Új múzeumpedagógiai tér nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Új múzeumpedagógiai tér nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A Petőfi Irodalmi Múzeum egy olyan új múzeumpedagógiai teret nyitott meg, amelyet korántsem csak a gyerekek fognak birtokba venni. Átfirkált verssorok és tiszta geometriai formák egy nem túl hivalkodó, mégis élettel teli térben, ahol minden tervezői döntés a multifunkcionalitás szellemében született.

Az új tér korábban a kiállítóhelyiségek egyike volt, most viszont többfunkciós közösségi térként tagozódik be a kiállításba, ami fontos vállalás a múzeum részéről. A projekten Mag Ildikó belsőépítész a New Edge Kft. kivitelezőcsapattal és a PIM múzeumpedagógiai csapatával – Czékmány Anna, Kádár Anna, Sóki Diána, Kodolányi Judit – együtt dolgozott, a tér grafikai elemeiért pedig Maráczy Manuela felelt. Nem gyerekteret álmodtak meg, sokkal inkább egy olyan összetett, sokoldalú helyiség megtervezése volt a cél, amely a múzeumpedagógiához köthető tevékenységek és egyéb kapcsolódó események megtartását egyaránt rugalmasan tudja szolgálni, legyen az kiscsoportos gyermekfoglalkozás, felnőttek számára rendezett felolvasóest, vetítés, színház, mozgásos foglalkozás vagy egyszerűen csak pihenés és elmélkedés a kiállításon látottakon. Egymásnak ellentmondó funkcióknak kellett tehát egyszerre megfelelni, ez pedig speciális téri és bútormegoldásokat kívánt.

Az összecsukható, egyedi asztalok, állítható mennyezeti elemek, térformáló vetítővásznak, különböző építő és tároló plexikockák, a mobil lépcsőelemek, párnák, rakásolható székek mind a mobilitást, a változékonyságot, a tér megélésének végtelen színességét szolgálják – árulta el a tervező, Mag Ildikó.
Fotók: Berecz Valter

A dobogó például lehet nézőtér, elvonulásra alkalmas ablakfülke, de színpad vagy tárolóegység is. A falfülkék világítását vezérelni lehet, így történetmesélésre alkalmasak, illetve egyéb installálást segítő elemeket is találunk a szobában, például mennyezetről függő, állítható magasságú sárkányelemeket, amelyekre szintén kiállítási tárgyakat vagy akár díszletelemeket lehet helyezni. A foglalkozásokat és szakmai előadásokat mágnesezhető, írható és vetíthető felületek támogatják.

Ma a múzeumoknak egészen más kihívásokkal kell szembenézniük, mint történetük kezdetén. Ahogyan a nemzetállam 19. századi ideáját újra kell gondolnunk, úgy a nemzeti reprezentáció fontos intézményeiként a múzeumoknak is át kell értékelniük prioritásaikat és kiállítási gyakorlataikat, méghozzá úgy, hogy közben ne vesszen el a tartalom, és a digitális társadalomban egyre nehezebben fenntartható figyelem se. A Petőfi Irodalmi Múzeum befogadóközpontú, interaktív kiállításaival évek óta ütemes lépésekben halad a múzeum társadalmiasítása felé, a folyamat egyik mérföldköve az új helyiség is. Ez a gondolat a térben vizuálisan is visszaköszön: a Manuela által tervezett tapétákon például a Himnusznak és a Szózatnak ma már a nemzet által jól ismert sorai kezdetleges állapotukban és bizonytalanul, javításokkal és firkákkal tarkítva jelennek meg.

Fotó: Berecz Valter

A kézzel írott feliratok mellett finom satírozások oldják a merevebb geometriai formákat, a falon és a tárolóbútor ajtaján megjelenő mintarendszer pedig a párnákon is visszaköszön. Manuela – aki a Manuela kids design márka felelőse – kilépett a komfortzónájából azáltal, hogy grafikai terveit most egy térhez kellett igazítania.

Fotók: Berecz Valter
Mindenkire a profizmus és a gyorsaság volt jellemző, a kommunikációnk egymással zseniális volt. Ritkán érzem azt, hogy mindenkinek közös célja van: az, hogy ez a szoba tudásunkhoz képest a legjobban és leggyorsabban elkészüljön. Mindenki a maximumot hozta magából – értékelte Manuela az együttműködést.

A projekt első fázisa 2018-ban indult. Mag Ildikónak nem ez volt az első közös munkája a New Edge kivitelező csapattal és a PIM munkatársaival, korábban az országjáró Arany 200 buszon is együtt dolgoztak.

Petőfi Irodalmi Múzeum | Web | Facebook | Instagram

Tervezés: Mag Ildikó | Web

Grafikai tervezés: Manuela | Web| Facebook | Instagram

Kivitelezés: New Edge Kft. | Web | Facebook

Fotók: , Mag Ildikó; Berecz Valter | Web

továbbiak
Azonnal a flow állapotába juttat ez a fülhallgató
news

Azonnal a flow állapotába juttat ez a fülhallgató

A zenehallgatás az egyik legjobb módja annak, hogy flow-állapotba kerüljünk. Pláne, ha egy olyan fülest választunk hozzá, mint az IRIS Flow, amely az agy stimulálásával segít hozzá a koncentrált és relaxált elmeállapothoz. A brit IRIS techstartup azt ígéri, új fejhallgatója örökre megváltoztatja a zenehallgatás élményét. A Flow névre keresztelt, vezeték
Kempingezéshez tervezték a Volkswagen új modelljét
news

Kempingezéshez tervezték a Volkswagen új modelljét

Kényelmes, sátorral bővíthető üvegtetős Mini-Camperrel jelentkezett a Volkswagen, melyet kedves illusztrációkon mutattak be. A karantén hatására a természet nyújtotta szabadság még vonzóbbá vált,  a kempingezés is nagy népszerűségnek örvend. A tendencia az autógyártóknak is feltűnt – legutóbb a Volkswagen jelentkezett egy új, kempingezésre optimalizált modellel. A Mini-Camper a gyártó Caddy modelljének
Brutalista kiegészítést kapott a középkori sziklafal
architecture

Brutalista kiegészítést kapott a középkori sziklafal

Még a nyolcvanas években restaurálták – nem mindennapi módon – a svájci Castelgrande domboldalába épült várfalat. A brutalista beavatkozásról Simone Bossi készített lélegzetelállító fotókat. A bellinzona-i Castelgrande hatalmas sziklatömegének várfallá alakításába a 13. században vágtak bele azért, hogy könnyebben megközelíthetővé váljon a rajta álló erődítmény. Az eredetileg is lenyűgöző sziklafal az 1980-as