Új életre kelt a prágai folyópart

Új életre kelt a prágai folyópart

Úgy tűnhet, a petrjanda/brainwork stúdió alig nyúlt hozzá a Moldva prágai partszakaszához annak felújítása során. Valójában egy nagyon jól átgondolt, komplex, ugyanakkor minimalista munkáról van szó.

Prága belvárosában egy négy kilométeres szakaszon újult meg a Moldva folyó partja. A nagyszabású, tízéves projekt során kívülről és belülről is átalakult a rakpart, mely 2002-2009 közt parkolóként funkcionált egy áradás után. A tervezéssel a prágai petrjanda/brainwork stúdiót bízták meg, amely a folyópartra úgy tekintett, mint a város csontvázára – ha rugalmasabbá teszi, az egész város azzá válik.

Fotók: BOYSPLAYNICE

A projektben először is megnyitották a szakaszon található 20 pincét a folyó felé. Mivel a hangsúly a nyitás szón van, ezért a már meglévő, kör alakú nyílásokban a vasat üvegre cserélték. Az impozáns, 7,5 cm vastag, 2,5 tonnás üvegablakok függőlegesen nyílnak, elektromos vezérlés útján. A mögöttük lévő terekben kávézók, klubok, galériák, könyvtár, nyilvános vécék, illetve közösségi terek kapnak helyet, ahol például a kerületi lakógyűlések is megtarthatók majd.

A belső terek kialakítása során az építészek célja az volt, hogy minél több teret hagyjanak a majd beköltöző bérlők, szolgáltatók fantáziájának. Ezért az egyszerűség dominált: a falak és a mennyezet látszóbeton, a padló öntött beton, mindezt pedig impregnált feketeacél-részletek egészítik ki.

A projekt következő szakasza is tartogat még izgalmakat, hiszen ez alatt készülnek majd el az egyedileg tervezett utcabútorok, azaz padok, szemetesek, ivókutak, de az építészek a folyót is szeretnék még jobban bekapcsolni az életbe. Ezért különböző lebegő egységek is várhatók: a partot lebegő hajóállomással tehermentesítenék, a moldvai fürdőzés helyi hagyományát pedig egy lebegő medencével idézik fel.

Fotók: BOYSPLAYNICE

petrjanda/brainwork  | Web | Facebook

Fotók: BOYSPLAYNICE  | Web |Facebook | Instagram

továbbiak
HIGHLIGHTS | Zene a szemnek
branding

HIGHLIGHTS | Zene a szemnek

„Ebben a digitális eszközökkel tömött világban érthető módon az embercentrikusabb, tapinthatóbb tapasztalatokat keressük. Minden érzékszervünkkel szeretnénk kivenni a részünket egy adott élményből vagy szolgáltatásból, akkor is, ha ez az alternatíva fáradalmasabb vagy drágább, mint digitális megfelelője” – írja David Sax „Az analóg bosszúja” című könyvében. A szerző az első fejezetben a
A jövő 2021-ben kezdődik | Apple TV+
design

A jövő 2021-ben kezdődik | Apple TV+

A napokban debütált az Apple TV+ legújabb tudományos-fantasztikus sorozatának előzetese, mely elementáris erejével bizonyára a Star Wars örököse címre pályázik. A Foundation Isaac Asimov díjnyertes regénye, az Alapítvány alapján készült. A történet középpontjában a Galaktikus Birodalom bukását követően az emberiség megmentéséért folytatott küzdelem és a társadalom újjáépítésének folyamata áll. A
Nyári ízek Olia Hercules könyvéből
east

Nyári ízek Olia Hercules könyvéből

Nyári ízek és tradicionális ételek emlékekkel, történetekkel fűszerezve. Az ukrán származású Olia Hercules tizenkét évesen költözött Ciprusba, ezután Londonba, ahol újságíróból vált az ételek és ízek szerelmesévé, majd elismert séffé. Néhány recepttel kedveskedünk most nektek Olia legújabb, 2020-ban megjelent könyvéből, ami a Summer Kitchens [https://oliahercules.com/books/] (Nyári konyha)