt az Európai Űrügynökség (ESA) Francia Guyana-i kilövőállomásáról az Ariane 5 rakéta, amelynek igazán ambiciózus küldetés jutott: az ESA eddigi legnagyszabásúbb projektjeként vizet fog keresni a Jupiter meghatározott holdjain. A Jupitert még Galileo
Kantin #4 – Rántott ételek
lifestyle

Kantin #4 – Rántott ételek

Néhány ételtől nagyobbat dobban a szívünk, és dacára minden egészségesebb étkezésre való törekvésnek, megengedő mosollyal gondolunk rájuk – vagy akár harapunk beléjük. Magyar konyha, így magyar büfé nincsen például rántott étel nélkül, ezért Kantin-sorozatunkból sem maradhatott ki. Eljött az ideje a főfogásnak! Van egy sztereotípia a magyar gasztronómiáról: az, hogy mindent
Éteri és életteli szépség – Varga Matti esztétikájával ünnepli első születésnapját a TITOK multivitamin
lifestyle

Éteri és életteli szépség – Varga Matti esztétikájával ünnepli első születésnapját a TITOK multivitamin

Az évfordulók ugyanannyira számottevőek egy brand fennállása során, mint egy párkapcsolatban vagy egy ember életében. Pataki Ági egy évvel ezelőtt dobta piacra a TITOK névre keresztelt multivitamin-csomagját, amelyet most egy varázslatos vizuális élménnyel ünnepel. A sajátos képi világ nem véletlenül ismerős, hiszen Varga Matti különleges látásmódja köszön vissza minden egyes