fbpx
Nyomj Entert

Ukrán karácsonyi hagyományok a Gunia Project tálalásában

A Gunia Project az egyik legkedvesebb márkánk keletről: mélyreható etnográfiai kutatás során friss és divatos tárgyak formájában élesztik újjá az ukrán kézműves hagyományokat. Az alapítók, Natasha Kamenska és Maria Gavryliuk vízióját bemutató korábbi interjúnk után most az idei ünnepi kollekciójuk és az ukrán karácsonyi hagyományok kerülnek terítékre. 

Az új kerámiák aranyló csillagok és konfetti cseppek kavalkádjával kalauzolnak vissza a gyermekkor önfeledt ünnepi nosztalgiájába. A különleges étkészleten a naiv ukrán festményekről ismert karácsonyhoz köthető karakterek jelennek meg: angyalok, ortodox szentek és kerubok. A főszereplő, a kék tigris közben a keresztény szimbolikától távoli világból érkezik, eklektikusságot csempészve a kollekcióba. „A kék tigris a 2022-es év szimbóluma. Úgy döntöttünk, hogy a következő tizenkét évben minden karácsonyi kollekciót a csillagjegyeknek szentelünk, amikből aztán egy teljes gyűjteményt lehet kialakítani” –mesélik. 


„A kollekció alapvetően hagyományos karácsonyi ételekhez készült. Az én kedvencem a tradicionális ukrán kutiához való tányér, az úgynevezett “Kutivnyk”. De persze az ukrán varenykyhez (derelye) és pitékhez használható ovális tányért is terveztünk. A nagy család nálunk mindig együtt tölti a Karácsony estét, amikor évről évre tizenkét fogást tálalunk” – mondta el nekünk Natasha. „Az ukrán hagyományos ünnepi ételek közül én is azt várom a legjobban, hogy az új étkészletben szolgáljam fel a kutiát. Ez egy hagyományos karácsonyi főétel, ami főtt búzából készül, mézzel és mákkal. Natashával egyszer vitatkoztunk erről, hogy a kutia vajon leves vagy kása? Érdekes módon hazánk minden régiójában más-más kinézete és receptje van. Emellett az “Olivie” és a “Shuba” saláták a kedvenc ünnepi főételeim. Bár én már a posztszovjet időszakban nőttem fel, édesanyám mindig elkészítette őket újévre. Nagyon örülök, hogy idén olyan tálalókat alkottunk, amik bármilyen karácsonyi ételhez tökéletesen passzolnak” – mesélte Maria. „Amikor gyerek voltam, karácsony este mindig a nagymamánknál gyűltek össze a rokonok a világ különböző pontjairól. Édesanyám megtiltotta, hogy addig együnk, amíg az első csillag fel nem bukkan az égen, ez volt az egyik fő hagyományunk. Mi pedig rohantunk a konyhába, és elszöktünk a pitékkel és édességekkel” – tette hozzá. 

Az év vége a visszatekintésről és a tervezésről is szól, ezért erről is kérdeztük őket: „Ez az év a változások, komoly döntések és kihívások éve volt a márkánk számára. Javítottunk a gyártási folyamatainkon és új bemutatóterembe költöztünk. Sok új darabon dolgoztunk, új technikákat fedeztünk fel és sok csodálatos együttműködést hoztunk létre. Sikerült megerősítenünk a megőrzendő és gyűjthető darabok létrehozására vonatkozó elképzelésünket. Magasra tettük a lécet, és örülünk, hogy minden sikerrel járt” – osztotta meg velünk Natasha. „Reméljük, hogy 2022 sem lesz kevésbé intenzív: már elkezdtük a határainak kiterjesztését, jövőre pedig azt tervezzük, hogy megszilárdítjuk ezeket a pozíciókat, és a márkát több országba is bevezetjük” – mondta el Maria.

Gunia Project | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Lera Levanova

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük