Varrással a fenntarhatóságért | PINKPONILO éves beszámoló

Varrással a fenntarhatóságért | PINKPONILO éves beszámoló

Idén sem dobtak kukába textilt, különböző projektek mellett több fenntartható divatmárkával is dolgoztak és közösségi eseményeik sem maradtak el. Éves beszámoló a PINKPONILO közösségi műhelyétől!

A tavalyi év mindenki számára nehézségekkel és kihívásokkal járt, ezért mindig örülünk, ha a sok bizonytalanságban jó híreket is kapunk.

A PINKPONILO 2017 őszén nyitotta meg közösségi varrodáját a fenntartható divat jegyében. A csapat tematikus ruhakészítő workshopok szervezésével segít egyedi ruhadarabok elkészítésében a tervezéstől egészen a kivitelezésig, ezáltal is növelve viselőjük tudatos magatartását.

A PINKPONILO csapat tagjai (balról jobbra): Kudron Anna, Burány Vera, Szabó Viktória

Bár 2020 elején sokáig üresen állt a Budapest belvárosában található műhelyük, a PINKPONILO sokat fejlődött digitális téren és egy socialmedia-kommunikációs csapattal is bővült. Új helyi, kulturális és színházi együttműködésekben vettek részt olyan partnerekkel karöltve, mint a Pagony Könyvesbolt, a K2 Színházi Társulás vagy a Budapest Bábszínház.

Az együttműködések sora itt még nem állt meg. A PINKPONILO számára fontos, hogy tervezőkkel és alkotókkal is együtt dolgozzanak: többek között a budapesti, szintén fenntartható elvek szerint működő PIZSI és a berlini La Fleur du Temps, vagy a TheVIVgoods márkák termékfejlesztésében és kivitelezésében segédkeztek. A jövőben Nagy Emese táncművésszel és egy londoni kutatócsapattal készülnek egy-egy új projekttel.

„A tervezői együttműködések kapcsán egyre inkább a fenntarthatósági törekvések kötnek össze minket: ezek a márkák a természetes alapanyagokat, bőrbarát és natúr, akár kézi festésű módszereket preferálják. A megbízások kapcsán volt alkalmunk helyi varrodával, hímzővel és OEKO-TEX minősítésű textileket forgalmazó céggel közösen dolgozni” – emelte ki a csapat.

Az együttműködések mellett sikerült olyan kezdeményezéseket is elindítani, amelyek az idén is folytatódnak. Az Adománytaxival karöltve Bátonyterenyén közösségi varrónapot tartottak, amely Varroda-Vissza néven fejlődik tovább 2021-ben. A BP Textile Room nevet viselő projektjük is újabb mérföldkőhöz érkezett, mivel bekerültek a Climate-KIC Launchpad programjába. A kezdeményezés célja, hogy regionális és fenntartható alapanyagellátók, valamint művészeti és designegyetemek között teremtsen közös platformot.

És végezetül valami, ami a PINKPONILO számára nagyon fontos: három és fél éves működésük alatt tavaly végre először köszönthettek férfi  résztvevőt varró workshopjukon!

További újdonságokért kövessétek ti is figyelemmel a PINKPONILO Facebook– vagy Instagram-oldalát, amelyeken nemcsak a különböző eseményekről, hanem fenntartható divatról és a zero waste életmódról is tudtok tájékozódni.

Műhelyfotók: Pap Dávid

PINKPONILO | Web | Facebook | Instagram

Forrás: sajtóanyag

továbbiak
Lelket adni a papírnak | Porigami
design

Lelket adni a papírnak | Porigami

A cseh Porigami stúdióban készülő papírművek távol állnak a szokványos képeslapok, üdvözlőkártyák világától. Kísérletezés a térrel, a fénnyel, a papír anyagszerűségével és mozgásával – az aprólékos, egyedi motívumokkal díszített termékeket a nemzetközi márkák is kedvelik, Tereza Hradilková pedig töretlen lelkesedéssel tervezi a szebbnél szebb darabokat. A márka alapítójával beszélgettünk! Aranyszínű, fénylő
Multifunkciós tér közösségnek és szuveníreknek
design

Multifunkciós tér közösségnek és szuveníreknek

A máltai Vallettában található üzletecske a Te fit-Tazza stúdió kollaboratív tereként, valamint egy vagány szuvenírmárka boltjaként is működik, és magyar kéz is dolgozott rajta! Souvenirs That Don’t Suck, azaz szuvenírek, amelyek nem bénák: már a neve alapján biztosan szívesen betérnénk a boltba, mely fölött a kollaboratív tér meghúzódik. Az
Íme, a Highlights of Hungary jelöltjei!
east

Íme, a Highlights of Hungary jelöltjei!

A nőknek kulcsszerep jutott az idei Highlights-jelöltek között: az ötvenöt példamutató személyiség és kezdeményezés sorába többek között Nanushka, a @nemakarokbeleszolni és a Redy menstruációs bugyi is befért! Az elmúlt tizenkét hónapban is termelt értéket bőven Magyarország: a kreatív szektor, a közélet, a kultúra, a sport, a környezetvédelem, az innováció fontos