Ukrán kézműves hagyományok és aktuális trendek fúziója

Ukrán kézműves hagyományok és aktuális trendek fúziója

A Gunia Project friss, divatos újraértelmezése az ukrán kézműves hagyományoknak. Tervezői gondolkodás és mélyreható etnográfiai kutatás egyedülálló kombinációja valósul meg a szerteágazó termékpalettán, amelyet sajátosan eklektikus vizuális világgal kommunikálnak. A márka két tervezőjét, Natalja Kamenszkát és Marija Gavriljukot kérdeztük a brand részleteiről.

Hogyan indult a Gunia Project?

A márkát 2017-ben alapítottuk, ekkor már mindketten több mint tíz éve dolgoztunk a divatiparban. Minden a Gunia kabátokkal kezdődött, a hatalmas, Kárpátalján készített gyapjúdarabokkal. Megfogalmazódott bennünk, hogy szeretnénk a megannyi különleges ukrán kézműves technikát és tehetséges művészt megmutatni a világnak. Kutatási hobbiprojektként indultunk, majd egyre nagyobbra nőttünk. Jelenleg lakberendezési termékeket és kiegészítőket gyártunk, vidéki kézművesekkel, régi kézműves technikák újraélesztésével. Az inspirációt leginkább a naiv művészetből merítjük.

Mi a márka víziója és küldetése?

Fő elképzelésünk, hogy az autentikus kézműves technikákat kortárs designnal ötvözzük és up-to-date módon mutassuk be nemzeti örökségünket. Célunk a kézművesség fejlesztése és népszerűsítése, valamint munkalehetőségek biztosítása kézműveseknek, akiket folyamatosan keresünk országszerte. Nagy álmunk, hogy oktatási központot nyissunk, ahol az emberek elsajátíthatják a megfelelő tudást. Hiszünk abban, hogy ezeknek a készségeknek a megszerzése által másképp ítéljük meg a minket körülvevő dolgokat, és mennyiség helyett a minőség felé orientálódunk. A kézműves technikák továbbá elősegítik a természeti és az amberi erőforrások jelentőségének újragondolását, a meglévő anyagok újrahasználását.

Meséljetek a kollekciók mögött rejlő néprajzi kutatásról!

Kutatásaink során szorosan együttműködünk az ukrán múzeumokkal és levéltárakkal. Az egyik első, selyemsálakból álló kollekciónkat például az Ivan Goncsar Múzeum ukrán hímzésgyűjteménye ihlette, amelynek sokszínűsége teljesen meglepett minket. Rengeteg naiv madárfigurát és virágmintát vettünk alapul, illetve olyan szöveges mintákat, amelyeket az ukrán lányok több száz évvel ezelőtt saját amulettjeikként készítettek el.

Az ukrán örökség mely eleme jelent számotokra a legtöbbet, mit szeretnétek mindenképpen megőrizni a következő generációknak?

Nagyon nehéz egyet választani, de valószínűleg a kevésbé ismert, lenyűgöző, kézzel készített gutaüvegeket említenénk. A kézművesek közvetlenül a kályha mellett fújják ezeket a tárgyakat, minden termék egyedi és lehetetlen lemásolni. Ez a technológia a 17. században jelent meg Ukrajnában és rendkívül népszerű volt egészen az iparosodás koráig, amikor is szinte teljesen megszűnt alkalmazása.

Hogyan működik a különböző kollekciók gyártása? Van valami, amit házon belül készítetek?

Fonott, fából, üvegből és kerámiából készült tárgyakat készítünk, dolgozunk textíliákkal, szövéssel, hímzéssel és kötéssel, ezenkívül pedig vannak ékszereink, gyertyáink és lakásillatosítók is. Az említett termékpalettából a kerámiatárgyakat a folyamat elejétől a végéig házon belül készítjük, a többi terméket azonban külsős kézművesek készítik a terveink alapján, velük pedig szorosan együttműködünk a teljes folyamatban.

Milyen terveitek vannak a közeljövőre?

Már hat kollekciót terveztünk a következő évre két izgalmas kollaborációval. Szeretnénk lámpákkal, tükrökkel és bútorokkal bővíteni a belsőépítészeti termékcsaládunkat is. Egy múzeummal közösen egy, az ukrán naiv művészetről szóló könyv kiadása is tervben van.

Gunia Project | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Kelet-európai vakáció | TOP 5
community

Kelet-európai vakáció | TOP 5

A nyári vakáció szó hallatán sokunknak azonos fogalmak ugranak be: tengerpart, naptejillat, szalmakalap vagy egy régóta vágyott könyv elolvasása, azonban egyre jobban elterjednek a jobbnál jobb alternatív vakációlehetőségek is. Mai válogatásunkban olyan programokat mutatunk be, amelyek rendhagyóan fűszerezik meg a nyári szündiőt. Mesebeli lovastúra Erdélyben | Románia Vadvirágos rétek, patadobogás, rusztikus
„Egyáltalán nem biztos, hogy Kelet-Európa mindenben követő volt” – interjú Ébli Gáborral
east

„Egyáltalán nem biztos, hogy Kelet-Európa mindenben követő volt” – interjú Ébli Gáborral

Közép-Kelet Európa köz- és magángyűjteményeinek viszonyáról ad képet Ébli Gábor negyven írását összegző, National Museums and Civic Patrons. Practices of Cultural Accumulation in Central and Eastern Europe című kötete. Az angol nyelvű könyv célja, hogy minél többekkel megismertesse az itteni múzeumok fejlődését és a régió kortárs művészet felé való nyitásának