fbpx
Nyomj Entert

„Városmajor kincseinek megmentése“ | 3h építésziroda

2022. április 18-án ismét a műemlékeket ünnepeljük világszerte. A Műemléki Világnap alkalmából a budapesti 3h építésziroda egy különleges történetet osztott meg. 

2012-ben kaptak megbíztást a 19. század derekán, Brein Ferenc által tervezett Városmajor utcai Schachtner-ház felújítására és bővítésére. Egy nap kollégájuk a műemlék épület felújításának művezetéséről visszatérve egy apró fadarabot hozott magával:

„Táskájában lapult egy kis fadarab, az épület egyik ablakának egy kis része. Ez a körülbelül húsz centis fadarab nem volt színes, feltűnő, dizájnos, mégis mindenki megállt, hogy kézbe vegye, megszagolja, megcsodálja.“

Az elmúlt kétszáz év történetének varázsa mind ott volt ebben a csonkban. A felújítási munkálatok az ablakokat is érintették, amelyekből mindössze ennyi maradt fent, ezzel egyidőben egy izgalmas történet vette kezdetét. Az iroda építészei kutatómunkába kezdtek: fennmaradt emlékek, fotódokumentációk, levéltári anyagok gyűjtése és tanulmányozása mellett a rekonstrukciót végző szakemberekkel egyeztetve különböző mérési és szerkesztési módszerek alkalmazásához folyamodtak. Remélik, hogy az aprólékos munkának hála az ablakok újra egykori pompájukban tündökölnek majd.

Fotók: Az ablak részlete (2015) és a Városmajor utcai homlokzat (1930 körül)

Forrás: Sajtóanyag

3h építésziroda | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük