fbpx
Nyomj Entert

Van karácsony Kevin nélkül? | Hype&Hyper ünnepi filmajánló

Akik kicsit kritikusabban állnak a témához, azok azt szokták mondani, hogy aki legalább egy karácsonyi filmet látott, az már mindet látta. A Hype&Hyper csapata azonban próbálta a lehető legtágabban értelmezni az ünnepi filmek témakörét, így krimi, mesefilm, igazi klasszikus, vígjáték, sőt, még akciófilm is került a listára. Az ünnepekre hangolódáshoz vagy a két ünnep közötti időtöltéshez bármelyik tökéletes választás lehet!


A Grincs

Ez a film pont velem egyidős, és soha nem fogom elfelejteni az első alkalmat, mikor pár évesen először láttam. Egy narrációval kezdődik, ami Dr. Seuss alapművéhez hűen rímekben cseng fel és kíséri végig a filmet. Dr. Seuss karakterei már önmagukban ikonikusak, viszont amit látványvilágban nyújt ez a feldolgozás, az minden, amire szükségem van a karácsonyi időszakban: a „Kik” világában minden mesebeli, de mégis rémesen emberi. Furcsa hajkreációk, túldíszített város, túlbuzgó emberek élik. A lényeg mégis maga a Grincs, akivel oly sokan tudnak azonosulni. Egy dolog viszont biztos: nincs még egy film, ami ennyire megutáltatná és szerettetné az emberrel a karácsonyt, minden hibájával és varázsával együtt, amit egyébként ez az időszak ajándékoz nekünk.

Kaufmann Angéla, szerző


Die Hard

Témáját tekintve nem az a szokványos, könnyed karácsonyi film, de mégis az első két része a sorozatnak szervesen kapcsolódik a karácsonyhoz. Ha már az ünneprekre vagy hangolódva, akkor biztos más szemmel fogod újranézni a filmet.

Bárdos László, alapító, art director


Bo Burnham: Inside

Bo Burnham humorista 2021-ben nagy feladatra vállalkozott: a karantén ideje alatt, lakását el nem hagyva, egyedül összerakott egy egész estés musicalt. A humorban és öniróniában nem szűkölködő alkotás egyszerre stand-up comedy, színházi előadás és dokumentumfilm – de leginkább bátor társadalomkritika. Azoknak ajánlom, akik szeretik a kísérleti filmeket és nem hajlandóak újra és újra végigülni a „Reszkessetek betörőket!” szenteste.

Nagy Kamilla, projektmenedzser


Miért pont ő?

Ha valaki valami rettenetesen gagyi amerikai családi vígjátékra vágyik, ez a legjobb választás! Sok vicces helyzet és a már jól megszokott egyszerű fordulatok. Nem igényel nagy agytornát, csak annyit, hogy pattogtass egy kis popcorn-t és dőlj hátra.

Gelley Márk, szerző


Karácsonyi lidércnyomás

A kedvenc karácsonyi filmeim listája folyamatosan duzzad: életem első mozfilmje a Grincs volt, amit már totyogós koromban láttam, ezután jött a Tim Burton féle Karácsonyi lidércnyomás, a legfrisebb pedig a Klaus – A karácsony titkos története. Amellett, hogy mindegyik egy másik varázsvilágba kalauzol el, igazán az tetszik bennük, hogy egyensúlyban van a szirupos karácsonyi életérzés és a szürke, olykor gonosz érzelmek is. Kicsit nekem ilyen ez az időszak. Mivel számomra a nyár után összesűrűsödnek a tennivalók, az év második fele mindig összeolvad, ezek a filmek egyszerrre szimbolizálják az év ezen szakaszának sötétségét, bűbájosságát és ünnepi hangulatát.

Bertók Roberta, szerző


Valan – Az angyalok völgye

Ha karácsony, akkor otthon és hófödte hegyes tájak. Pontosan egy éve, karácsonykor egy családi mozizás alkalmával néztük meg Bagota Béla első nagyjátékfilmjét, a Valant, ami nem éppen egy meghitt történet köré épül, de a krimi rajongóinak egy kötelező alkotás. A film izgalmas narratívája néha komor, de mégis lenyűgöző, végtelen fenyvesekkel és omladozó épületekkel válik teljessé: a helyszín ugyanis Erdély egyik legmostohább sorsú, elszigetelt települése, Balánbánya, amelyet a rendező Valannak keresztelt át (a Balán és a román völgy, vagyis „vale” szavak társításával). A hitelesség kedvéért pedig a film kétnyelvű és erdélyi színészek alakítják benne a főbb mellékszerepek nagy részét is. Sokak szerint a produkció a skandináv bűnügyi sztorik világát idézi meg – és, ha már skandináv, akkor a Valan egyik ellenpontjaként Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című tragikomédiáját is nagyon ajánlom!

Vikárius Réka, szerző


Klaus – A karácsony titkos története

Számomra azért ez a kedvenc karácsonyi film, mert a Mikulás történetét egy teljesen új szemszögből láthatjuk. A cselekmény egy fiatal postás és egy visszahúzódó játékkészítő barátságát mutatja be. Alapból izgalmas, hogy az eddigi, jól megszokott stílustól is eltér. Különféle technikai újításokat használnak az animációban, mint például az organikus és volumetrikus megvilágítás, és olyan textúrák, melyek különleges képi világot kölcsönöznek, ami még egy pluszt ad a filmélményhez. Bármikor képes ünnepi hangulatot teremteni, ezért ajánlom mindenkinek, aki mesenézésre adja a fejét karácsony környékén.

Pisla Réka, grafikus


A Grincs

Karácsonyi filmek terén számomra a legmeghatározóbb A Grincs, ami elég mainstreamnek számít ebben a kategóriában, de az emlékek és az élmények miatt ez áll a legközelebb a szívemhez. Leginkább apukám miatt ilyen fontos számomra, mivel elhunyt nyolc éve, és ez még arra az időszakra emlékeztet, amikor együtt karácsonyoztunk és néztük minden évben, az ünnepi időszakban akár háromszor is a két nővéremmel, anyukámmal és apukámmal A Grincset. Tipikusan hidegrázós élmény bármennyiszer nézem azóta is.

Szabó Lilla, projektmenedzser


Nomadland

Kényelmes kanapéról, fűtött szobában, tetővel a fejünk fölött filmet nézni karácsonykor óriási privilégium – a Nomadland óta ez sokkal többször eszembe jut, mint mielőtt végigutaztam a film másfél óráját a Frances McDormand által alakított Fernnel. Amerikában létezik egy szubkultúra, olyan nyugdíjas korú emberek alkotják, akiknek egy ledolgozott élet után nem adatik meg, hogy a nyugdíjukból békésen eléldegéljenek. Otthonukat hátrahagyva lakóautókba kényszerülnek, hogy aztán vándorló karavánként oda utazzanak, ahol éppen munkát kapnak – ház nélküliek, de nem hajléktalanok. Chloé Zhao filmje valódi emberek valódi történeteit dolgozza fel egy fiktív karakter, a férjét és otthonát elveszítő Fern útján keresztül. Gyönyörű tájak, szívbemarkoló emberi sorsok, méltóság és derű – jó kis csomag az év végi számvetéshez, hálaadáshoz, új év kezdéshez.

Győri Sári, social media manager

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük