fbpx
Nyomj Entert

Ukrán agyagkunyhók inspirálta enteriőr | Makhno Studio

A Mazanka névre keresztelt apartman a tradicionális és a kortárs ukrán tárgykultúra organikus ötvözete egy kijevi felhőkarcolóban. A mazanka jelentése fából, agyagból és nádból épített falusi ház: ezt a hagyományos ukrán épülettípust értelmezte újra a népszerű design-és építészeti stúdió.

A Makhno Studio 2003-ban alakult Kijevben, azóta hatszáznál is több projektet tudhatnak a hátuk mögött a világ legkülönbözőbb pontjain. Missziójuk egy modern ukrán stílus megszilárdítása, amely képes kiemelkedni a nemzetközi színtéren. 

„Munkáink során az ősi ukrán hagyományokat, kulturális jelenségeket és a természeti erőket próbáljuk értelmezni, újradefiniálva a kortárs ukrán otthonokat. Napjainkban különösen fontos ez a küldetés – célunk, hogy támogassuk a helyieket abban, hogy visszataláljanak gyökereikhez, közös értékeinkhez, melyek mélyen belénk ivódtak. Ezért dolgozunk minden nap” – mesélik magukról közösségi platformjaikon. 

A lakás tulajdonosa, Anasztázia egy olyan ökootthont szeretett volna, amelyben méltó hely jut kedvenc otthoni foglalatosságainak: a jógának, a táncnak és a főzésnek. Olyan tevékenységek ezek, amelyek tágas tereket és harmonikus atmoszférát igényelnek. A tervezők a szellős hatás érdekében egybenyitották a konyhát, a nappalit és az erkélyt, a különböző textúrák és anyagok által viszont tematikusan elkülönítették azokat. Az enteriőr otthonos hangulatát a természetes anyagok, a kezeletlen felületek és a kézműves technológiák határozzák meg.

Az apartman legszokatlanabb eleme a barlangszerű nappalisarok, amely az agyagkunyhók modern átirataként jelenik meg. A falakat speciális agyagoldattal borították be a kívánt textúra elérésének érdekében, amely száradás közben nyerte el egyedi, repedezett mintázatát. Anasztázia elmondása szerint olyan érzés benne lenni, mintha az érintetlen, vad természet közepén töltene éppen időt az ember. A jellegzetes agyagfalak megjelennek a hálószobában és a fürdőszobában is. 

A lakás szíve a központi helyen található konyha. A szekrények bordázottsága és játékos formavariációjú lámpák teszik dinamikussá a teret, amelyet a gránit felületű konyhasziget egyensúlyoz ki. Az itt található lámpákat csakúgy, mint az apartman legtöbb világítótestét, a Makhno Studio tervezte, különleges kézműves technikákkal.

Makhno Studio | Web | Facebook | Instagram

Source: Archdaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük