fbpx
Nyomj Entert

Újhullámos hotelek írják újra az Adria látképét

A természettel, a helyi igényekkel és a jugoszláv építészeti örökséggel összhangban épít szállodákat a zágrábi központú építész iroda. A Rovinjban épült hotel exkluzív hidat képez a park és a tenger határán. 

Az 1994-ben alapított 3LHD építész iroda már számos sikert tudhat maga mögött Horvátországban és nemzetközi porondon is. A név ötletesen utal a társulás négy alapító tagjára, akik anno egy egyetemi pályázat miatt kezdtek el közösen dolgozni: hárman közülük balkezesek, innen a 3L, a HD, vagyis hard drive pedig arra utal, hogy akkoriban még csak az egyikük tudta, hogyan kell a számítógépet kezelni. Az iroda munkássága azóta összefonódott az Adria változó arculatával: építettek gyalogoshidat és sportcsarnokot Rijekában, vízparti sétányt Splitben, jelenleg pedig Zágráb egy elhagyatott ipari negyedének revitalizációján dolgoznak. Most legismertebb tevékenységi körükről, a szállodatervezésről lesz szó. 


A hotelek esetében az ihletet azoktól a jugoszláv építészektől merítik, akik annak idején az adriai turisztikai infrastruktúrát kiépítették. Céljuk, hogy épületeik ne csak a turisták számára legyenek vonzók, hanem a helyi közösség is otthon érezze magát azokban a városokban, ahol már rég nem ők vannak többségben. Ezért arra törekszenek, hogy a szállodák egyes területei és funkciói a helyiek számára is nyitottak legyenek.

A most bemutatott Grand Park Hotel Rovinj két éve nyitott meg, közvetlenül a tengerparton. Annak érdekében, hogy az épület beleolvadjon a körülötte lévő természetbe, az emeleteket a telek lejtését követve tolták el. Ezáltal megannyi kisebb-nagyobbb terasz, mediterrán kert, medence kapott helyett a területen, a vendégek pedig a szálloda különböző pontjairól csodálhatják Rovinj városát és a tengeri naplementéket. Az épületben megjelenő vízfelületek és zöld részek keretbe foglalják az egyes tartalmi zónákat, az összhatás egyszerre vonzó és megnyugtató. Mivel a szálloda közvetlenül egy sétálóutca mellett található, az átépítés kéz a kézben járt a közterület újratervezésével.

3LHD | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük